Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Hvor ble det av Nobels Fredspris?

Posted by Fredsvenn den oktober 20, 2007

Det er fint om flest mulig krigsmotstandere/fredsforkjempere i ulike former og situasjoner reiser spørsmålet om hvor det ble av Nobels fredspris? I et innlegg i Aftenposten 16.10.07 skriver Nobeldirektør Geir Lundestad at «Komiteen har alltid hatt et vidt fredsbegrep» og at komiteen tror at det er mange veier til fred. Han innrømmer så at mange av prisene har vært

«mer eller mindre klart knyttet til Nobels definisjon».

I to etterfølgende innlegg rettes sterk kritikk mot Lundestad for å ha forsømt å gi Nobelkomiteen korrekt juridisk veiledning om dens mandat og ansvar for å gjennomføre Nobels testament.

Det Lundestad helt har glemt er at Nobel ikke ba det Norske storting bruke prisen til å fremme sine egne innfall om fredsarbeid, men Nobels ideer om fred. Lundestads forsømmelse er ikke ny, det er lang tradisjon for å ta lett på Nobels siste vilje. Tenk hva det kunne betydd om Nobels visjon hadde vært støttet med kraft i alle år siden 1901! Ved testamentet ønsket Nobel komiteens hjelp til å støtte et mål, nemlig nedrustning, og nevnte to fremgangsmåter: høviske relasjoner mellom statene og fredskongresser. Lundestads – og komiteens – grunnleggende misforståelse er belyst i min artikkel i Aftenposten torsdag 18.10.07, Nobels fredspris. Al Gore og FNs klimapanel har sikkert gjort seg fortjent til tung heder og de fremste priser. Gjerne også all verdens fredspriser. Men ikke Nobels fredspris!

Den juridiske siden av argumentasjonen får full støtte i et innlegg av professor Ståle Eskeland i dagens utgave av Aftenposten (ennå ikke på web, men tekst som nedenfor). Nobels mening er helt klar, konstaterer Eskeland i innlegget.

Med hilsen

Fredrik S. Heffermehl

Aftenposten 20.10.07:

Nobels fredsbegrep

Av professor dr.juris Ståle Eskeland

Den 17. oktober 2007 redegjør direktøren ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, for det vide fredsbegrepet som ligger til grunn for komiteens tildeling av årets fredspris og tidligere tildelinger. Redegjørelsen viser at praksis har vært i forbausende utakt med Nobels testamente og Nobels eget fredsbegrep: Ifølge testamentet skal fredsprisen deles ut til «den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser».

Hva Nobel ønsket er klart: Fredsprisen skal gå til arbeid for nedrustning og konfliktløsning med fredelige midler. Dette er den juridiske rammen komiteen må holde seg innenfor. Komiteen kan ikke selv bestemme hva slags innsats som kvalifiserer for å få Nobels fredspris.

I egenskap av Nobelkomiteens sekretær er det Lundestads ansvar å tilrettelegge for at Nobels testamente blir respektert. Det er på høy tid at fredsprisene går til personer eller institusjoner som Nobel ønsket å tilgodese. Opprustningen i verden fortsetter for fullt, også med atomvåpen, og utgjør en konstant fare for menneskehetens utslettelse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: