Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Traktat om fjerning av atomvåpen – vil Norge svikte i FNs Generalforsamling?

Posted by Fredsvenn den oktober 30, 2007

Det kan være greit at flest mulig i denne tiden er kjent med (og evt. reagerer på) følgende : Norge trekker på beina i FN overfor forslag om forhandlinger om en traktat for den praktiske gjennomføringen av forpliktelsen til å avskaffe alle atomvåpen. Det verbale tåketeppet over underordningsforholdet til USA er denne gang at Norge ikke vil ta initiativ som kan skade NPT, ikkespredningstraktaten.

Standpunktet er helt misforstått. Det som omtales som ikkespredningsavtalen NPT er i virkeligheten en traktat (av 1968) om ikkespredning og atomnedrustning. Det ble enstemmig fastslått i Haag-domstolen i 1996 at alle NPT- stater har en plikt til å sette seg til forhandlingsbordet med god vilje og nå et bestemt resultat, nemlig «nuclear disarmament in all its aspects». UD tar altså helt feil – Realiteten er at forhandlinger ikke vil skade NPT, tvertimot er de en klar forpliktelse etter NPT.

Nedenfor er en orientering fra grasrotdiplomaten Alyn Ware, New Zealand, om the universal and unequivocal nuclear disarmament obligation affirmed in the ICJ i 1996.

Ved en markering foran UD torsdag 1.11 kl. 11 vil NTA overlevere et krav til UD om å støtte traktatarbeidet – med underskriftslister, støtte fra fagbevegelsen mv. Orienter gjerne videre.

Med hilsen

Fredrik S. Heffermehl

Nuclear Weapons Convention

Article from UN Disarmament Committee Monitor

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: