Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Nobels vilje og Ahtisaari

Posted by Fredsvenn den desember 9, 2008

Akkurat som med det meste annet her i verden stilles det visse kriterier for å bli tildelt en Nobels fredspris. Vedrørende Nobels fredspris knyttes denne til fredsarbeide. Men som med det meste annet her i verden ser det ut til at dette må gjøres på en måte som ikke rammer eller er provokativ overfor den bestående elite, som man i tillegg må være en del av eller i alle fall gode venner med. Hva skjer vel den hund som går løs på sin herre?

Kosovo secession linked to NATO expansion


David Ray Griffin og

9/11 Truth-bevegelsen

Kanskje dette er årsaken til at David Ray Griffin og 9/11 Truth-bevegelsen, som til Nobels fredspris 2008 var blitt nominert, ikke mottok prisen på tross av at dette kunne ha vist seg langt bedre for å skape fred for fremtidige generasjoner. ”I den æra USA-administrasjonen kaller ”Den globale krigen mot terror” har David Ray Griffin og 9/11 Truth-bevegelsen gitt det mest signifikante bidraget til fred, og for dette bør de hedres med Nobels fredspris i 2008”, het det i anmodningen.

Kritikk

Nobelkomiteen er fra flere hold de senere årene blitt kritisert for å utvide fredsbegrepet til å gjelde klima, miljø og fattigdomsbekjempelse. Men denne gangen har man gått for langt. Prisen har blitt tatt vel imot av NATO-landene, men ikke av Russland og Serbia.

NATO-sjefen Jaap de Hoop Scheffer hyllet tildelingen og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso sa at EU var strålende fornøyd, noe også FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, som ringte Marrti Ahtisaari for personlig å gratulere ham var. Også USAs statsdepartements talsmann Sean McCormack gratulerte Ahtisaari varmt. Dette på tross av at USA under Bush administrasjonen av verdensbefolkningen har blitt kalt den største trusselen mot verdensfreden. Men det burde skurres for noen og en hver når ”alle toppene i verden”, i alle fall innen det Vestlige etablissement, så samstemt samtykker.

Marrti Ahtisaari

Nobelkomiteen berømmer Ahtisaari, kjent for å være en marionett for USA, NATO og EU, for å ha spilt det den kaller ”en avgjørende rolle” for å få slutt på konflikten i Kosovo i 1999, hans bidrag til å mekle fram fred i Aceh-provinsen i Indonesia i 2005, samt hans viktige og konstruktive bidrag for å løse konfliktene i Irak, Nord-Irland og på Afrikas Horn.

Saken er bare den at Ahtisaari, som selv er en sterk spiller innen det vestlige etablissement, ikke har vært en positiv brikke i noen av disse områdene.

Kosovo

I 2005 valgte Kofi Annan Ahtisaari som spesialutsending for Kosovo statusprosessen som skulle avgjøre hvor vidt Kosovo, som har blitt administrert av Storbritannia siden Kosovo krigen i 1999, skulle bli uavhengig eller forbli en serbisk provins. Det hele var en lett gjennomskuelig prosess for å fravriste Kosovo fra Serbia på tvers av serbisk suverenitet, en prosess Ahtisaari i høyeste grad deltok i.

I følge Gregory Elich, direktør ved Jasenovac Research Institute, en non-profit menneskerettighetsorganisasjon og forskningsinstitutt forpliktet til å søke etter sannheten bak holocaustet i Jugoslavia, i teksten How the Nobel Peace Prize Was Won truet Ahtisaari med å teppebombe Beograd, noe som i følge Ahtisaari ville ”ta livet av en halv million mennesker innen en uke.” Anklager gjort av balkansk mediekilder vedrørende korrupsjon og dårlig oppførsel av Ahtisaari ble beskrevet av det amerikansk statsdepartement som forfalsket og Ahtisaaris plan ble erklært som den ”best mulige løsningen” med full støtte fra USA.

Irak krigen

Men ikke kun støttet Ahtisaari krigshisserne i 1999, han tok også side med Shock & Awe brigaden 4 år senere da han støttet den USA-ledede aggresjonen mot Irak ved i november bl.a å si at han ville ha støttet invasjonen uansett argumentet rundt masseødeleggelsesvåpnene (MØV): ”Ettersom jeg vet at om lag en million mennesker har blitt drept av Iraks regjering, så trenger jeg ikke disse masseødeleggelsesvåpnene.”

Iraks masseødeleggelsesvåpen

Argumentet rundt MØV var den primære årsaken eller rettferdiggjørelsen til at USA utførte sitt angrep og et av hovedpunktene når man nå forsøker å få dømt George Bush og Tony Blair som krigsforbrytere. Det er ingen grense for hva som kan skje hvis man tillater politikere å lyve for på den måten å overbevise sine borgere om å gå til krig. Det er ikke kun guttunger som går på slag som bør få tiltale foruten statsledere som bevisst unndrar seg sannheten for på den måten å fremprovosere en krig mot et annet land.

Troverdighet

Gjennom å ære en krigshisser som Ahtisaari, en mann som på tross av å være FN spesialutsending har vist mangel på aktelse overfor FN charteret – og internasjonal lov – gjennom å støtte de klart ulovelige aggresjonskrigene mot Jugoslavia og Irak – har Nobel komiteen mistet alt hva den hadde igjen av troverdighet.

NATO medlemskap

Leder av Nobels fredskomite har sagt at Ahtisaari kan hjelpe til med å få endt krigen i Irak, men det Ahtisaari brukte sin nominasjon til var å fremme Finlands medlemskap i NATO, noe som tiden tatt i betraktning, det at vi har en ny kald krig gående mellom USA og Russland, noe som ikke aller minst har vist seg gjennom all debatt rundt det fremtidige rakettskjoldet og konflikten mellom Georgia og Russland vedrørende Ossetia, ikke er særlig fredsskapende.

Nobels vilje

Fredsaktivist og forfatter Fredrik S. Heffermehl, som nylig kom ut med boka Nobels vilje, er kritisk til årets utdeling som han hevder er i strid med Alfred Nobels testamente. Heffermehl, som er ærespresident i Norges fredsråd og visepresident i International Peace Bureau og som mener man nå har beveget seg alt for langt fra Nobels opprinnelige tanke, mener ”komiteen igjen viser at de ikke har sett kjernen eller storheten i Nobels fredsvisjon” når de gir prisen til Martti Ahtisaari.

Johan Galtung, den norske grunnleggeren av fredsstudier, har også kritisert valget av Ahtisaari. I følge Galtung: ”Ahtisaari løser ikke konflikter, men fremmer kortvarige løsninger som behager vestlige land.” I følge Galtung lar Ahtisaari, som ikke nøler med å fremme løsninger som bryter med FN og internasjonal lov, EU bruke ham.

Hvem fortjener?

Heffermehl har gått gjennom alle 118 fredspriser fra perioden 1901 til 2007 og kommet frem til at 85 % av pristildelingene frem til 1940 var i overensstemmelse med Nobels kriterier, men at kun 45 % av prisene har vært det i etterkant av krigen. Blant de mange som etter Heffermehls mening har fått feil pris finner vi de siste års prisvinnere Al Gore og FNs klimapanel Muhammad Yunus, Wangari Maathai, Shirin Ebadi, Mohamed ElBaradei og Det internasjonale atomenergibyrået IAEA. Heffermehl mener at en rekke mennesker som han har ramset opp langt mer har fortjent fredsprisen.

Madridklubben

Som leder av den finske stat er Ahtisaari medlem av Madridklubben, som sammen med Budapestklubben utgikk fra Romaklubben, som kritikere har beskyldt for å være en elitistisk neomalthusiansk klubb som samler den europeiske maktelite, der i blant Bilderberg Group, og den angloamerikanske elite som Rockefellers Council on Foreign Relations, Trilateral Commission og Council of the Americas. Mens Madridklubben fokuserer på politiske aspekter, fokuserer Budapestklubben på sosiale og kulturelle aspekter.

George Soros

I tillegg kommer at Ahtisaari er assosiert med filantropen George Soros og hans Open Society Institute (OSI), som befinner seg i 50 ulike land. Soros, som har tjent seg rik gjennom kriminell oppførsel og aksjespekulasjon, har i tillegg til å tjene seg rik på den svenske krones og den engelske punds fall forårsaket børskrakket som felte de østasiatiske tiger-økonomiene, som vil si Singapore, Sør-Korea, Taiwan og Hongkong, på 1990-tallet.

Fargerevolusjonene

Det er Soros som sammen med den amerikanske stat, bl.a representert via Zbigniew Brzezinski, og ulike russiske oligarker, slik som Mijail Khodorkovsky, har stått bak de ulike fargerevolusjonene i de tidligere ulike sovjetiske republikkene hvor man kynisk har benyttet seg av lokalbefolkningen for å gjennomføre en politisk endring som gjør lite annet enn å gavne det vestlige etablissement gjennom sjokkterapi og fri markedsliberalisme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: