Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

La frodigheten fylle verden

Posted by Sjur Cappelen Papazian den februar 23, 2009

scrat9

Side opp og side ned leser vi om muslimer i aviser og på TV. Ja, man skulle tro man ble nedrent av en overflod av muslimer som krevde at man skulle lage muslimske sykehjem, skoler og at det var ved å bli opprettet et muslimsk parallellsamfunn her i Norge og at hijab skulle bli tillatt i politiet, at vi med andre ord var ved å bli et muslimsk samfunn.

Man skulle tro at det var hele 1.5 milliarder muslimer i verden og at det ikke bodde noen med andre syn, slik som religiøse minoriteter og ateister eller agnostikere, i den delen av verden dominert av muslimer. Men realitetene forholder seg svært så annerledes. Mens venstresiden og høyresiden kappes om å blidgjøre muslimene, våre nye landsmenn med mer, og Siv Jensen og FrP vinner billige politiske poenger, føler stadig flere seg satt i bås. Stadig flere, der i blant folk fra muslim dominerte områder, føler at de ikke har noe å si.

Saken er den at det ikke er noen samhold mellom muslimene, selv ikke hvis man setter dem i de to båsene shiaer og sunnier. Og bildet er langt mer komplekst enn det vi får høre om i avisa. I Irak er det, på tross av pågående massakrer, enda mange religiøse minoriteter, og kurdere trenes opp av Israel og sender militser sørover, noe som får arabernes sinne til å koke. Men heller ikke kurderne utgjør et samlet fellesskap, noe diverse krigføring kurdere i mellom viser. USA brukte shiaene og kurderne som en del av sin krigføring overfor Saddam, men har senere støttet sunniene i sin pågående kamp mot shiaene. Og betegnelsen sunnier og shiaer er alt for generaliserte for Syria er sekulært og Hamas er sunni, på tross av at de begge faller innen shia fronten. I tillegg kommer de som kjemper for hijab i norsk politi er et fåtall.

I stedet for å tale om muslimer bør man fokusere på at de først og fremst er mennesker underlagt det ene eller det andre regimet, at de uansett om de skulle være muslimer, kristne eller ateister med mer, er palestinere, irakere, egyptere med mer. Når man skyter på folk som ser ut til å komme fra det såkalte Midtøsten, hva jeg, etter råd fra Edvard Said, velger å kalle Sørvest Asia, er det ikke først og fremst en muslim man skyter på, men en iraner, iraker med mer.

Det som skjedde i Palestina var fryktelig. Dette på tross av at det skjer enda frykteligere ting i land som Irak og Kongo. Det er ikke palestinernes feil at venstre og høyresiden har kjempet om å ha fokuset på palestinerne på tross av at dette får oss til å se bort fra kamper som kanskje er enda viktigere.

Det virker som om menneskets mangfold smelter bort gjennom mangelen på kompleksitet, noe som får det til å virke som om vi befinner oss lik en hasselnøtt i en nøtteknekker hvor vi blir knust av kapitalismen på den enes siden og muslimene på den andre. Mens høyresiden svartmaler alle i Sørvest Asia som gale og fundamentalistiske muslimer har store deler av venstresiden gått i den fella å rosemale dem. Dette, som sagt, på tross av at mange muslimer spiller på lag med Vesten, sitter ved makten på vegne og beskyttet av Vesten, ikke er muslimer med mer.

Generalisering uansett om det skulle være til det negative eller positive er negativt ettersom det fratar oss det frie valg, mangfoldet. Det vi må gjøre er å ryte ned stigmatiseringen, marginaliseringen, generaliseringen, sentraliseringen og heller skape et bilde av kompleksitet og mangfold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: