Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Nye anklager mot Blackwater

Posted by Fredsvenn den august 6, 2009

«For you, international crisis is all upside: You are a mercenary, and you profit from chaos. Dirty deeds, done for exorbitant fees. World powers with deep pockets, deep grudges, and enough arms and ammo to start World War III. This is your kind of environment.»

“ leiesoldater er ubrukelige og farlige, og hvis noen støtter sin stat ved bruk av leiesoldater, vil han aldri kunne være solid og sikker, ettersom de er splittet, ambisiøse, uten disiplin, troløse, tøffe blant venner, feige blant fiender, frykter ikke Gud og ikke tror på mennesket,” skrev Niccolo Machiavelli i sin roman Prinsen.

Private militærselskaper, private militærfirmaer, private sikkerhetsselskaper og den privatisert militærindustri er alle begreper vedrørende private selskaper som gir tjenester på verdensmarkedet som tidligere har vært statens militærstyrker eller involverer væpnet sikkerhet for selskaper i ustabile regioner. Hver tjeneste imøtekommer sikkerhetsbehov og det voksende behovet for sikkerhet i en globalisert verden med forskjellige økonomiske, strategiske og militære interesser har gjort at markedet har økt raskt.

I følge Jeremy Scahill: «A former Blackwater employee and an ex-US Marine who has worked as a security operative for the company have made a series of explosive allegations in sworn statements filed on August 3 in federal court in Virginia. The two men claim that the company’s owner, Erik Prince, may have murdered or facilitated the murder of individuals who were cooperating with federal authorities investigating the company. The former employee also alleges that Prince «views himself as a Christian crusader tasked with eliminating Muslims and the Islamic faith from the globe», and that Prince’s companies «encouraged and rewarded the destruction of Iraqi life.»

Xe, et privat militærkontraktør og sikkerhetskonsultasjonsfirma tidligere kjent som Blackwater USA og Blackwater Worldwide, ble stiftet av Erik Prince i 1996 og holder til i Nord-Carolina. Det beskriver seg selv som et selskap som driver med ”militære operasjoner, politiarbeid, sikkerhet, fredsbevaring og stabiliseringsoperasjoner”, men selskapet har nå fått nye anklager rettet mot seg.

I følge tjenestemenn i Bush-administrasjonen og kilder i sikkerhetsbransjen var den amerikanske sikkerhetsgiganten involvert i langt flere skyteepisoder enn andre sikkerhetsselskaper, som tilbyr lignende tjenester til det amerikanske utenriksdepartementet i Irak. Blackwaters leiesoldater skal ha løsnet skudd minst dobbelt så mange ganger per transportoppdrag sammenlignet med leiesoldater i andre sikkerhetsselskaper, skrev avisa The New York Times.

Selskapet ble i september 2007 utsatt for sterk kritikk etter at flere av deres leiesoldater begynte å skyte mot en småbarnsfamilie som kjørte for nærme en sikkerhetssone. Leiesoldatene skal ha trodd at det dreide seg om selvmordsbombere. I tillegg til paret og deres barn som satt i bilen, ble til sammen 20 mennesker drept, langt flere enn det oppjusterte dødstallet på 11 som tidligere ble oppgitt. I forbindelse med rapporten om selskapets handlinger kom det også frem at Blackwater hadde vært involvert i 195 skyteepisoder i Irak siden 2005, og at av disse skyteepisodene var selskapets ansatte de første til å skyte ved 162 av tilfellene. I tillegg til dette ble selskapet også mistenkt for våpensmugling til terroristorganisasjoner.

Skyting satte søkelyset på den hemmelighetsfulle og lukrative virksomheten for vaktene i Blackwater, som tjente opp til 1.000 dollar dagen i Irak. I 2007 erklærte regjeringen i Irak at den ville trekke tilbake immuniteten til alle sikkerhetsselskaper som opererer i det krigsherjede landet. Inntil da hadde disse selskapene, inkludert det omstridte Blackwater-firmaet, ikke kunnet stilles for retten i Irak. De private sikkerhetsselskaper som har operert uten lisens og med strafferettslig immunitet. De samme reglene gjelder for soldatene i de allierte utenlandske styrkene i landet.

Blackwater-ansatte er anklaget for å stå bak en rekke drap på sivile irakere, og blir gransket av amerikanske myndigheter. Etterforskning er satt i gang og ledes av FBI i samarbeid med Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Personell fra Blackwater var også ansvarlig i mai 2005 da tåregass ble sluppet både fra et helikopter og fra et kjøretøy mot regulære amerikanske soldater ved et kontrollpunkt inn til ”Den grønne sonen” i Bagdad. Blackwater-ansatte var også ansvarlig for et blodbad i det urolige Fallujah, da selskapet sendte en gruppe dårlig trenede og godt væpnede vakter inn i byen. Panikkskytingen startet et opprør som førte til at mange irakere ble drept og flere amerikanske ansatte i bygg- og anleggsfirmaer ble lynsjet.

xe

blackwaterrr

blackwaterrrr

Blackwater Watch

Bok: Blackwater, Jeremy Scahill

Dagbladet: Blackwater skyter dobbelt så ofte, 3. oktober 2007

Dagbladet: Blackwater brukte gass mot amerikanske soldater, 10. januar 2008

Nettavisen: Blackwater skjøt først 8 av 10 ganger, 2. oktober 2007

Nettavisen: Blackwater mistenkt for våpensmugling, 22. september 2007

Dagbladet: Blackwater må ut av Bagdad, 8. mai 2009

Robert Young Peltons artikkel i Popular Mechanics

Alternet om Blackwater, Mercenaries ‘R’ Us, 24. mars 2004

Én kommentar to “Nye anklager mot Blackwater”

  1. […] Nye anklager mot Blackwater […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: