Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Et kapitalistisk eventyr? Bling City is Dead

Posted by Sjur Cappelen Papazian den desember 1, 2009

Den globale finanskrisen har fått voldsomme konsekvenser for utbyggingsprosjektene i sjeikdømmet Dubai.

Den globale finanskrisen har fått voldsomme konsekvenser for utbyggingsprosjektene i sjeikdømmet Dubai.

Dubais hersker, Sjeik Mohammed Bin Rashed al-Maktoum, har med sine visjoner om å være Arabias samlepunt for forretninger og turisme, ledet an en voldsom gjeldsfinansiert utbygging:

Dubais hersker, Sjeik Mohammed Bin Rashed al-Maktoum, har med sine visjoner om å være Midtøstens samlepunt for forretninger og turisme, ledet an en voldsom gjeldsfinansiert utbygging.

Holdingselskapet Dubai World er en av de tre store holdingselskapene i Emiratene. I tillegg til Nakheel eier Dubai World investeringsselskapet Istithmar, som eier mer enn 50 selskaper innen finans, konsum, industri og eiendom, og den store havneoperatøren DP World, som har konstruert en menneskelaget øygruppe med 300 øyer formet ut fra jordens landmasser omkring 4 km utenfor kysten av Dubai, Emiratene. Øyene, som er utviklet av Nakheel og opprinnelig unnfanget av Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, herskeren i Dubai, består av sand drenert fra Dubais grunne kystfarvann, og er en av flere kunstige øyer utviklet i Dubai.

Dubai World har sittet i førersetet for den voldsomme utviklingen som har foregått i Dubai i De forente arabiske emirater de siste ti årene, men mye tyder nå på at selskapet har forspist seg. Times Online kunne i 2009 melde om at arbeidet i DP World hadde blitt utsatt på grunn av den globale finanskrisen og at prosjektet trolig aldri ville bli ferdig. Nakheel hadde ikke flere penger og på grunn av manglende vedlikehold og oppgradering så forsvant øyene med bølgene lik skrift i sand. I følge den britiske avisen The Guardian: ”Det er kun bobler av skitten sand som synker tilbake i havet. Det må være den største shipping risikoen i verden.” Den irske handelsmannen John O’Dolan, som hadde anskaffet seg Irland og de britiske øynene, begikk selvmord etter å ha havnet i økonomisk krise i februar 2009.

Dubais nett av statseide selskaper, inkludert Dubai World og datterselskapet, eiendomsutvikleren Nakheel, har hatt fantastisk vekst de to siste tiårene. Selskapene har satset tungt innen eiendom, shipping, transport og finans, og har blant annet stått for utviklingen av de enorme utbyggingsprosjektene av de kunstige øyene langs kysten av sjeikdømmet. Nå har Dubai World og datterselskapet Nakheel bedt om betalingsutsettelse for nedbetalingen av gjelden frem til 30. mai 2010, noe som har sendt sjokkbølger gjennom markedet, ettersom selskapets gjeld er på utrolige 59 milliarder dollar. Meldingen har også rystet Dubais forretningsliv. Den store gjeldsbyrden kan tvinge frem en større oppdeling av holdingstrukturen, noe som kan føre til privatisering og salg av deler av virksomheten.

Gjeldsutsettelene var en meget stor overraskelse for markedet, da Dubai World tidligere har jobbet med en større restruktureringsplan. Planen er gjennomført av konsulentselskapet AlixPartners, som deltok i restruktureringen av General Motors. Den nye utviklingen er også en overraskelse fordi Dubai World tidligere har vært ansett som kjernen i myndighetenes planer for hele Emiratene.

Samtidig som selskapet er ved å gå konkurs ble det kjent at myndighetene har hentet inn 5 milliarder dollar i ny finansiering fra to Abu Dhabi-kontrollerte banker. Pengene skal imidlertid ikke gå til å tette sluket i Dubai World. Dubais myndigheter vil, på tross av at Dubai World er et statlig eid investeringskonglomerat til myndighetene i Dubai, ikke garantere for gigantgjelden. Dette satte en ny støkk i investorer som langt på vei har regnet med at Dubai World ville bli reddet av myndighetene.

”Kreditorene må selv ta deler av ansvaret for å ha lånt penger til selskapene. De tror Dubai World er en del av regjeringen, men det er ikke riktig”, sa Abdulrahman al-Saleh, ekspedisjonssjef i Dubais finansdepartement, som legger til at det ikke er korrekt å anta at Dubai World er en del av regjeringen i Dubai. Dermed har ikke Dubai World noen statlig gjeldsgaranti. Dette på tross av at selskapet i aller høyeste grad har presentert seg som en statlig enhet.

”Tidene der implisitt støtte var nok, er forbi. Enheter som Dubai World har i aller høyeste grad presentert seg omtrent som statlige enheter, uten av myndighetene har vært juridisk ansvarlige. Dette har absolutt forandret seg nå”, sier Phillipp Lotter, som er visepresident i Moody’s investorservice i Dubai til Bloomberg.com.

DnB NOR er blant bankene som har lånt penger til det spektakulære Dubai World-prosjektet. Sammen med sju andre banker står de bak et lån på 300 millioner dollar. Det viser en fersk analyse som Bank of America har gjort av de samlede gjeldsforpliktelsene til de Forenede Arabiske Emirater, og i Dubai. Det er ingen offisielle opplysninger om gjeldsbyrden i disse landene, så analysen baserer seg på data fra SDC og Bloomberg. Bank of America anslår at den totale gjeldbyrden i regionen er på 184 milliarder dollar – cirka 1061 milliarder kroner. Fordelt på 88 milliarder i Dubai, 90 i Abu Dhabi og de resterende 5,6 milliarder fordelt på de andre emiratene. Tallene er estimater, og det gjenstår ennå lån for 3,5 milliarder dollar som det ennå ikke er kjent hvem som står bak.

Dubai var en drøm for spekulanter litterært bygget på sand og lånte penger, hvor de rike kunne glede seg i sola og se på at deres eiendeler steg i verdi, men akkurat som så mye annet i kapitalismen, så har også dette vist seg å være uten substans.

A World to Win | Blogs | The mirage in Dubai

Tehran Times : Reality Catches up with the Persian Gulf’s Model Global City

Mulig løsning for Dubai World – DN.no

Dubai World har lån i DnB NOR : Gründer Økonomisk Rapport

Dubai: Bling City is dead, but the desert dream lives on

The World (archipelago) – Wikipedia, the free encyclopedia

NA24 – Sjokktiltak i Dubai NA24

Last Friday Dubai was unable to make payments on its 59 billion dollar debt, which raised the risk of the largest government default since the Argentine debt restructuring of 2001. This insane dystopia, already peppered with abandoned constructions and empty buildings, now faces masses of vacancies. Prospects of squatting, though unlikely, are certainly alluring, and include suburbs reclaimed from the sea in the shape of giant palms visible from space and listed as one of the world’s new seven wonders, the world’s tallest building Burj Dubai, and the world’s second tallest and most expensive hotel, the Burj Al Arab, not to mention The World – a man-made suburban archipelago of 300 desert island homes replete with swimming pools and a heli-pad, constructed in the shape of the landmasses of the Earth. Most of these constructions were built with near slave-labour from south Asia and snapped up by celebrities. Property prices on The Palms and The World have plummeted, and now David and Victoria Beckham, Brad Pitt, Angelina Jolie, Michael Schumacher, Hilary Swank and an already shaken Tiger Woods must come to terms with their losses.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: