Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Ny utvikling i Irans urananrikningssak

Posted by Fredsvenn den mai 26, 2010

Iran, Tyrkia og Brasil er blitt enige om en avtale som lar Iran, som hevder at målet er å kunne produsere atomkraft til fredelige formål, bytte lavanriket uran mot høyanriket. Ifølge avtalen skal utvekslingen av de to typene uran skje i Tyrkia. Iran skal sende 1.200 kilo lavanriket uran til nabolandet mot å få høyanriket uran som skal brukes til å drive en forskningsreaktor i Iran, heter det i offisielle meldinger fra Irans utenriksdepartement.

Rett etter meldingen om den nye avtalen rapporterte nyhetsbyrået IRNA imidlertid at Iran selv vil fortsette å anrike uran opp til 20 prosent. Det var denne anrikingsgraden som begynte i februar, og som utløste nye fordømmelser av landet.

Målsettingen for Iran er tydelig å dempe den internasjonale frykten for hva som er Irans egentlige mål for landets atomprogram, men vestlige stormakter og Israel, som sier de er overbevist om at Iran vil utvikle atomvåpen, reagerer kritisk og understreker at de ikke vil minske presset mot Iran.

Det hvite hus, som på tross av alvorlige bekymringer ikke avviser avtalen tvert, bygger skepsisen på at Iran fortsatt sier landet skal drive egen anriking i tillegg. Russland er positivt innstilt til avtalen, men president Dmitrij Medvedev sier landet fortsatt er bekymret for at Iran selv skal drive anriking.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier det er FNs atomenergiorgan IAEA, som må si hvordan det vurderer den nye avtalen, og at IAEA ikke kan erstattes av andre land. Også Tyskland understreker IAEAs rolle. En FN-talsmann kaller avtalen oppmuntrende, men legger vekt på at Iran må overholde organisasjonens resolusjoner. NATO-admiralen James Stavridis mener avtalen kan være en god utvikling. EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton hevder avtalen ikke svarer på alle spørsmål, som Irans atomprogram reiser.

Israel hevder at iranerne har manipulert Tyrkia og Brasil ved å late som de aksepterer at en del av deres uran anrikes på tyrkisk jord, men at iranerne allerede har drevet med lignende lureri ved å late som om de aksepterer en slik prosedyre, for senere å trekke seg fra avtalen.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu mener avtalen innebærer at det ikke lenger er behov for FN-sanksjoner mot Iran. Ifølge en talsmann for Irans utenriksdepartement vil Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bli informert om avtalen “i løpet av en uke.” Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som sier han “håper de går inn i samtaler med en ærlig, respektfull og rettferdig holdning og verdsetter det store arbeidet som er begynt i Teheran”, sier han håper at stormaktene nå vil gå inn i nye samtaler med Iran.

Iran inngår atomavtale med Tyrkia og Brasil

Et kjernefysisk ragnarok?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: