Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Økonomisk superkrise i sikte

Posted by Fredsvenn den september 3, 2010

Hvis du trodde finanskrisen var et økonomisk mareritt for verden, skal du vite dette: Det vi risikerer å våkne til i morgen er ikke noe bedre. Nærmere bestemt ti ganger verre, ifølge beregninger foretatt av det internasjonale pengefondet, IMF.

https://blikk.files.wordpress.com/2010/09/finanskrise_arkiv.jpg?w=198

En svensk dokumentar har intervjuet en rekke økonomiske eksperter som forutså krisen i 2008. Konklusjonen er at vi har den største krisen foran oss, ikke bak oss.

Trend analytiker Gerald Celente spådde IT-boblen og børskrakket i 1987, i tillegg til krisen i 2008. Han hevder (og med gode argumenter) at «løsningen» på krisen i 2008 var å blåse opp en enorm boble innen statsobligasjonsmarkedet. Det samme synet støttes av en rekke andre eksperter i dokumentaren, deriblant David Walker, riksrevisor i USA fram til 2008, hvor han trakk seg for å kunne få frihet til å uttrykke seg fritt om det han observerte.

Dokumentaren stiller det retoriske spørsmålet:

Staten reddet bankene fra boblen i eiendomsmarkedet. Hvem skal redde statene når deres låneboble sprekker?

Dokumentaren stiller dette som et retorisk spørsmål. For det finnes ikke noe løsning på dette problemet innenfor det kapitalistiske systemet. Kapitalismen har ikke annet enn et økonomisk ragnarokk som svar på dette spørsmålet. Den forrige krisa rammet finansvesenet. Løsninga var at staten tok over boblen, blåste den opp for så i neste omgang å eksplodere den i trynet på skattebetalere, trygdede og andre som er avhengig av støtte fra staten (herunder alt som staten finansierer som skole, helse osv).

Dette synet er det samme, som vi skrev en artikkel om allerede i desember 2008. Dokumentaren kan anbefales på det varmeste.

Se dokumentaren her: Överdos – den kommande finanskrisen

Finanskrisen 2007–2010 – Wikipedia

Her kommer den neste finanskrisen – ganger ti – DN.no

Finanskrisen forklart ved hjelp av en animasjon

Verdens Maktelite og ny politikk i Norge

En liten økonomisk elite i USA har ledelsen over verdens største militærmakt og økonomiske makt. Se: Verdens Maktelite og ny politikk i Norge

Det økonomifaglige «Politbyrå» og finanskrisen

Mange sentrale økonomer har rettmessig måttet tåle sterk kritikk og har mistet mye autoritet i forbindelse med den pågående finanskrisen. Samtidig har alternative retninger innen økonomifaget, inkludert flere økonomer som klart og tydelig advarte om hva de mente verdensøkonomien hadde i vente, ikke blitt viet mye oppmerksomhet.

Den økonomiske idéhistorikeren Philip Mirowski har skrevet en artikkel, The Great Mortification: Economists’ Responses to the Crisis of 2007 – (and Counting…), som peker på noen mulige forklaringer på hvordan det kunne gå så galt som det gikk. Mirowski hevder at den uheldige utviklingen innen økonomifaget i nyere tid startet på 60-tallet med at historiske og filosofiske perspektiver systematisk og bevisst ble utelatt fra de største økonomiske fagjournalene. Økonomer fra den påfølgende generasjonen som ønsket å gjøre akademisk karriere måtte forholde seg til dette, og valgte i større grad enn før en matematisk og abstrakt framstillingsform.

Over tid førte dette til at: «…by the 1990s there was no longer any call for offering courses in philosophy and history of doctrine any longer, since there were no economists with sufficient training (not to mention interest) left in order to staff the courses.»

Utviklingen har ført til at økonomi-profesjonen har fått preg av å være «a kind of Politburo of economic thinking», som økonomen James K. Galbratih uttrykte det i 2000. I sin glimrende nye artikkel Who Are These Economists, Anyway? viser Galbraith til arbeidet til flere økonomer som fortjener å bli hevet fram i lyset. Selv om det hender at media refererer til at det finnes økonomer som forutså finanskrisen, så navngis de sjelden: «They are not named. Their work is not cited. Their story remains untold. Despite having been right on the greatest economic question of a generation – they are unpersons in the tale.»

Du er hva du konsumerer?

Det har lenge pågått en debatt om finansnæringens plass i økonomien. Siden 1970-tallet har finanssektoren vokst kraftig på bekostning av andre deler av økonomien, særlig i USA. Denne radikale endringen i næringsstruktur var etter manges syn en medvirkende årsak til finanskrisen.

Frihandelsguru Jagdish Bagwhati mener derimot at produksjon kommer i andre rekke. I sin artikkel The Manufacturing Fallacy skriver han: «In short, it is what you consume, not what you produce, that influences what sort of person you will be and how that affects your economy and your society».

Satt på spissen mener han at det er likegyldig om et land produserer potetchips eller mikrochips.

Det Bhagwati kan synes å ta for lett på, er at hva et land produserer ikke er irrelevant. Utviklingen i USA kan tjene som eksempel. Altfor mange kloke hoder har over lengre tid funnet veien til spekulativ finansvirksomhet. Samtidig har flere og flere personer blitt henvist til underbetalte «McJobs». Dette har skjedd parallelt med en storstilt utflagging av tidligere godt betalte arbeidsplasser i industrien. Helt siden 1970-tallet har finansnæringens andel av samlet profitt økt på bekostning av industriens.

Les resten av innlegget på Manifest Analyses nettsider her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: