Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Europa streiker mot budsjettkutt – Og EU svarer

Posted by Fredsvenn den oktober 7, 2010

Fra Manifest analyse:

Motstanden mot kuttpolitikken i Europa ga seg også utslag i store demonstrasjoner og streiker onsdag i forrige uke. I Brüssel samlet representanter for flere store fagforeninger seg utenfor EU-kommisjonens bygning og forlangte en endring i den økonomiske politikken. I Spania var det samme dag generalstreik med om lag 10 millioner streikende.

Økonomen Michael Hudson skriver om protestene i sin nye artikkel Who Wins? og mener de er en reaksjon mot at Europa nå holder på å begå økonomisk selvmord. Han beskriver viktigheten av den pågående interessekampen mellom arbeid og kapital slik:

“At issue are proposals to drastically change the laws and structures of how European society will function for the next generation. If the anti-labor forces succeed, they will break up Europe, destroy the internal market, and render that continent a backwater. This is how serious the financial coup d’etat has become.”

Samme dag som protestene kom EU med sitt tilsvar i form av nye regler som innfører økonomiske straffetiltak overfor land som ikke følger påtrykket om å redusere budsjettunderskuddet sitt. Kutt i lønninger og redusert stillingsvern, og ikke økte skatter på for eksempel eiendom og formue, har vært den gjennomgående løsningen. Med denne politikken er Europa på god vei til å oppnå den skjevfordelingen av inntekt og formue som man ser i USA:

«This is the ideology that has replaced social democracy.»

I det nyeste nummeret av Real-World Economics Review, et tidskrift som representerer et mangfold av alternativ tenkning innen økonomifaget, tar en gruppe franske økonomer et oppgjør med såkalte etablerte sannheter. I artikkelen Manifesto of the appalled economists plukker de fra hverandre 10 myter om forløpet til den europeiske krisen, og presenterer totalt 22 forslag til mottiltak.

Forfatterne er ikke nådige overfor tankegangen og argumentene som har ligget bak den europeiske økonomiske politikken, og som har bidratt til at Europa nå er på bristepunktet: «Europe has been built for three decades on a technocratic basis which has excluded populations from economic policy debates. The neoliberal doctrine, which rests on the now indefensible assumption of the efficiency of financial markets, should be abandoned.»

Politikkens underkastelse overfor finansmarkedene er et av hovedtemaene. Myten om at finansielle markeder er «effektive» (sørger for at kapital blir dirigert dit den kaster best av seg) og iboende stabile har vist seg å være teoretiske tankeslott, og har liten basis i hvordan disse markedene fungerer i praksis. Det er en manglende forståelse for finansmarkedenes iboende tendens til å skape irrasjonelle prissvingninger og bobler som er problemet, ikke «the dishonesty and irresponsibility of some financial actors», slik det fortsatt blir forsøkt forklart fra offisielt hold.

EU-kommisjonens fokus på at det er skattebetalerne som skal betale prisen for å redde bankene (som nå tjener på å låne pengene de har fått gjennom krisepakkene tilbake til de samme nasjonale myndighetene) får artikkelforfatterne til å stille spørsmålstegn ved hvor EU-samarbeidet er på vei: «The crisis provides financial elites and European technocrats an opportunity to implement a “shock strategy”, by taking advantage of the crisis to push further for a radical neo-liberal agenda.»

Last ned hele Real-World Economics Review her.

Europeisk aksjonsdag mot sosiale kutt: Attac blokkerte banker

Kan arbeiderklassen vinne mot elitene i Europa?

Globaliseringskonferansen, lørdag den 20. november kl. 16.00-18.00

Generalstreikene og massedemonstrasjonene mot kutt i velferdsstaten har rystet elitene i Europa. Protestene er en inspirasjon for alle som mener at kapitalistene skal betale for sin egen økonomiske krise. Hensikten med møtet er å lære av de beste og mest optimistiske erfaringene fra venstresiden i Europa, og diskutere hvordan kan vi styrke den sosiale kampen i Europa.

Om innlederene:

Constantinou Petros fra Hellas er ledende medlem av Sosialistiko Ergatiko Komma (SEK), ordførerkandidat for den antikapitalistiske koalisjonen ANTARSYA i Athen og nasjonal koordinator for den antirasistiske bevegelsen KEERFA, som blant annet har mobilisert immigranter til streikene gjennom fagforeningen Union of Immigrant Workers (UIW), og stoppet bygging av konsentrasjonsleire for illegale flyktninger etter store demonstrasjoner med fagforeningsaktivister og immigranter.

Galia Trépère fra Frankrike er ledende medlem av Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA), fagforeningsaktivist og lærer. NPA ble dannet med utgangspunkt i Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR) i 2008 og fikk 4,9 prosent oppslutning i valget. Trépère har vært aktiv på fransk venstreside i 35 år, og har bakgrunn fra blant annet Lutte Ovriére og LCR.

Turid Thomassen er leder i Rødt, og vil blant annet fokusere på hvordan norsk venstreside kan bidra til å styrke klassekampen i Europa.

Roy Pedersen er leder i LO i Oslo, og vil blant annet fokusere på hvordan norsk fagbevegelse kan bidra til å styrke klassekampen i Europa.

Torgeir Holgersen fra Internasjonal gruppe i Oslo SV er møteleder.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: