Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Zalmay Khalilzad: Mannen som har tjent seg rik på andres tragedie

Posted by Fredsvenn den oktober 18, 2010

Oljeselskapet DNO, som ble kjent internasjonalt da de i 2005 som første utenlandske oljeselskap startet å bore etter olje i Irak etter USAs invasjon, må betale mellom 320 og 440 millioner kroner i erstatning i en voldgiftssak i forbindelse med uenigheter rundt et oljefelt i Nord-Irak. Dette bl.a. til det jemenittiske selskapet Shaher Trading, som eies av Shaher Abdulhak, faren til mannen som antas å ha drept norske Martine Vik Magnussen, samt den tidligere toppdiplomaten Peter Galbraith.

Da Vik Magnussen ble drept var Abdulhak i London – nettopp for å signere kontrakter med det norske oljeselskapet DNO. Dagen etter reiste han i privatfly til Kairo, der hans nå drapssiktede sønn Farouk skal ha reist til fra London.

I en børsmelding den 29. juni 2004 meddelte DNO markedet om at de hadde inngått en avtale om å lete etter, og å utvikle, olje- og gassfelt i den kurdiske delen av Irak. Avtalen var inngått med selvstyremyndighetene i de kurdiske regionene, The Kurdistan Regional Government (KRG), mens resten av Irak fremdeles var okkupert av USA. Både Gailbraith og Abdulhak krever at de er tredjeparter i produksjonsdelingsavtalene DNO har med de kurdiske selvstyremyndighetene.

DNO er stadig vekk oppkjøpskandidat, men har ennå ikke blitt overtatt av UAE-baserte Ras Al Khaimah Petroleum (RAK petroleum), et olje- og gasselskap i De forente arabiske emirater, som eier 30 % av aksjene. Andre store aksjonærer er J. P. Morgan Chase, som er en av de 4 store bankene i USA sammen med Bank of America, Citigroup og Wells Fargo. JP Morgan Chases hedge fond er det største i USA.

Nedtur for Det norske oljeselskaps Irak eventyr

Zalmay Khalilzad, som i mai 2010 ble med i direktørrådet i RAK, ble i juni nominert til å sitte i rådet til DNO og ble styremedlem i selskapet. Men hvem er egentlig Khalilzad?

Khalilzad er fra det nordlige Afghanistan, hvor hans far var rådgiver for Kong Mohammed Zahir Shah. Han er rådgiver ved Center for Strategic and International Studies (CSIS), National Endowment for Democracy (NED), America Abroad Media (AAM), RAND Corporation‘s Middle East Studies Center, American University of Iraq i Suleymania (AUIS) og American University of Afghanistan (AUAF).

Khalilzad er president av Khalilzad Associates, en internasjonal handelskonsulteringsselskap med base i Washington, DC., som blant sine klienter har internasjonale, ikke minst amerikanske, selskaper som vil inn i Irak og Afghanistan.

Khalilzad har vært involvert med amerikansk politikk ved Det hvite hus, Statsdepartementet og Pentagon siden midten av 1980-tallet, og var den høyest-rankerende amerikanske muslimen i George W. Bush administrasjonen, hvor han fungerte som USAs FNs ambassadør, samt USAs ambassadør til Afghanistan og Irak.

Khalilzad fikk sin doktorgrad ved University of Chicago, hvor han studerte i nært samarbeid med Paul Wolfowitz, Richard Perle og Albert Wohlstetter, som var en av inspirasjonene bak filmen Dr. Strangelove. Det var Wohlstetter som ga Zalmay kontakter i regjeringen og RAND Corporation. Wohlstetter og hans kone Roberta Wohlstetter, som arbeidet i RAND Corporation, mottok Presidential Medal of Freedom fra Ronald Reagan i 1985. Khalilzad er gift med den jødiske Cheryl Benard, som også har fungert som senioranalytiker ved RAND Corporation.

Fra 1979 til 1989 arbeidet Khalilzad ved Columbia University. Under denne tiden arbeidet han sammen med Zbigniew Brzezinski, Carter administrasjonens arkitekt bak støtten til det afghanske mujahideen og al-Qaida (Operation Cyclone). Målet var å få Sovjet dratt inn i en krig som ville ryste grunnlaget for det sovjetiske samfunnet. Dette som en del av den kalde krigen.

I 1984 tok Khalilzad imot et stipend fra Council on Foreign Relations hos statsdepartementet, hvor han arbeidet for Paul Wolfowitz. Fra 1985 til 1989 befant han seg i Ronald Reagans administrasjon som seniorstatsdepartementsrådgiver vedrørende Sovjet og Afghanistan, samt Iran–Irak krigen. Han ledet blant annet det internasjonale programmet for å fremme mujahideen.

Khalilzad arbeidet fra 1990 til 1992 i forsvarsdepartementet under George H. W. Bush. I 1992 arbeidet han ved Pentagon for Paul Wolfowitz og var med på å skrive den vellkjente Defense Planning Guidance, også kjent som Wolfowitz doktrinen, som anbefaler etableringen av en ny verdensorden gjennom å hindre utviklingen av  amerikanske konkurrenter, og da ikke minst EU.

I perioden fra 1993 til 2000 ledet han programmet Strategy, Doctrine, and Force Structure ved RAND Corporation. Samtidig arbeidet han for Cambridge Energy Research Associates, som på denne tiden utførte riskanalyser for Unocal, nå del av  Chevron, hvor også Hamid Kharzai arbeidet, for en foreslått Trans-Afghanistan oljerør, som ville ha gått fra Turkmenistan til Afghanistan og deretter inn i Pakistan.

As member of the, Khalilzad assisted in crafting the international policy programme for presidential candidate Bush Jr., the «Project for the New American Century», and campaigned for the removal of Saddam Hussein.

Som medlem av American Enterprise Institute hjalp han med å lage det internasjonalle politikkprogrammet for presidentkandidat George Bush kalt Project for the New American Century (PNAC) og signerte i 1998 et brev til president Bill Clinton, som oppfordret Clinton til å fjerne Saddam Hussein fra makten ved bruk av diplomatisk, politisk og militær styrke. Han ble i 2001 av president George W. Bush bedt om å lede Bush-Cheney overgangsgruppen for forsvarsdepartementet og Khalilzad befant seg under en kort periode som rådgiver for forsvarssekretær Donald Rumsfeld.

I 2001 annonserte den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice valget av Khalilzad som Bush’ spesialassistent og seniordirektør for Southwest Asia, Near East, and North African Affairs ved National Security Council (NSC).

I desember 2002 valgte Bush Khalilzad som Ambassador at Large for Free Iraqis med det til oppgave å koordinere ”forberedelser for et post-Saddam Hussein Irak.” Han lagde et irakisk eksilparlament sentrert på Ahmed Chalabi, en annen av Wohlstetters tidligere studenter, og Hussain al-Shahristani, en atomvitenskapsmann som fungerte som falskt hovedvitne for å skape tiltro til at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Etter 9/11 kom Bush til å forholde seg til Khalilzads Afghanistan kunnskap. Khalilzad var involvert i planleggingen av Afghanistan krigen og ble, etter at det hadde blitt en splittelse mellom UNOCAL og Taliban, etterfulgt av en krig mot Afghanistan, den 31. desember 2001 valgt som Bush’ spesialutsending til Afghanistan, noe han forble inntil november 2003, da han ble utnevnt som USAs ambassadør til Afghanistan. Han avsatte Kong Zahir Shah, som hadde majoritet i parlamentet, og satte Hamid Kharzai inn som president. Cheryl Benard tok ansvaret for utdanning og propagandaprogrammer i landet.

I 2005 ble han utpekt som ambassadør til Irak. Han samlet en ny regjering og satte Hussain al-Shahristani inn som oljeminister. Han delte Irak inn i tre føderale provinser og besluttet at makten over oljeressursene skulle befinne seg i regional- og ikke i sentralregjering.

I februar 2007 ble Khalilzad nominert til det demokratisk-kontrollerte Senatet av Det hvite hus for å bli amerikansk FN ambassadør. I november 2007 hevdet han at Iran hjalp opprørsgrupper i Afghanistan og Irak og at Iran fortsatte sitt atomprogram. Khalilzad sa at USA vil forsøke å trumfe gjennom en enda strammere resolusjon i FN sikkerhetsråd under Kapittel 7.

I august 2008 oppfordret han FNs sikkerhetsråd til å ”ta nødvendig aksjon” og ”fordømme Russlands militære angrep på den suverene georgiske stat,” i tillegg til å erklære at den russiske utenriksminister Sergey Lavrov til statssekretær Rice hadde krevd at den georgiske presidenten Mikheil Saakashvili ”må gå av.” På tross av at han, sammen med de fleste amerikanske politikere, støttet Kosovos uavhengighet, var han imot Ossetias og Abkhasias uavhengighet.

New York Times skrev i mai 2009 at det gikk rykter på at Khalilzad ”kunne få en mektig, uvalgt posisjon i den afghanske regjeringen under en plan han var ved å diskutere med den afghanske presidenten Hamid Karzai” og at han hadde forsøkt å bli president av Afghanistan, men ikke klart å overholde tidsfristen for å melde seg på som kandidat. Men Khalizad benektet det hele. Realiteten var at han forsøkte å etterfølge hans nære venn Hamid Karzai, som i 2009 hadde vanskeligheter, men at han var redd for å ikke bli valgt av det afghanske folk. I stedet rigget han, med full viten fra FN, valget av Karzai.

Generalforsamlingen i DNO godkjente 17. juni forslaget fra RAK Petroleum om Zalmay Khalilzad og Shelly Watsen som nye styremedlemmer. Takket være konstitusjonen han innførte i Irak og oljeminister, Hussain al-Shahristani, som han også innsatte, kan Khalilzad tjene seg rik på fruktene av sine politiske handlinger. DNO er det største oljeselskapet i Kurdistan. Men Khalilzad har droppet vervet som styremedlem i DNO. Han viser til stram tidsplan og høy arbeidsbyrde. Det vil ikke bli funnet en erstatter for Khalilzad. Etter dette består styret av: Berge Gerdt Larsen (styreformann), Shelley Watson, Gunnar Hirsti og Marit Instanes.

Det blir sagt at Berge Gerdt-Larsen er ekspert på mislighold. Riggselskapene Petroprod, Petrojack, Petromena og Petrolia Drilling, der Berge Gerdt-Larsen er hovedaksjonær, har til sammen misligholdt gjeld for ni milliarder kroner, Det som ifølge Dagens Næringsliv gir han norgesrekorden i mislighold av gjeld. Tidligere tilhørte den tvilsomme æren ved misligholdsrekorden Kværner, som i 2001 misligholdt 3,4 milliarder kroner.

Gerdt Larsen står i sentrum av et vidstrekkende og forvirrende forretningsimperium, med hans investeringsselskap Larsen Oil & Gas AS i sentrum. Han er kjent for å holde en svært lav medieprofil, og har avvist utallige spørsmål og forespørsler om intervju fra en rekke medier.

Investoren har vært sentral i flere børsnoterte riggselskaper som det siste året har gått konkurs. Både Petroprod, Petromena og Petrojack har gått overende med en samlet gjeld på opp mot 9 milliarder kroner.

Andre selskaper som direkte eller indirekte er helt eller delvis kontrollert av Larsen er DNO, Increased Oil Recovery, Time Critical Petroleum Resources, DNO Invest, Petrolia Invest, Petrolia Rigs, Petrolia Drilling, Independent Oil Tools, Venture Drilling, Petrolia Services og det Jersey-baserte Independent Oilfiield Rentals Ltd.

Les også:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: