Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Det braker i sammenføyningene

Posted by Fredsvenn den november 25, 2010

Vil ikke utdype EU-trusler:

Ambassadør János Herman. Foto: Den europeiske unions delegasjon til Norge

Si NEI til datalagringsdirektivet!

I torsdagens Aftenposten gikk EUs ambassadør i Oslo, János Herman, langt i å fremme trusler dersom Norge skulle finne på å nedlegge veto mot EUs omstridte datalagringsdirektiv. ”Vi kan ikke utelukke at følgene blir mer vidtgående enn det som er blitt hevdet i den norske debatten så langt”, sa Herman til Aftenposten, men han nekter å si noe om hva han mente med det. Han nekter an å si noe om EU har til hensikt å gå til handelskrig dersom Norge ikke tar direktivet inn i EØS.

”Hvorfor åpner du for at EU vil gå lenger enn å sette den delen av EØS-avtalen ut av spill, som datalagringsdirektivet tilhører?” ”Jeg har ikke sagt at reaksjonene vil gå utover det relevante området i EØS-avtalen. Det jeg sa, var at de kan gå lenger enn det som har vært omtalt”, sier Herman, og nekter å svare på ytterligere spørsmål. ”Jeg har gitt de signalene jeg ønsker å gi i Aftenposten”, sier han. ”Utover det, ønsker jeg ikke å kommentere dette”, avslutter ambassadøren.

Da debatten om norsk tilslutning raste i stortingssalen 15. oktober i 1992, var både Arbeiderpartiets leder, statsminister Gro Harlem Brundtland, og Høyres Jan Petersen krystallklare i spørsmålet om Norges anledning til å bruke vetoretten, og at det kreves enstemmighet for at et direktiv skal bli gjeldende i EØS.

“Problemet med den mye omtalte vetoretten er at den strider mot noe av hovedpoenget i EØS-avtalen, at EF og EFTA skal ha nøyaktig samme regelverket for alt som regulerer den frie flyten av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft. Dersom vetoretten brukes, får EØS et regelverk som skiller seg fra Efs”, sa Paul Chaffey (SV). Ved siden av at et veto vil provosere EF og utløse mottiltak, pekte Chaffey på et dilemma for dem som vil bli EU-medlemmer: ”Det er vanskelig å bruke veto i EØS og samtidig argumentere for et EF-medlemskap der vi må akseptere det vi legger ned veto mot.”

SV-toppen Erik Solheim (i dag utviklingsminister) spurte Gro Harlem Brundtland: ”Vil en regjering som aktivt ønsker å bringe Norge inn i EF, tore å ta belastningen med å bruke vetoretten i EØS-samarbeidet?” ”Vi vil være rede til å bruke den retten avtalen gir oss, til å motsette oss at forslaget blir til felles EØS-regel, dersom vi finner det nødvendig. Vi har ikke kjempet fram det regelverket i EØS-avtalen uten grunn. Vi har gjort det fordi om nødvendig skal det også kunne tas i bruk”, svarte hun.

18 år senere truer EU Norge

Taus om trussel mot Norge

Gro lovet reell vetorett i EØS

– Veto kan gjøre at ting går rett i søplebøtta

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: