Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Stopp arktisk oljeboring på Grønland!

Posted by Fredsvenn den november 28, 2010

Det skotske oljeselskapet Cairn Energy, som har investert over tre milliarder kroner på oljeleting utenfor gigantøya, meldte i august at det har blitt funnet olje i en brønn utenfor kysten av Grønland. Cairn har vært aktive på Grønland siden 2007, og har skaffet seg letetillatelser for åtte forskjellige blokker utenfor Vest-Grønland. Dette er første gang det gjøres et slikt funn på Grønland. Det er derfor en fare for at regionen kan bli en ny oljeprodusent.

U.S. Geological Survey har estimert at det kan finnes så mye som 50 milliarder fat oljeekvivalenter utenfor Grønland. Dette tilsvarer omkring to års europeisk forbruk. Bransjen mener at selskapene kanskje kan begynne å produsere olje på Grønland allerede innen for 5-8 år.

Cairn Energy PLC får nå konkurranse av andre store energiselskap i Baffinbukten vest for Grønland. Sju oljegiganter, Dong Energy, Maersk Oil, Statoil, Shell GDF Suez, ConocoPhillips, grønlandske Nunaoil og Cairn, har fått tillatelse til å drive leteboring og oljeutvinning utenfor kysten av Grønland. Selskapene deler et areal på 71.000 kvadratkilometer der de har rett til leting og prøveboring. Det skjer etter at lokale myndigheter og et danske Råstoffdirektoratet har tildelt lete- og borelisenser.

Maersk Oil skriver i en pressemelding at man anerkjenner det sårbare miljøet i regionen og er klare for å gjennomføre en ”sikker og ansvarlig operasjon” i Grønland. Oljeletingen utenfor Grønland er ikke ukontroversiell. Man frykter at oljeeventyret i det krevende farvannet utenfor Vest-Grønland, skal resultere i miljøødeleggelser, oljeutslipp og ødeleggelse av dyreliv.

Store mengder skotske klimaaktivister protesterte utenfor både Cairns hovedkvarter og Royal Bank Of Scotland i Edinburgh, og i slutten av august okkuperte Greenpeace-aktivister Cairns rigg Stena Don. Under okkupasjonen ba Greenpeace om stans i olje- og gassletingen i Arktis, og sa myndighetene heller burde forsøke å utvikle teknologier for ren energi.

Aldri før i nyere tid har så mye av Grønlands innlandsis smeltet i løpet av en enkelt sommer som i år. Klimaforsker Sebastian Mernild ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico i USA har gjort beregninger som viser at 540 kubikkilometer innlandsis forsvant i løpet av sommeren, noe som vil si 25–50 prosent mer enn normalt.

I Canada, hvor oljeressurser regnes som verdens nest største etter Saudi-Arabia sine, har Statoil inngått avtale om å selge 40 prosent av selskapets omstridte oljesandprosjekt i Canada. Allerede før produksjonen har startet har Statoil tjent over 5 milliarder kroner på prosjektet.

Oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Alberta, som Statoil overtok gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007, har kostet Statoil omkring 21 milliarder kroner i oppkjøp og investeringer siden 2007. Ut fra det beløpet skulle 40 prosent være verdt minst 8,4 milliarder kroner. Statoil var eneeier, men har nå solgt 40 prosent av prosjektet til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP) for 2,28 milliarder amerikanske dollar, eller 13,7 milliarder norske kroner.

”Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør”, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding. ”Det har hele tiden vært vår strategi å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent. Det følger andre transaksjoner vi har gjort, blant annet Peregrino-feltet i Brasil. Vi gjør det slik for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje”, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

Statoils nye oljesandpartner PTTEP, som blant annet opererer i Burma, kan bli fratatt en produserende lisens på australsk sokkel etter at selskapet var ansvarlige for den nest største offshoreulykken de siste årene.

Det var i fjor høst at det thailandske oljeselskapet PTTEP fikk en utblåsning på sitt felt Montara under boring av en produksjonsbrønn. Utblåsningen, som varte i 74 dager til sammen, førte til at Seadrill-riggen West Atlas måtte skrotes etter store brannskader om bord. I dag truer australske myndigheter med å ta Montara-lisensen fra PTTEP etter å ha avdekket flere lovbrudd i forbindelse med Montara-utblåsningen. Rapporten avdekker blant annet at sikkerhetsregimet til PTTEP var dårlig, og at årsaken til utblåsningen var en dårlig sementeringsjobb i brønnskoen. ”Det var mange og systematiske mangler i forhold til brønnoperasjon som førte til ulykken”, sier Martin Ferguson, Australias minister for naturressurser og energi.

Å utvinne den tunge oljen fra oljesandlagene under bakken er en komplisert og CO2-utslippene er betraktelig høyere enn fra oljeproduksjon på norsk sokkel. Derfor har Statoil blitt kritisert for å ha kjøpt seg inn i prosjektet i Canada. ”Vi gir oss ikke før Statoil er ute av oljesand”, sier miljøpolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, som sier hun ikke har noen illusjoner om bakgrunnen for andelssalget: ”Jeg skulle ønske at dette var et signal om en sterkere vektlegging av samfunnsansvar i Statoil, og et første tegn på at selskapet er på vei ut av oljesand. Denne transaksjonen virker dessverre heller å være et strategisk partnerskap for å styrke Statoils satsing på oljesand”, uttaler Hjemdal.

Statoil har sammen med sine partnere Shell og GDF Suez fått tildelt to store leteblokker i Baffinbukta utenfor vestkysten av Grønland. Shell er operatør for blokkene. “Vi ser fram til å lete i disse nye områdene i Baffinbukta sammen med våre partnere i konsortiet og i nært samarbeid med myndighetene på Grønland”, sier Tim Dodson, direktør for global letevirksomhet i Statoil. Det nasjonale oljeselskapet på Grønland, Nunaoil, vil også ha en andel i de to blokkene.

Får Grønland en lukrativ oljeindustri opp og gå, kan det bety kraftige endringer i forholdet til Danmark. Grønland har erklært en intensjon om å bli økonomisk selvdrevet – selv om landet nå mottar fire milliarder i årlige tilskudd fra Danmark.

Grønland

Skal bore olje utenfor Grønland

Grønlandsisen smelter i rekordfart

– Fant olje ved Grønland

Frivillige hjemme igjen etter leting på Grønland

Avslutter letingen på Grønland

Nå begynner Grønlands-bonanza for Statoil – Petro

Tjæresand

Klimanasjonen Norges Akilles

Statoil tjener fett på oljesandprosjekt

Statoil fortsetter med oljesand

– Feigt og ynkelig av regjeringen

Ber Norge si nei til oljesand

SV ruster til omkamp om oljesand

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: