Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Et spørsmål om personlig frihet

Posted by Fredsvenn den januar 12, 2011

https://i1.wp.com/www.idg.no/multimedia/archive/00026/dld_datalagringsdire_26040d.jpg

Hackergruppa Anonymous International, gruppen som angrep nettsidene til betalingstjenesten PayPal og MasterCard, samt nettsidene til svensk politi og regjering, fordi disse har stoppet overføringer til nettstedet WikiLeaks, truet for en måned siden med å lamme Arbeiderpartiets (Ap) nettsider hvis partiet gikk inn for å få innført EUs omstridte datalagringsdirektiv (DLD) innført i Norge, noe som betyr at norske myndigheter skal kunne se hvor du har vært med mobiltelefonen din, og hvem du har skrevet e-mailer til.

”Vi går ut mot dem som går imot ytringsfriheten. Vi er skremt. Dersom DLD blir innført, vil vi ta ned nettsidene til Arbeiderpartiet”, sa to representanter for Anonymous. Men også Høyre, som i denne saken kan danne flertall sammen med AP, kan bli rammet, dersom partiet sørger for å gi Ap det nødvendige flertallet partiet trenger så lenge regjeringspartiene SV og Sp sier nei til å stemme for direktivet og heller ikke noen andre partier vil gi dem støtte. FrP, KrF, V, Sp og SV er i denne saken enige om at det omstridte direktivet ikke bør innføres i Norge.

”Vi kan nærmest garantere at dette vil få konsekvenser”, utdyper gruppen Anonymous i en e-post. De to hevder at Anonymous Norge består av rundt 350-400 personer. Under angrep mot nettsteder bruker de programmer som genererer så store mengder trafikk at nettsidene til den som angripes til slutt kneler.

Erfaringene fra andre land viser at det er en stor risiko for formålsglidning. Et eksempel på dette er Storbritannia, der 653 offentlig instanser har tilgang til dataene. DLD sier foreløpig at innholdet i folks SMSer og mailer ikke skal lagres, men EU-parlamentet vedtok den 23. juni 2010 at DLD skal utvides til å omfatte lagring av folks nettsøk på for eksempel Google, noe som rammer både folks frihet og behov for privatliv.

APs overvåkningstilhengere har rett i at Datalagring kan være nyttig når det gjelder å oppklare kriminalitet. Det er viktig å minne om at utgangspunkt for DLD, som EU vil tvinge på Norge gjennom EØS-avtalen, var bekjempelse av internasjonal terror. Dette utgangspunktet er senere nedjustert til ”nødvendig” for å bekjempe alvorlig kriminalitet. Nå er begrunnelsen ytterligere redusert til ”nyttig”. Uavhengig utredning viser at faktisk politinytte av slik lagring er langt mindre enn det politiet selv hevder.

Selvsagt er det viktig å styrke politiet. Selvsagt er det viktig å gi politiet moderne verktøy i kampen mot moderne kriminalitet. Men den teknologiske utviklingen går så fort at dagens telekombruk som AP vil lagre vil lagre stadig suppleres med nye verktøy som ikke omfattes av DLD. Handlingsrommet utenfor DLD blir derfor stadig større. Derfor vil det ble stadig mindre kriminalitetsbekjempende effekt av lagring av lovlydiges bruk av dagens telekomløsninger.

AP hevder at innføring av DLD vil gi styrket personvern. Dette er ikke riktig. Datatilsynet i Norge sier det slik: ”For at det ikke skal være tvil: Datatilsynet som ekspertorgan når det gjelder ivaretakelse av personvernet i Norge vurderer Regjeringens forslag som et meget alvorlig personverninngrep.”

EU er selv i villrede. Evalueringen og reformeringen av DLD er utsatt på ubestemt tid. Ikke alle EU-land har innført direktivet. De medlemsland som har innført datalagring har ulik praksis. Derfor er det ingen hast med å innføre EUs direktiv i EØS-landet Norge. Vi kan enten utsette innføringen eller bruke Norges veto-rett i henhold til EØS-avtalen til ikke å innføre DLD.

Det vi uansett bør gjøre er å gjennomføre tiltak for å styrke personvernet i Norge og gi politiet ressurser og verktøy som gir effektivt politiarbeid uten at hele landets befolkning kriminaliseres.

Det ble avholdt demonstrasjon mot DLD utenfor Stortinget den 11. januar. Om Anonymous vil realisere sine trusler gjenstår å se.

Datalagringsdirektivet – en trussel mot friheten

Si NEI til datalagringsdirektivet!

Hackergruppa Anonymous truer Ap

Demonstrasjon mot datalagringsdirektivet

https://i2.wp.com/voxpublica.no/wp-content/uploads/2008/04/datadirektivet.jpg

Hva innebærer egentlig datalagringsdirektivet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: