Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Japans økonomi i ruin

Posted by Fredsvenn den mars 15, 2011

https://i2.wp.com/media1.gameinformer.com/imagefeed/featured/uncategorized/stock_market_crash610.jpg

De kraftige jordskjelvene og tsunamien som har rammet Japan har store humanitære konsekvenser. Myndighetene regner med at dødstallene vil passere 10.000. Det er også en økonomisk side av katastrofen, også den er ekstrem.

Jordskjelvet i Japan skjedde rett før Tokyo-børsen stengte for helgen, men medførte et raskt børsfall på 1,7 prosent de siste 15-20 minuttene med handel.

Det har vært stor usikkerhet om hvor stort utslaget ville bli ved åpning mandag etter fredagens katastrofale jordskjelv og tsunami som la flere byer i ruiner.

Og det ble som mange fryktet et bratt fall fra start, der Nikkei-indeksen umiddelbart suste godt under 10.000 poeng med et fall på 5,4 prosent til det laveste nivået siden november ifjor.

Samtidig pumpet den Japanske sentralbanken, som har varslet om at den vil pumpe store summer inn i markedene for å stabilisere situasjonen, ifølge Bloomberg News 183 milliarder dollar inn i markedet i et forsøkt på å bygge opp igjen tilliten etter største jordskjelvet i landets historie.

Klokken 05 norsk tid var det ingen tegn til bedre stemning på Tokyo-børsen, og fallet var økt til over 6 prosent. Klokken 06 norsk tid var fallet utøket ytterligere til rundt 6,5 prosent. Men Nikkei-indeksen hentet inn noe siste timen, og endte til slutt ned 6,18 prosent til 9.620,49 poeng.

Ifølge Bloomberg News faller særlig selskaper som er relatert til atomkraftverk, med Hitatchi ned 16,2 prosent og Toshiba ned 16,3 prosent. Også forsikringsselskaper faller kraftig. Cosmo Oil, som eier oljeraffineriet som brant etter jordskjelvet, faller 25,2 prosent.

«Jordskjelvet har økt risikoen for at økonomien ikke vil klare å komme igang igjen for fullt, noe mange hadde trodd ville skje i dette kvartalet», sier sjeføkonom Takahide Kiuchi hos Nomura Securities i Tokyo, til Bloomberg News. Japan slet allerede i forkant av jordskjelvet og tsunamien med en galopperende offentlig gjeld på rundt 200 prosent av bruttonasjonalproduktet.

I Januar nedgraderte kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s (S&P) Japans statsgjeld, mens Moodys i februar nedjusterte utsiktene i Japan fra stabile til negative.

Det vil koste Japan dyrt å bygge opp igjen områdene som er rammet av jordskjelv og tsunami, og det går mot tidenes forsikringsoppgjør. Eiendommene i områdene som er hardest rammet er ifølge Wall Street Journal forsikret for rundt 300 milliarder dollar, tilsvarende rundt 1700 milliarder kroner. Over 20.000 byggninger skal være helt eller delvis knust som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien.

Eksperter tror likevel økonomien i landet vil hente seg inn etter relativt kort tid. Takahide Kiuchi, sjeføkonom ved Nomura Securities i Tokyo, mener veksten i Japan vil rammes hardere nå enn etter skjelvet i Kobe for 16 år siden. «Produksjonen kan reduseres lengre denne gangen. Men det vil likevel bare vare i noen måneder», sier han.

Men det er vel slikt man sier når man arbeider i en økonomi der ting er bygget på «tillitt». Ingen «tillitt», ingen investorer. Både folk og penger rømmer.

Ennå er det altfor tidlig å si noe om hvor stort omfang jordskjelvkatastrofen faktisk har, men ingen er i tvil om at enorme ressurser må til for å få de rammede områdene på fote igjen. «Det er ventet at skjelvet vil ha betydelig innvirkning på store deler av den økonomiske virksomheten i landet vårt», sier kabinettssekretær Yukio Edani.

Andre påpeker at økonomien paradoksalt kan få en dytt i riktig retning. «Veksten i bruttonasjonalprodukt vil først gå ned, men den økonomiske virksomheten i Japan vil gå opp på grunn av gjenoppbyggingsarbeidet», sier Mohamed El-Erian i investeringsselskapet PIMCO.

«Selv om Japans økonomi er verdens tredje største, regnes ikke Japan som en motor for global økonomisk vekst. Dermed vil heller ikke verdensøkonomien påvirkes i vesentlig grad», sier sjeføkonom Stephen Stanley ved Pierpoint Securities i Connecticut i USA, som hevder «Verdensøkonomien vil klare seg fint.»

Eksperter hevder nå at de økonomiske tapene etter jordskjelvet i det nordøstlige Japan vil være langt lavere enn etter det voldsomme Kobe-skjelvet i 2005, som krevde over 6.400 menneskeliv i byen 400 km sørvest for Japans hovedstad Tokyo.

Jordskjelvet 17. januar 1995 ble målt til 7,2 på Richters skala, det ødela mer enn 100.000 hus og gjorde skade på 400.000 andre. Skjelvet regnes som den verste katastrofen som har rammet Japan etter annen verdenskrig.

Erfaringer fra andre store katastrofer, som for eksempel 11. september-angrepene mot USA i 2001 og jordskjelvet i den japanske byen Kobe i 1995, viser at rike land ofte evner å hente seg raskt inn igjen.

«Trass i omfanget på katastrofen er det vanskelig å finne mange spor etter de makroøkonomiske effektene av Kobe-skjelvet», sier økonomen Richard Jerram, som jobber for Macquarie i Singapore. Men den økonomiske situasjonen i Japan er langt vanskeligere i dag enn i 1995. Ikke minst har landet langt mer gjeld.

Jordskjelvet vil ifølge sjeføkonom i den sveitsiske banken Credit Suisse, Hiromichi Shirakawa, koste 1.000 milliarder kroner. Et beløp som er basert på opplysninger om skadeomfanget som var tilgjengelige mandag.

Han sier også at tapene vil bli litt mindre enn 40 prosent av tapene etter jordskjelvkatastrofen i Kobe i 1995. Det var et skjelv som kostet det japanske samfunnet omkring 2.700 milliarder kroner.

Grunnen til at kostnadene nå antas å bli lavere, er at det er færre offentlige bygninger, næringslivsanlegg og motorveier i det nordøstlige Japan enn det var i Kobe. Det har heller ikke kommet meldinger om at store produksjonsanlegg har rast sammen.

Likevel kommer tsunamien og jordskjelvet til å ha stor konsekvenser for japansk industri. Toyota har bestemt seg for å stenge sin produksjon frem til onsdag denne uken. Det anslåes at dette vil påvirket resultatet til bilfabrikken negativt med 410 millioner kroner hver dag. Også Honda og Sony stenger fabrikkene sine frem til midten av uken.

Ettervirkningene av jordskjelvet og tsunamien i Japan kan skape global mangel på alt fra passasjerfly til databrett. Prisene på mikrobrikker og andre elektroniske deler skyter allerede i været.

Flere titall japanske storbedrifter har nå stanset driften inntil videre. Skadene på så vel fabrikkanlegg som kraftforsyning, veier og jernbaner kan ta mange måneder å utbedre. «Vi har ikke fått så mange meldinger om fysisk skade ved anlegg der det produseres elektronikk. Men skadene på transport, elektrisitetsverk og kraftlinjer vil føre til forstyrrelser i leveransene», heter det i en rapport fra konsulentselskapet IHS iSuppli.

Spotprisen på visse typer mikrobrikker steg tirsdag med nesten 3 prosent, etter å ha bykset opp med 20 prosent dagen før. Også for nøkkeldeler til flatskjermer ble det registrert en betydelig prisoppgang.

Aksjekursene på Tokyo-børsen raser videre. Panikksalg førte til at kursene falt over 10 prosent tirsdag. En periode tirsdag ettermiddag hadde Nikkei-indeksen falt med over 14 prosent til et nivå langt under finanskrisen i 2008. Situasjonen bedret seg noe utover dagen, men indeksen avsluttet med en nedgang på 10,55 prosent til 8.605,15 poeng.

Det er bekymringen for at krisen ved et atomkraftverk nord for Tokyo skal utvikle seg til en alvorlig katastrofe, som ligger bak panikken. «Det er panikksalg. Det er ikke bare utenlandske investorer, alle ønsker bare å kvitte seg med aksjer», sier analytiker Yosuke Shimizu i Retela Crea Securities.

Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen

– Finansmarkedet kan få litt panikk

Nervøs stemning før Japan-børsen åpner

Spår Børsen opp 20 %

– Anbefaler kundene våre å sitte i ro

Frykter for økonomien etter japansk katastrofe

Tror ikke på varig nedtur

Ti år siden Kobe-skjelvet

– Jordskjelvet vil koste 1.000 milliarder kroner

JAPAN – Dette koster skjelvet

Japans økonomi tåler skjelvet

Japans krise og mulighet

Panikk på Tokyo-børsen

Verste børsfall siden 1987 på Tokyo-børsen

Fra panikk til oppgang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: