Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Onsdagsdebatten: FN – Når skal man intervenere?

Posted by Fredsvenn den oktober 25, 2011

I samarbeid med Norges Fredsråd inviterer Kulturutvalget til debatten: Har verdenssamfunnet et ansvar for å gripe inn? I så fall, når er det legitimt at de griper inn?

Da doktrinen «Responsibility to Protect» ble godkjent i FNs hovedforsamling i september 2005 tok en del til orde for at folkeretten tok et syvmilssteg fremover. FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, gikk så langt som å kalle R2P «den viktigste og mest oppfinnsomme doktrine på den internasjonale scene gjennom flere tiår». En doktrine som blandt annet gjorde det mulig for Sikkerhetrådet å fatte vedtaket om Libya.

66 år etter at FN ble etablert for å forhindre krig tilrettelegger samme organisasjon for intervensjon. Formålet med debatten er å belyse konsekvenser av bruk av militære virkemiddel i konfliktsituasjoner. Legitimerer R2P militære virkemidler og vold? Forandrer R2P styrkeforholdet mellom FN og NATO? Hvilke alternativer finnes det til militær intervensjon, og hvilke argumenter bør ligge til grunn for forskjellige virkemiddel? 

Panel:

Hans Blix – svensk diplomat og tidligere utenriksminister. Direktør for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i årene 1981-97 og leder for FNs våpeninspektører i Irak i 2000-03

Mona Juul – norsk diplomat. Jobber nå som ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet. En av de norske forhandlerne bak Oslo-avtalen i 1993

Ola Tunander – seniorforsker ved PRIO, som i det siste har skrevet om Libya og R2P 

Alexander Harang – informasjonssjef i Norges Fredslag

Sverre Diesen – Norges forsvarssjef fra 2005 til 2009

Onsdagsdebatten: FN – Når skal man intervenere

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: