Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Staten ga bort gigant-oljefunn

Posted by Fredsvenn den november 1, 2011

ANDEL: Myndighetene har en andel på 30 prosent gjennom SDØE,  som står for Statens direkte økonomiske engasjement og er navnet på eierandelene i olje og gassfelt staten er direkte medeier i, i det såkalte Aldous Major-funnet.

Da Olje- og energidepartementet delte ut lete- og produksjonstillatelsen til det som skulle bli det gigantiske Avaldsnes-funnet, beholdt ikke staten noen andeler  i Avaldsnes-lisensen selv. Dermed blir staten en liten eier i et av Norgeshistoriens største oljefunn. Det har trolig kostet den norske stat milliarder i tapte inntekter.

Fordi Nordsjøen har vært ansett som en moden oljeprovins, gir staten stadig oftere oljeselskapene større andeler istedet for å selv sikre seg SDØE-andeler. Mens svenske Lundin Petroleum fikk tak på 40 prosent av eierandeler, fikk Statoil 40 prosent, mens danske Maersk fikk tak på 20 prosent.

På Aldous derimot har staten tatt 30 prosent direkte eierandel. Men når eierne i de to lisensene nå skal forhandle om å slå sammen feltandelene, vil statens andel vannes ut. Fordelingen er til slutt avhengig av hvor store ressurser man ser for seg i de to lisensene, men hvis de to lisensene er jevnstore, kan staten bli sittende med kun 15 prosent direkte eierandel i feltet.

Det er langt mindre enn staten normalt innvilger seg. I de to siste konsesjonsrundene har staten tatt rundt 30 prosent av de tildelte tillatelsene. Det er spesielt i utvinningstillatelser som har forventet høy lønnsomhet, eller som har høy volummessig oppside, staten tildeler seg selv SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement)-andeler. Og det er nettopp det Aldous/Avaldsnes-feltet er.

Men på det fremtidige Aldous/Avaldsnes-feltet har staten en mulighet til å øke sin eierandel på bekostning av de andre felteierne. For når produksjonstillatelsen går ut, går eierskapet til feltene tilbake til staten.

Statoils Aldous Major-felt har en produksjonslisens som utløper i 2037. På Avaldsnes går lisensen ut i 2035. Det høres ut som det er lenge til, men med tanke på at feltet ikke vil være i produksjon før mot slutten av dette tiåret, vil utvinningslisensen gå ut allerede midtveis i feltets levetid.

Oljefondet (SPU) har blitt verdens største, statlige investeringsfond og forvalter i henhold til fondets etiske retningslinjer enorme verdier på vegne av det norske folk. Det er neppe en enkel oppgave å sikre «samtemt politikk for utvikling» på dette feltet når eurokrisen og verdens børser nå raser, samtidig som etikken utfordres på mange områder. Fondet gikk med tap i tredje kvartal i år og denne uka har fondet bl.a. fått kritikk av Kirkens Nødhjelp for å ha lånt penger til diktaturer og av Regnskogsfondet for å rasere regnskog.

Staten ga bort gigant-oljefunn

Staten kan kuppe gigant-oljefunnet

Staten sitter de facto allerede på 90 prosent av verdiene

Staten ga bort gigantfunn: – Nordsjøen er kanskje ikke så moden likevel

Svensk familie tjener rått på norsk oljefunn

Miljøbevegelsen bekymret etter oljefunn

Verdier, interesser og oljefondsetikk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: