Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Internasjonalt press?

Posted by Fredsvenn den november 4, 2011

Hellas’ statsminister Giorgos Papandreou overrasket mandag kveld med å erklære at han vil holde folkeavstemning om redningspakken fra EU. Nyheten skapte stor uro på børser verden over, og statsministeren ble møtt med kritikk både fra sine egne partifeller, opposisjonen og europeiske ledere.

Den greske finansministeren har informert EU om at det ikke blir noen folkeavstemning om EUs økonomiske redningspakke eller euroen, opplyser finansdepartementet i Hellas. «Venizelos har informert sine samtalepartnere om beslutningen om ikke å holde noen folkeavstemning», kommer det fram av en uttalelse fra det greske finansdepartementet.

Finansminister Evangelos Venizelos har tatt opp temaet med lederen for eurogruppen, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, EUs økonomikommissær Olli Rehn og Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Stoltenberg har lenge vært bekymret for utviklingen i Europa. Utviklingen de siste dagene har gjort ham enda mer urolig. «TV-bildene vi fikk se fra opptøyene i Aten og London, er noe vi vil se oftere dersom man ikke finner en løsning», sier Stoltenberg, som legger til at «særlig unge mennesker uten arbeid er i ferd med å miste troen på fremtiden». Han frykter derfor tilstander som verdensdelen ikke har opplevd siden 1930-tallet.

Det viktigste nå blir derfor å unngå kollaps i Italia og Spania, mener Stoltenberg. Blir det kollaps i disse to landene, vil Europa stå overfor en finanskrise som er mye hardere enn i 2008. Det vil likevel være mulig å komme seg ut av uføret ved hjelp av økonomiske tiltak i regi av EU, bankene og landene selv, tror Stoltenberg.

Toppmøtet for verdens 20 største økonomier gikk inn i sin siste dag fredag. Ifølge et utkast til sluttdokumentet vil lederne for G20-landene endre mandatet til de nåværende tilsynsorganene Financial Stability Board og International Organization of Securities Commissions slik at de kan skjerpe tilsynet med finanssektoren.

Lederne for G20-landene er blitt enige om strengere regulering av banker, fond og andre deler av den internasjonale finanssektoren. Samtidig skal situasjonen i Italia følges ekstra nøye.

Ingen folkeavstemning i Hellas

Skjebnedag for Papandreou

Skal være klar til å gå

Finanskrise kan gi sosial uro og opptøyer

Vil overvåke Italias økonomi

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: