Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Endelig litt håp for Italia, men kommer det for sent?

Posted by Fredsvenn den november 8, 2011

Silvio Berlusconi sliter voldsomt om dagen. Nå melder nyhetsbyrået ANSA at han kommer til å trekke seg til uken. Dette etter å ha mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

Finansmarkedene har uttrykt klart håp om et regjeringsskifte i Italia. Tilliten både internt og internasjonalt til at Berlusconi får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende. «Vi er midt i en global storm. Italia trenger troverdighet internasjonalt», skriver finansavisa Il Sole 24 Ore på lederplass.

«Det haster med å få en avklaring på den politiske situasjonen i Italia», sier IMF-leder Christine Lagarde, som hevder at «Usikkerheten skaper farlig uro i markedene».

Uklarheten etter at statsminister Silvio Berlusconi har varslet sin avgang, styrker frykten for splittelse i eurosonen, fremholdt Lagarde på en pressekonferanse i Beijing torsdag. Eurolandene har ikke råd til å hjelpe italienerne ut av krisen, mente sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

«Det vi nå trenger, er først og fremst en politisk avklaring», framholdt IMF-sjefen. Hun påpekte at det ennå ikke er på det rene hvem som skal overta den politiske ledelsen i Italia, der Berlusconi onsdag varslet at han trekker seg fra aktiv politikk.

Lagarde understreket at IMF er klar til å gi kriserammede land som Italia og Hellas mer hjelp til å komme seg gjennom krisen, men hun påpekte også at de økonomiske problemene har globalt omfang. For å løse dem må de store industrilandene i vest få til et bedre samarbeid med de såkalte nye vekstøkonomiene, som vil si nasjoner som Brasil, India og Kina, hvor av alle tre inngår i BRIK-alliansen.

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso krever en mer offensiv europeisk kamp mot krisen. Barroso mener alle EU-land bør innføre den felles valutaen euro, som ledd i kampen for et fullstendig sammenbrudd i valutasamarbeidet. Ifølge Barroso må eurolandene se framover, i stedet for å forsøke å finne tilbake til en tidligere tilstand med ro rundt valutaen. Hvis den politiske viljen er til stede, kan EU bli verdensøkonomiens viktigste kraft, framholder han, og lat til at «Utfordringen ligger i å utdype samarbeidet uten å skade de som ennå ikke er med».

Jeg går av

Berlusconi-avgang ga børsoppgang verden over

Berlusconi vant budsjettet

EU vil hjelpe Italia

– Statsministeravgang løser ikke gjeldsproblemene

Frykter full bankkrise mandag

Medlemmene rømmer EU-bevegelsene

IMF-sjefen krever avklaring i Italia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: