Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Når de er «for store til å feile»: «Too Big to Fail» er «Too Big to Exist»

Posted by Fredsvenn den november 11, 2011

 

Video: ‘Too Big to Fail’ is ‘Too Big to Exist’

4closurefraud.org

Storinvestor Øystein Stray Spetalen tror eurokrisen er seneste akt i et drama som begynte allerede da hedgefondet Long Term Capital Management (LTCM) ble reddet fra kollaps i 1998. LTCM var ifølge Spetalen det første eksempelet på en finansinstitusjon som ble bedømt til å være «for stor til å feile». «Det var da galskapen begynte. De som hadde spekulert, eller lånt penger til dem som hadde spekulert, ble reddet i stedet for å tape penger», sier Spetalen til Finansavisen.

«Det var da galskapen begynte. De som hadde spekulert, eller lånt penger til dem som hadde spekulert, ble reddet i stedet for å tape penger», sier Spetalen, som hevder dette løftet spekulasjonsøkonomien inn i en ny fase der sentralbankene på rekke og rad garanterte at enhver spekulasjonsboble ville bli møtt med at man drysset likviditet utover markedet. Samtidig har gjelden kunnet vokse og vokse. Et slikt system vil ifølge Spetalen ikke kunne overleve.

Alle sjeføkonomer og fagøkonomer som uttaler seg om krisen har superinvestoren lite til overs for. Hadde de kunnet noe om finansmarkedet hadde de tjent penger på kunnskapene sine, mens de i stedet sitter som lønnsmottakere i banker eller investeringsselskaper som er avhengige av at galskapen fortsetter.

Spetalen, som er regnet som Norges fremste investor, tror krisen vil fortsette så lenge politikerne prioriterer finansøkonomien foran realøkonomien, og mener Italias kommende bankerott er åpenbar for alle som kan matematikk eller spekulerer med egne penger. «Spekulasjonsøkonomien vil dø, ønsker å dø, la den dø, sier jeg», sier Spetalen til avisen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: