Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Titusener på gatene i Kairo

Posted by Fredsvenn den november 18, 2011

Tens of thousands of Egyptians take part in a rally in Cairo's landmark Tahrir Square on November 18, 2011 with the aim of pushing Egypt's ruling military to cede power.

Over 50.000 mennesker strømmet fredag til Tahrir-plassen i Kairo for å protestere mot den midlertidige militærstyret i Egypt. Demonstrantene krever snarlig nyvalg. Demonstrasjonen ble organisert av Det muslimske brorskap sammen med flere andre grupperinger og organisasjoner som alle krever at militæret må overføre makten til en sivil regjering så fort som mulig.

Hundreds of thousands of Egyptian people are fighting all over Egypt against the repressive apparatus of the military junta. This is a genuine rebellion of the bulk of the oppressed and not a clash between the Islamists and the army, as portrayed by some mainstream media. Anarkismo.net managed to talk to an anarchist-communist from Egypt, Yasser Abdullah, member of the Egyptian Libertarian Socialist Movement, who gave us his testimony of the complex struggle ahead and the potential for a complete revolution of the masses.

«Protestene på Tahrir-plassen i Kairo fortsetter på tredje dag mandag. 1700 mennesker har blitt skadd og 24 drept i sammenstøt med egyptiske sikkerhetsstyrker siden lørdag», sier en talsmann for det egyptiske helsedepartementet mandag. Demonstrantene krever snarlig overgang til demokrati og mindre innblanding i den politiske prosessen fra de militære overgangsmyndighetenes side.

Norske myndigheter reagerer på volden mot demonstranter i Egypt. «Norge tar avstand fra egyptiske sikkerhetsstyrkers håndtering av de seneste dagenes folkelige protester, og beklager på det sterkeste det høye antallet drepte og sårede demonstranter», sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

«Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst. Lov og orden må opprettholdes samtidig som menneskerettighetene respekteres. Overdreven voldsbruk bidrar ikke til demokratisk utvikling og vanskeliggjør de nødvendige forberedelsene til valgene i Egypt», understreker Støre, som oppfordrer de militære myndighetene til å lytte til det egyptiske folkets krav om reell demokratisering. 

«Et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og derfor er det nært forestående parlamentsvalget av historisk betydning», sier utenriksministeren. Heltestatusen militæret fikk blant folk flest da Hosni Mubarak ble tvunget fra makten i 11. februar i år, er ødelagt av brutal fremferd og mistanker om at militæret ikke kommer til å gi fra seg den reelle makten i landet.

Egypt er blitt bedt om å se til Tyrkia, som har et velfungerende demokrati med et moderat islamistisk parti ved makten. Slik det ser ut nå, virker imidlertid den gamle tyrkiske modellen mer sannsynlig, der militæret fungerte som beskyttere av en sekulær grunnlov med rett til å gripe inn og avsette regjeringer, sier Marina Ottaway, Midtøsten-analytiker ved Carnegie Endowment for Peace.

De pågående demonstrasjonene er den mest omfattende siden opprøret ble avsluttet i februar måned, som endte med president Hosni Mubaraks avgang.

Militærrådet har kunngjort at det vil bli avholdt et nytt presidentvalg først i slutten av 2012 eller i begynnelsen av 2013. Men demonstrantene krever at presidentvalget skal avholdes like etter valget av en ny nasjonalforsamling, som starter neste uke og avsluttes om tre måneder. Egypt skal etter planen først stemme over representanter i Underhuset og deretter velge representanter i Overhuset.

Titusener på gatene i Kairo

24 drept og flere hundre skadd siden lørdag

Tror militæret må gi opp i Egypt

Egypt: Thousands protest in Cairo against military

The Egyptian masses rise up again to complete their revolution! Testimony from an Egyptian anarchist

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: