Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Det finnes håp i Egypt også – Vi får se

Posted by Fredsvenn den november 22, 2011

Det egyptiske militæret vil gi fra seg makten umiddelbart dersom folket stemmer for det i en folkeavstemning, sier Hussein al-Tantawi, leder for landets styrende militærråd. Han sa imidlertid ingenting om når en eventuelt folkeavstemning ville bli holdt da han tirsdag kveld holdt en direktesendt TV-tale der han snakket om maktoverføring.

I talen sa han derimot at militærrådet innvilger overgangsregjerings avskjed. Den midlertidige regjeringen ba mandag om å gå av, men ble da nektet det. «De væpnede styrkene, representert ved militærrådet, har ingen ønsker om å regjere, men vil bare det beste for landet», sa Tantawi i talen, o la til at «Det er opp til det egyptiske folket hvem som skal styre landet».

Tirsdag hadde altså militærrådet snudd, men Tantawi sa ikke noe om når en ny overgangsregjering vil være på plass, og hvem som vil sitte i den. Han understreket at valget på ny nasjonalforsamling skal gå som planlagt førstkommende mandag og at det vil bli holdt presidentvalg innen juli neste år.

Demonstrantene på Tahrir-plassen viser med all tydelighet at de har mistet tilliten til militærrådet som styrer Egypt. Folkemengden reagerte med raseri på talen til militærrådets leder Hussein al-Tantawi. Hva som videre vil skje vil nokså snart komme til å vise seg, men at noe vil skje er nokså opplagt.

Raketter, tåregass, brannbomber og skuddsalver preger gatene i sentrum av Kairo under nye sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og rasende demonstranter.

En video som viser hvordan politiet tilsynelatende med hensikt skyter gummikuler rett inn i øynene på demonstranter, satt sinnene i kok hos de mange tusen menneskene som protesterer på Tahrir-plassen. «I øyet! Det var rett i øyet! Bravo, min venn», roper en politimann til en annen i opptaket.

Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mener sikkerhetsstyrkene i Egypt massakrerer demonstranter. «Tåregass med nervemiddel og skarp ammunisjon blir brukt mot sivile på Tahrir», sier han. Ifølge en kilde i Egypts væpnede styrker kan ElBaradei være aktuell som statsminister i en ny overgangsregjering.

Tantawi: We never aimed for the presidency

Egypt’s Tantawi says no army candidate for president

Middle East Online:Second revolution in Egypt

Egypt military pledges faster power transfer

Reports: Egypt to form emergency government

Egypt’s military leader blames protests on ‘hidden powers’

Egypts militærråd overbeviser ikke folket

Bytter ut politi med soldater i Kairo

Gatekamper i Kairo gjennom natten

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: