Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Støre i konflikt med Israel

Posted by Fredsvenn den november 25, 2011

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er det helt uakseptabelt av Israel å holde tilbake skattepenger som er innkrevd på vegne av palestinerne. «Dette blir som å drive waterboarding mot økonomien, som nærmest blir strupet, mens det samtidig slippes inn ørsmå mengder luft», sa han på en pressekonferanse med palestinernes statsminister Salam Fayyad i Oslo torsdag.

Støre refererer med sin kommentar til simulert drukning, en torturmetode som er blitt brukt blant annet i avhør av terrormistenkte på Guantánamo. Israel begynte å holde igjen midlene etter at palestinerne for to uker siden ble tatt opp som fullt medlem i FNs kulturorganisasjon UNESCO.

Ifølge den palestinske statsministeren holder Israel nå tilbake mellom 100 og 150 millioner dollar i måneden, noe som tilsvarer to tredeler av budsjettet til de palestinske selvstyremyndighetene. Både Fayyad og Støre uttrykker bekymring for at den palestinske økonomien kan bryte fullstenidig sammen dersom Israel fortsetter å holde tilbake skatteinntektene.

Israel har gjennom Oslo-avtalen forpliktet seg til å kreve inn skatter og avgifter på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene. «Ved å holde tilbake disse pengene sørger de for en langsom kvelning av palestinsk økonomi. Det strider mot alle internasjonale avtaler og skaper en helt uholdbar situasjon for palestinerne. Samtidig kan det skade Israel fordi det reduserer palestinske myndigheters mulighet til å sørge for sikkerhet i sine områder», sier Støre.

Israelske myndigheter raser mot Støre etter at han anklaget Israel for å kvele den palestinske økonomien. «Israel er svært skuffet over Jonas Gahr Støre», sier pressetalsmann Yigal Palmor i det israelske utenriksdepartementet, som legger til at «Det er vanskelig å ta Støre alvorlig når han retter slike angrep mot Israel.»

«Vi er alltid villige til å lytte til konstruktiv kritikk, men når den framføres med en så voldelig og urettferdig språkbruk, kan vi ikke unngå å undre oss over hva som er de egentlige motivene til den norske utenriksministeren», sier Palmor.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman bekreftet onsdag at Israel vill fortsette å holde tilbake skattepengene til de palestinske myndighetene. Han gjorde det klart at en palestinsk samlingsregjering av Fatah og Hamas ikke vil motta en eneste krone så lenge de ikke godtar fredsforslaget til den såkalte Midtøsten-kvartetten.

I en kunngjøring fra Midtøstenkvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, heter det at partene er blitt bedt om å gjenoppta direkte bilaterale forhandlinger med det samme og uten betingelser. Partene oppfordres også til å skape et klima som fremmer forhandlingsviljen og å avstå fra provoserende handlinger. Men palestinerne har gjentatt kravet om at Israel må stanse byggingen av bosetninger på okkupert territorium før de vil gjenoppta forhandlingene.

Støre bekrefter at Norge, sammen med andre land, vil legge press på Israel for å få ut pengene, og understreker at «saken står høyt på vår dagsorden de neste dagene». «Det er helt urimelig å straffe folk for å snakke med hverandre. Vi vil dømme en palestinsk samlingsregjering på den politikken den fører», sier Støre, som har tatt sterk avstand fra Israels nye bosettinger i Øst-Jerusalem.

Støre ble møtt med krav om at Norge må anerkjenne en palestinsk stat da han besøkte AUFs sommerleir på Utøya i juli. «Palestinerne må få sin egen stat, okkupasjonen må opphøre, muren må rives og det må skje nå», sa utenriksministeren til jubel fra tilhørerne. «Vi er rede til å anerkjenne en palestinsk stat. Jeg avventer den konkrete resolusjonsteksten palestinerne vil fremme på FNs generalforsamling i september», sa Støre.

AUF-leder Eskil Pedersen erklærte at AUF ønsker en ensidig økonomisk boikott av Israel fra norsk side og at man fører en mer aktivistisk Midtøstenpolitikk. «Nok er nok, nå må vi få fredsprosessen over i et nytt spor», sa Pedersen. Støre på sin side innrømmet at situasjonen er uholdbar, men at boikott er feil virkemiddel. «Boikott vil være å gå fra dialog til monolog. Det er vanskelig å åpne døra igjen den dagen vi vil snakke med Israel», sa Støre.

Israel skuffet over Støre

Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: