Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Fusjonskraft – fremtidens energikilde?

Posted by Fredsvenn den november 28, 2011

Oljeutvinning fra tjæresand er noe av den minst bærekraftige og mest skitne oljeproduksjonen som finnes. Statoil er en av de store aktørene i oljeutvinningen fra tjæresand i Canada. Fracking er en relativt ny metode som ligger på høyde med tjæresandutvinning hva gjelder miljø-ødeleggelser.

Mandag 26.september klokken 10 (18:00 norsk tid), startet Ottawa Action/ Stop the Tar Sands! en demonstrasjon mot tjæresandutvinningen i Canada. Hundrevis av aksjonister fra Nord-Amerika er samlet i denne aksjonen, som marsjerte på Parliament Hill. Mer enn 200 personer ble arrestert allerede første dagen.

Aksjonen er godt organisert og det er grupper på rundt 20 personer som danner fredelige sit-in-aksjoner ved Centre Block, parlamentets hovedbygning på Parliament Hill. Disse er vel vitende om at de risikerer arrestasjoner. 250 personer møtte opp på sivil ulydighetskurs på søndag. Aksjonen har satt seg som mål å  holde på i to uker.

I dag, mandag den 28. november, var det aksjoner foran Stortinget i Oslo, samt i Stavanger, Trondhjem og Bergen mot Statoils engasjement i tjæresanden i Canada. Regjeringen ble blant annet overlevert et opprop som er signert aven rekke organisasjoner.

Ottawa Action

Stop The Tar Sands!

Stor demonstrasjon mot tjæresand i Canada

Få Norge og Statoil ut av tjæresanden

Tjæresand, fracking og Statoil

Brennende is

I dyphavet finnes en spesiell form for is som kalles hydrater. Hydrater dannes under svært høye trykk og lave temperaturer og kjennetegnes ved at inne i isen er det naturgass som for eksempel metan. Denne gassen vil stadig flere aktører utvinne.

Ukonvensjonelle petroleumsressurser har revolusjonert energisituasjonen i USA. Omtrent over natten gikk landet fra å forberede seg på å importere store mengder gass, til å bli selvforsynt i mange år fremover. Det skjedde fordi en type ukonvensjonell petroleumsressurs – utvinning av gass bundet i skifer – plutselig ble økonomisk lønnsomt. Tidligere fantes ikke teknologien, og de enorme gassresursene ble ikke engang regnet med når man snakket om olje- og gassressurser.

Verdenshavene gjemmer en uunyttet energiressurs like stor som alle dagens fossile kilder tilsammen, kull inkludert. Forskningen på såkalte hydrater har eksplodert og norske forskere ligger i teten. Norge har enorme mengder naturgass som overhodet ikke regnes med, fordi det regnes som ukonvensjonelle ressurser.

Metan er en særdeles kraftig drivhusgass; omtrent 25 ganger mer effektiv som «bidragsyter» til drivhuseffekten enn CO2. Forskningsdirektør Knut Alfsen ved CICERO senter for klimaforskning hevder derfor at utvinning av hydrater er en risikosport. Klarer en å forbrenne gassen kontrollert vil «bare» CO2 bli avfallsprodukt. Det Alfsen frykter mest er at uforbrent metangass forsvinner rett opp i atmosfæren når hydratlagrene forstyrres, noe som gjør at det hele kan vise seg å være en «miljøbombe».

Brennende is er Norges ukjente formue

Ny energikilde kan bli klimabombe

Kald fusjon

Spørsmålet er om det finnes fruktbare alternativer, og da selvfølgelig i tillegg til de allerede kjente, slik som sol, vind og bølger. Stadig flere håper på at fusjonskraft kan være fremtidens energikilde.

Klarsignal for fusjonskraft

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: