Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Goldman Sachs-kuppet

Posted by Fredsvenn den november 30, 2011

Forlaget Manifest
 
 
We Are The 99%

Mens Europa nærmer seg det britiske EU-kritikere syrlig omtaler som “Eurogeddon”, har de såkalte teknokratene inntatt regjeringskontorene i Italia og Hellas for å tvinge gjennom dypt upopulære budsjettkutt.

Ali Esbati skriver i Dagsavisen: «Det er ikke de langvarige folkelige protestene i Hellas’ gater som har tvunget fram denne regjeringen – de ville ikke ha noen av partiene som er med i den. Den er i stedet i praksis nedsatt av EU og IMF, med bare ett mandat – å gjennomføre den seneste ”redningspakken” som henges rundt grekernes nakke.»

Klassekampen betegnet passende nok innsettelsen av økonomene Mario Monti og Lucas Papademos i henholdsvis Italia og Hellas som “Goldman Sachs-kuppet”, på grunn av de to økonomenes nære forbindelser med den amerikanske storbanken (som for øvrig går under navnet “Vampyrblekkspruten” på folkemunne).

Artikkelen siterer tidligere sjeføkonom i IMF, Simon Johnson, som sier at “Vi har et Europa der den politiske eliten og bankene har et felles verdenssyn”. Dette felles synet kommer klart til uttrykk gjennom maktovertakelsene, som vitner om at de høye herrer i EU, IMF og ECB (“Troikaen”) ikke lenger bryr seg nevneverdig med å tilsløre sin manglende demokratiske legitimitet, ei eller hvem den førte politikken er ment å gagne.

«Vi vet alle hva som må gjøres, men vi vet ikke hvordan vi skal bli gjenvalgt etter at vi har gjennomført det», sa den sentrale EU-politikeren Jean-Claude Juncker nylig, mens presidenten for Det europeiske råd, Herman van Rumpuy har hevdet at “Italia trenger reformer, ikke valg”.

Fraser Nelson i Spectator omtaler teknokratene som EUs nye “hit squad”, og at dette symboliserer at eurokrisen nå definitivt har beveget seg inn i en ny fase: “This illiberal, deeply undemocratic phase in the EU’s development fits a historical trend. In their definitive history of financial crises, This Time Is Different — Eight Centuries of Financial Folly, Carmen Reinhart and Ken Rogoff show that almost all modern downturns go through a cycle: financial crisis, followed by sovereign debt crisis, followed by ‘financial repression’.

The last phase is always unpopular, and usually means severe cuts or finding ways to raid people’s savings — enacted by an undemocratic hit squad. This is what Sarkozy and Merkel and their allies in the bailout industry have now become”.

Den nye regjeringen i Hellas inkluderer ikke bare personer med tette bånd til finansnæringen, men også en rekke tvilsomme elementer med fascistiske og regelrette nazistiske sympatier, noe Mark Ames skriver om i artikkelen “Austerity & Fascism in Greece – The Real 1% Doctrine” og Yanis Varoufakis skriver om i artikkelen “The Serpent’s Egg hatchlings in Greece’s postmodern Great Depression”.

Men hvor er opposisjonen fra den europeiske venstresiden? Esbati skriver: ”Det mangler altså nesten helt parlamentarisk opposisjon mot nettopp den økonomiske politikken som nå har ført land etter land i Europa ned i fattigdomsvekst og massearbeidsledighet. Det er en tomhet der lite annet enn forakt for hele det politiske systemet kan gro. I det landskapet kommer det til å bli stadig vanskeligere å forsvare solidariske ordninger som tidligere har blitt kjempet fram. I det landskapet trives også syndebukk-tenkning og høyrepopulisme”.

Death of a currency as eurogeddon approaches

Markedsfundamentalistene styrer videre i Europa – uten opposisjon

The Great Putsch: welcome to post-democratic Europe

The Great American Bubble Machine

Europe’s hit squad

Mark Ames: Austerity & Fascism In Greece – The Real 1% Doctrine

Goldman Sachs-kuppet

The Serpent’s Egg hatchlings in Greece’s postmodern Great Depression

These bailouts aren’t democracy. What’s worse, they aren’t even a rescue

Europas beskjedne venstreside

European Austerity – Is this 1931 All Over Again?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: