Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Uroligheter i Kasakhstan

Posted by Fredsvenn den desember 18, 2011

Opptøyene i Kirgistan 2010 var en rekke opptøyer og demonstrasjoner som hendte i Kirgisistan april 2010, som endte i resigneringen og fordrivelsen av president Kurmanbek Bakijev. Opptøyene skjedde som følge av voksende opposisjon mot Bakijevs administrasjon, økende energipriser, og dårlig økonomi, samt regjeringens sensur av flere massemedia.

Demonstranter tok kontroll over et regjeringskontor i Talas 6. april, og på den 7. april utviklet møtene mellom demonstranter og politi i hovedstaden Bisjkek seg til voldelige sammenstøt. Minst 86 dødsfall og minst 800 skadde er blitt bekreftet.

Bakijev hevdet at Russland sto bak hans resignering og fordrivelse, grunnet forlengelsen han gjorde av utleien av Manas flybase, en amerikansk militær installasjon på lufthavnen Manas i Bisjkek.

Kasakhstan er Sentral-Asias største økonomi og oljeprodusent. Protestene i Kasakhstan, hvor demonstrasjoner er svært uvanlig, har nå spredd seg til regionhovedstaden i oljerike Mangistau. De harde sammenstøtene mellom demonstranter og politi er unike i landets nyere historie. Siden fredag er minst 14 personer blitt drept i kampene, som startet med at oppsagte oljearbeidere støtte sammen med politi i forbindelse med 20-årsdagen for landets uavhengighet fra Sovjetunionen.

President Nursultan Nazarbajev erklærte lørdag unntakstilstand i 20 dager i Zjanaozen på grunn av urolighetene. Det ble også innført portforbud i oljebyen i Mangistau.

Nazarbayev har selv blitt kalt en av de «ultimate oligarkene» av post-sovjetiske stater i Sentral Asia. Han antas å ha overført minst $ 1 milliarder av landets oljeinntekter til sin private bankkonto i andre land og hans familie kontrollerer mange andre viktige bedrifter i Kasakhstan. Han sies også å ha god økonomisk støtte fra hans «spesielle forbindelser» som f.eks. de kasakhstanske-israelske forretningsmannen Alexander Mashkevich, som, som i 2004, som er antatt å styre så mye som en fjerdedel av Kasakhstans økonomi.

The price of oil, the Kazakh massacre and the City of London

Kazakhstan protests spread to regional capital

Kazakhstan protesters face armed police after bloody clashes

SAFE gir støtte til streikende oljearbeidere i Kazakhstan

Grepet strammes i Kasakhstan

Opptøyene i Kirgisistan 2010 – Wikipedia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: