Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Bradley Manning og veien fremover

Posted by Fredsvenn den desember 26, 2011

Plakat med Bradley Manning (Foto: OLIVIA HARRIS/Reuters)

Soldaten Bradley Manning har mange tilhengere.

– De frykter at han ikke vil få en rettferdig rettssak.

Dersom Manning blir funnet skyldig etter tiltalen, kan han i teorien straffes med døden. Pentagon har forsikret om at det ikke vil bli lagt ned påstand om dødsstraff, men at Manning risikerer livsvarig fengsel.

Når historien om det første tiåret av det 21. århundret skal skrives, vil USAs krig i Irak stå sentralt. Og da kommer man ikke utenom navnet Paul Wolfowitz. At historikerne om noen tiår vil slå fast at den amerikanske krigen i Irak var et feilsteg, er det nok liten tvil om. Wolfowitz vil for sin del bli husket lenge, som mannen som planla USAs mislykkede krig.

«Det er ingen tvil om at Saddam Hussein har biologiske våpen og muligheten til å produsere mye mer i løpet av kort tid», sa USAs utenriksminister Colin Powell. Stedet var FNs Sikkerhetsråd, datoen februar 2003.

Powell, som hadde fått jobben med å fronte invasjonen av Irak internasjonalt, sa videre at han var helt sikker på at Irak også arbeidet for å utvikle atomvåpen. Amerikanerne fikk likevel ikke noe FN-mandat, selv om en rekke land ble med på invasjonen.

Noen uker tidligere hadde George W. Bush i sin tale om nasjonens tilstand den 29. januar 2002 sagt at Irak var en del av «ondskapens akse» og hevdet at Saddam Husseins regime utgjorde en økende trussel mot USA på grunn av sitt samarbeid med terrorister, og på grunn av sine masseødeleggelsesvåpen.

USA har nå «forlatt» Irak. Amerikanerne holder seg nå kun med en vaktstyrke som skal passe på ambassaden i Bagdad, samt en kontingent militære som skal utføre skrivebordsfunksjoner – De ha innsatt en lydregjering.

Under seremonien i Bagdad den 16. desember hevdet den amerikanske forsvarssjefen Leon Panetta at «drømmen om et uavhengig og suverent Irak nå er en realitet.» Men realiteten er en ganske annen. Irak vil ikke være en uavhengig og suveren stat fra årskiftet, fordi okkupasjonen blir videreført i nye former.

Amerikanerne pakker ned flagget og avslutter krigen i Irak, men forsvinner likevel ikke fra landet. De etterlater seg en ambassade som skal fylles med 16.000 ansatte, og som dermed blir USAs største. 80 prosent av dem kommer til å være kontraktører.

Etter den militære uttrekningen vil USAs utenriksdepartement ta over mange av militærets oppgaver, og må blant annet sørge for sikkerheten til de rundt 1750 vanlige ansatte på ambassaden. Til det ansetter Utenriksdepartementet rundt 5000 sikkerhetsfolk. Ambassaden vil også ha sitt eget flyselskap, Embassy Air Iraq, med 46 fly i stallen og egne sykehus.

«Irakerne forstår at de trenger amerikanske selskaper i Irak, og at de to landene kommer til å ha et viktig handelssamarbeid et godt stykke inn i framtida», sier den britiske Irak-eksperten Ali al-Saffar, som legger til at «Samarbeidet vil, i alle fall på kort sikt, dreie seg om hovedsakelig to ting: tjenester til oljesektoren og våpenhandel.» Mon tro om ikke alle er enig med dette.

En irakisk sikkerhetsrådgiver sa søndag at NATO ikke forlenger opplæringsprogrammet i Irak til 2012 fordi irakiske myndigheter nekter NATO-soldater immunitet mot rettsforfølgelse. Kort tid etter sa en ikke navngitt tjenestemann ved NATOs hovedkontor i Brussel at «Det er ikke blitt tatt en avgjørelse ennå.» Vi får se!

«Tilbaketrekkingen» fra Irak er snarere en omgruppering. Et betydelig antall soldater vil bli forflyttet over grensen til Kuwait og Jordan, hvor det i disse dager pågår en ny militær opptrapping fra USA og NATO. Syria, og deretter Iran, er i kikkertsiktet og faren for nye kriger er overhengende.

Retorikken mot Iran ligner mer og mer til forveksling den som ble brukt overfor Irak og Saddam Hussein etter 2001. Angrepsplanene mot Iran har ligget på bordet helt siden 2004 og det har blitt diskutert mulig bruk av taktiske atomvåpen. I et slikt mulig krigsscenario vil et inneklemt Irak, med en «regjering», som står under uoffisiell fellesadministrasjon fra både Washington og Teheran, på den ene eller andre måten komme til å spille en nøkkelrolle.

Eller som USAs utenriksminister Hillary Clinton sa til journalister i oktober: «Ingen, og aller minst Iran, bør gjøre feilberegninger når det gjelder våre fortsatte og fremtidige forpliktelser overfor og sammen med irakerne.» Vi får se.

Er Bradley Manning en forræder?

The Guardian: Bradley Manning

Bradley Manning Support Network

Facebook: Bradley Manning Support Network

Facebook: Write a letter to free Bradley Manning

Bradley Manning – Wikipedia (no)

Bradley Manning – Wikipedia (eng)

USAs kriger og invasjoner de siste 60 år – USA under kritiske øyne

Liste over kriger USA har deltatt i – Wikipedia

Krigen som ble startet på en løgn

Avslutter krigen, men fyller ambassaden med 16.000 ansatte

Amerikansk rokade i Irak

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: