Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Går vi mot en ny krig?

Posted by Fredsvenn den januar 3, 2012

ADVARES MOT Å KOMME TILBAKE:

Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis (CVN 74) på vei gjennom Hormuzstredet i november.

Et amerikansk hangarskipUSS John C. Stennis, som er et av den amerikanske marinens største skip og som for tiden befinner seg i Midtøsten, «bør ikke vende tilbake» til sin base i Gulfen, advarer lederen for Irans væpnede styrker, og la illevarslende til at «advarselen ikke ville bli gjentatt».

«Vi advarer kun én gang. Fiendens skip er blitt flyttet til Omanhavet på grunn av øvelsen vår. Vi anbefaler og insisterer på at dette krigsskipet ikke returnerer til Persiabukta», sa den iranske militærsjefen, brigader Ataollah Salehi tirsdag.

Advarselen kommer bare en dag etter at den iranske marinen fullførte en ti dager lang øvelse der det også ble prøveskutt tre raketter som er laget med sikte på å senke krigsskip. Det amerikanske skipet gikk forrige uke gjennom stredet på vei østover over Omangulfen og gjennom et område der den iranske marinen gjennomførte sine øvelser.

USAs forsvarsdepartement svarer på sin side at det ikke vil endre sine planer, men fortsette å operere i regionen på samme måte som landet har gjort «i flere tiår». «Dette er nødvendig for å opprettholde kontinuiteten og den operasjonelle støtten til pågående oppdrag», sier Pentagons pressetalsmann George Little.

Analytikere setter militærøvelsen i Persiabukta i sammenheng med konflikten om Irans atomprogram, der både EU og USA har satt inn straffetiltak for å få landet til å rette seg etter deres krav. I forrige uke kom det antydninger om at Iran kan svare med å sperre skipsleden dersom det innføres internasjonale sanksjoner som rammer landets oljehandel.

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror ikke på et slikt scenario. «Det er derimot reell fare for at Israel og/eller USA går til angrep på Iran i 2012. Da vil aksjoner mot Hormuzstredet være et mulig iransk mottiltak. Hvis bare én oljetanker senkes i dette området, vil det sende sjokkbølger inn i verdensøkonomien», påpeker han.

Marinens øverstkommanderende Habibollah Sayyari sa på mandag at landet ikke har noen intensjoner om en slik aksjon. «Det er ikke gitt ordre om å stenge Hormuzstredet. Men vi er forberedt på ulike scenarier», sa han ifølge nasjonalt fjernsyn.

Men det blir et stadig kjøligere forhold mellom Iran og Vesten. Frankrike vil nå at EU-landene skal følge i USAs fotspor og bli enige om nye sanksjoner mot Iran for landets atomprogram. USAs president Barack Obama godkjente lørdag et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, harde sanksjoner mot Iran.

«Frankrike vil at sanksjonene skal strammes inn, og president Nicolas Sarkozy har i den forbindelse kommet med to konkrete forslag. Det første er å fryse den iranske sentralbankens verdier, et strengt tiltak, og det andre er en embargo på iransk oljeeksport», sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé på fransk TV tirsdag.

Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken. «Vi ønsker at europeerne tar et lignende steg innen 30. januar for å vise hva vi mener om saken», uttalte Juppé.

USA ønsker ikke en «konfrontasjon» med Iran over Hormuz stredet og vil lette konflikten sa Pentagon på tirsdag. «Ingen i denne regjeringen vil ha konfrontasjon om Hormuz stredet. Det er viktig å dempe konflikten,» sa Pentagon talsperson George Little til reportere.

Iran advarer USA

Stadig kjøligere forhold mellom Iran og Vesten

US calls for lowering tensions over Strait of Hormuz

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: