Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Hva Stoltenberg bør gjøre når han kommer til Tyrkia

Posted by Fredsvenn den januar 3, 2012

Fil:Armeniangenocidemap.gif

Genocide Map

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) drar neste uke til Tyrkia for å ha samtaler med landets statsminister og president. Samtalene skal dreie seg om bilaterale spørsmål og samarbeid, situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika, den finansielle situasjonen i Europa, samt klima og energi.

Nå som det å fornekte folkemordet mot armenerne har blitt ulovelig i Frankrike er det ikke da snart på tide at Norge tar opp saken med Tyrkia. Aberet er selvfølgelig kun det at Norge selv fornekter at det pågikk et folkemord. Nettopp pga egne særinteresser, samt at Israel og USA (NAT) også fornekter at det pågikk et folkemord.

Dette på tross for at både misjonær og filantrop Bodil Biørn  og Fritjof Nansen som representanter for det norske folk var i Armenia under tiden det skjedde for å forsøke å redde flest mulig armenere.

At Tyrkia ikke anerkjenner forsøkene på utryddelse av armenerne som folkemord må fordømmes. At Norge er blant de stater som ikke offisielt gir sin anerkjennelse kan vi bare undres og beskjemmes over. De historiske kjensgjerningene er vel dokumentert.

I Genocide museum (folkemord-museet) i Jerevan, hvor det for tiden i anledningen av 150 års jubileumet for Fritjof Nansen har vært en stor utstilling om Fritjof Nansen, får vi de fryktelige hendelsene malt for våre øyne gjennom fotografier, tekster, film og andre minner.

Mange kjenner den grusomme historien gjennom Franz Werfels roman ”De førti dagene på Musa Dagh”, som ble utgitt på tysk allerede i 1930.

Et kjent sitat angående det armenske folkemordet er da Adolf Hitler uttalte “Hvem, etter alt, taler i dag om tilintetgjørelsen av armenerne?” Han forsøkte å overbevise sine kollegaer om at et jødisk holocaust ville bli tolerert av Vesten.

«I den vanskeligste perioden i mitt lands historie, viste den store humanisten en uvurderlig støtte til armenerne som flyktet fra folkemordet. De som fikk utdelt Nansen-pass, slo seg ned i ulike land over hele verden – så langt unna som Sør-Amerika», sa Armenias president Serzh Sargsyan på talerstolen den 23. september 2011.

Armenere i Norge markerer her hvert år den 24. april, dagen som symboliserer starten på folkemordet på dem.

Folkemordet på armenerne

Armenian Genocide

Historien Norge burde ha i minne

Armenia. Tre tilbakeblikk på en stolt nasjons historie.

Blikk.wordpress.com: Armenia

Kragerø kommune og formannskapet i kommunen krever nå formell anerkjennelse fra Regjering og Stortinget vedrørende folkemordet på Armenere i 1915

Armensk kulturforening i Norge

Stoltenberg drar til Tyrkia neste uke

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: