Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

USA militærbaser

Posted by Fredsvenn den januar 4, 2012

Forestill deg hvis Kina fulgte USAs modell og hadde væpnede styrker i Texas. USA har over 750 militærbaser rundt om på kloden, mot omkring 6.000 hjemme i USA.

US department of empire and war

Empire bases, US stretches its reach

Why does US need military bases around the world?

De aller fleste vet at USA har miltærbaser på den lille øya Okinawa i Kinahavet vest for Japan, som i tiår har vært beleiret av tusener av amerikanske soldater.

Ifølge en avtale fra 2006 mellom USA og Japan skal Futenma-basen, der 4.000 amerikanske marineinfanterister er stasjonert, flyttes til Nago, som ligger nord på Okinawa. Der har U.S. Marines-leiren Camp Schwab, som har vært på plass siden 1959, allerede vakt misnøye blant annet hos aktivister som mener planene om å bygge en ny flybase på Henoko-halvøya ikke er miljømessig forsvarlig.

President Barack Obama valgte Tokyo som første stopp i en viktig rundreise i Asia som også omfatter besøk i Singapore, Kina og Sør-Korea i november 2009. Japan er fortsatt USAs viktigste allierte i en region der Kina stadig gjør seg mer og mer gjeldende, til amerikanernes bekymring.

Et stort flertall av befolkningen på Okinawa sier i målinger at de vil ha flybasen vekk fra øya. Okinawa utgjør under én prosent av Japans landareal, men huser rundt 75 prosent av de 47.000 amerikanske soldatene som er stasjonert i Japan.

Over 20.000 demonstranter deltok i protester mot planene om å beholde basen på Okinawa, som lenge har vært viktig for USA blant annet på grunn av øyas strategiske plassering i nærheten av Kina og Taiwan.

Lokalbefolkningen har i en årrekke protestert mot USA-styrkenes nærvær, og demonstrasjonen sist helg er en av de største siden 1995 da en voldtektssak som involverte tre amerikanske soldater og en japansk skoleelev utløste masseprotester på øya. Innbyggerne i Ginowan er også lei av støy og forurensning knyttet til virksomheten på basen.

Rundt 2.500 mennesker deltok også i en markering i Kadena i Okinawa mot et forslag om at USAs base der skal overta deler av virksomheten i Futenma-basen.

I tillegg til 64.000 sivile har USA 48.000 amerikanske soldater fortsatt i Tyskland. Militært er Tyskland og Japan fullstendig under andre lands kontroll. USA har så godt som total militær makt i Japan. USA har også 28.500 soldater i Sør-Korea, 16.000 i Italia og 12.000 i England, alt etterlevninger i fra Andre verdenskrig og Koreakrigen.

USA har soldater i dag i omkring land, og tallet på militært personell er sannsynligvis langt over en halv million. I tillegg kommer land der USA opperer i all hemmelighet, men i forståelse med myndighetene.

Rundt omkring på et utall øyer, særlig i Stillehavet og i de karibiske øyer, har de også baser. I dag er de fleste av disse basene ikke opperative i militær forstand, men står i beredskap til raskt å bli tatt i bruk om nødvendig, med beredskapspersonell til vedlikehold.

Samme hvor mye muslimene hater USA har de fleste muslimske land amerikanske militære baser i hopetall, inkludert i de arabiske landene og Pakistan. På toppen av det hele er jo Tyrkia et Natoland.

Et Google Earth-bilde avslører at USA foretok hemmelige flyvninger fra basen Shamsi i provinsen Baluchistan i Sørvest-Pakistan så tidlig som i 2006. Bildet ble oppdaget av den engelskspråklige pakistanske avisen The News.

Ifølge The Times, som har skaffet seg en kopi av bildet og kan bekrefte at det dreier seg om Shamsi-flybasen, viser bildet det som ser ut til å være tre Predator-droner utenfor en hangar i enden av rullebanen.

USAs spesialstyrker brukte basen under angrepet på Afghanistan i 2001, men pakistanske myndigheter sa i 2006 at USA hadde forlatt basen, og begge parter har siden avvist at Washington har brukt eller bruker den.

The Times kunne imidlertid nylig avsløre at CIA i hemmelighet bruker Shamsi som base for de ubemannede dronene som observerer og angriper al-Qaida og Taliban-militante rundt grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Bildet som nå er funnet viser altså at USA begynte denne bedriften fra Shamsi for minst tre år siden. Pakistans eneste egne droner skal være italienske av typen Galileo Falcos, og ble levert i 2007, ifølge avisen.

Ifølge The Times viser dagens bilde av Shamsi ingen droner utendørs, men det har kommet til flere store bygninger rundt flystripen siden 2006 – blant annet en stor flyhangar som vil kunne romme flyene.

En militær talsperson ved USAs ambassade i Islamabad har avvist å kommentere bildene, mens Pakistans militære talsmann har uttalt at USA bruker Shamsi, men bare til logistikk.

Hendelsen understreker sikkerhetsrisikoen og makten tilknyttet Google Earth. Flere stater skal ha bedt om å få fjernet bilder av sensitive mål som militærbaser, kjernereaktorer og regjeringsbygninger.

I 2008 ba Pentagon Google fjerne bilder fra sin karttjeneste fordi de var en trussel mot amerikanske militærbaser. Det amerikanske militæret ønsket å få fjernet en del bilder fra Googles Street View-tjeneste som gir detaljerte bilder av geografien på bakkenivå. Street View er et konsept du finner på Google Maps.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har satt en stopper for at Google får ta videobilder av ved USAs militærbaser, men fordi mange bilder har blitt tatt fra offentlige steder har ikke militæret nødvendigvis en juridisk rett til å få stoppet dem.

11/9 resulterte i store ommøbleringer verden rundt i amerikansk militært personell. I dag har de flere baser i tidligere muslimske Sovjetstater med samme formål. Også i Georgia har de sin tilstedeværelse.

Det foreligge allerede et utkast til en avtale mellom USA og Afghanistan, som på sikt kan gi USA mulighet til å opprette permanente baser etter 2014, når amerikanerne, etter planen, skal trekke seg ut av Afghanistan. Det kan dreie seg om en eller flere militærbaser, med mellom 20.000 og 40.000 amerikanske soldater.

Etter nesten ti år med krig er imidlertid mange afghanere lei av utenlandske soldater. Mange mener også at den amerikanske pengestrømmen som har gått til sikkerhetstiltak og stabilitetsprogrammer, har skapt ubalanse i økonomien.

USA er Karzais største internasjonale støtte og landets 100.000 soldater er en sikkerhetsbuffer mot opprørere. Men den amerikanske befolkningen er, i likhet med Kongressen, svært frustrert over krigen, og meningsmålinger viser at amerikanere ikke synes kampen har vært verdt å kjempe.

Iran motsetter seg enhver amerikansk militær tilstedeværelse i Afghanistan. Og ifølge amerikanske tjenestemenn forsøker Iran å bruke sin økte innflytelse i nabolandet til å påvirke avtalen.

USAs fremste interesser i den persiske Gulfen er å sikre fri og jevn tilførsel av olje. Gulfen har så mye som to tredjedeler av verdens kjente oljereserver. Oljen er billig å produsere. Et fat olje fra Saudi-Arabia koster fra en femtedel til en tiendedel av prisen på et fat olje fra Russland.

Dersom Saudi-Arabias oljeproduksjon skulle stanse ville prisene på olje skyte gjennom taket og ødelegge USAs økonomi. Men USA er ikke bare opptatt av å sikre at oljen flyter fra den persiske Gulfen. USA vil også å hindre enhver fiendtlig makt fra å få kontroll over regionen med dens ressurser.

USA har interesse av å sikre militær adgang til den persiske Gulfen, på grunn av regionens geostrategiske vitale plassering, nær Midtøsten, Sentral-Asia, det østlige Afrika og Sør-Asia. Hvis USA ble hindret adgang til den persiske Gulfen, ville USAs mulighet for å påvirke hendelsene i mange nøkkelområder i verden bli vesentlig svekket.

USA er fremdeles den største økonomien, med et stort marked for forbruksvarer, og en stagnerende økonomi. Arbeidsløsheten øker for hver måned, arbeiderne har lavere lønninger, og fra 2010/2011 måtte de begynne å betale ned på sine skyhøye huslån. I alt betyr dette synkende etterspørsel, lavere produksjon og investeringer.

USA taper markeder til de raskt voksende økonomiene i Asia, Latin-Amerika and Afrika. Men USA har fremdeles verdens sterkeste militærmaskin, er en stor våpenprodusent, og har militærbaser rundt Russland, i Middelhavet, i Columbia, i Nord Afrika og i mange andre regioner og land rundt om i verden.

De opptrer provoserende mot Kina ved å etablere en ny militærbase med i utgangspunktet 2500 tropper på nordkysten av Australia, for å utfordre asiatiske nasjoner når det gjelder kontroll med energi og mineral resurser i de asiatiske havområder og Stillehavet.

List of United States military bases

US Military Bases

Bilder av american military bases

737 U.S. Military Bases = Global Empire

US Military Bases Directory

The Worldwide Network of US Military Bases

1000 US Military Bases Around the World

List of United States Army installations in Germany – Wikipedia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: