Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Full kamp om opphavsrett i USA

Posted by Fredsvenn den januar 17, 2012

Wikipediagrunnlegger Jimmy Wales fotografert ved et besøk under e-G8-forumet i Paris.

Tar ned Reddit i SOPA-protest

Reddit-maskoten vil ha frihet, og har kledd seg deretter.

Reddit-maskoten vil ha frihet, og har kledd seg deretter.

Youtube: Reddit SOPA Blackout – Will Google, Facebook Join?

Youtube: Anonymous: SOPA passed. We are displeased

NO SOPA: ‘American Censorship Day’

Den amerikanske Kongressen behandler i disse dager et lovforslag kalt Stop Online Piracy Act (SOPA). Lovforslaget har som hensikt å få slutt på piratkopiering, og innebærer en skjerping av reguleringene om opphavsrett på internett.

Aller mest strid har det vært rundt den såkalte DNS Blocking-bestemmelsen i forslaget. I korthet ville en slik bestemmelse gi rettighetshavere mulighet til å gå inn og direkte blokkere nettsteder, uten å måtte gjennom en rettsapparatet først, dersom den aktuelle siden brøt deres copyright-rettigheter.

Det ville i praksis bety at hvis noen skulle legge ut et rettighetsbelagt film- eller musikklipp på for eksempel YouTube, uten tillatelse fra artisten, kan nettleverandøren deres bli tvunget til å blokkere tilgangen til nettstedet. Tenk deg det; YouTube stengt!

Bak forslaget står plate- og filmbransjen, med en av medieverdens mektigste aktører i spissen; Rupert Murdoch. Men nylig valgte initiativtakerne bak lovforslaget å fjerne denne omstridte bestemmelsen, som følge av den stadige økende motstanden mot SOPA i sin helhet.

Forrige uke sendte Barack Obamas administrasjon ut en offisiell uttalelse, der det går klart frem at de ikke støtter SOPA i sin nåværende form.

«Vi mener at piratvirksomhet er et problem som må tas seriøst, og som krever en respons fra vårt lovverk. Men vi vil ikke støtte en legalisering som reduserer ytringsfriheten, som kan sette datasikkerhet på spill, eller som undergraver det dynamiske og innovative globale Internett», heter det i uttalelsen fra Det Hvite Hus.

Etter uttalelsene fra Det Hvite Hus var mediemogul Rupert Murdoch raskt ute med pekefingeren. «Så Obama har slått seg sammen med sine velgjørere i Silicon Valley som truer alle programvareprodusenter med piratvirksomhet. Rent tyveri», skriver han på sin Twitter konto.

Mandag morgen uttalte styreformann Darrell Issa i Det Hvite Hus at det må være konsensus rundt SOPA-forslaget før en eventuell avstemning, og la til at han er bekymret på vegne av Senatets handlemåte i saken. «Jeg føler meg trygg på at denne lovgivningen ikke vil bli tatt opp i Det hvite hus», la Issa til.

Men selv om et viktig slag er vunnet for SOPA-motstanderne, så er krigen langt fra over. DNS Blocking-bestemmelsen er nemlig bare én del av SOPA-forslaget.

Blant annet foreslås det at:

  • Eiere av søkemotorer kan pålegges å fjerne bestemte nettsteder fra søkeindeksene sine
  • Betalingsformidlere som Visa, Mastercard og Paypal kan pålegges å ikke formidle betaling til bestemte nettsteder
  • Annonseformidlere kan pålegges å ikke formidle annonser til blokkerte nettsteder

Motstanderne frykter nå at Murdoch og kompani bare vil gjøre mindre endringer i det originale lovforslaget, for å få resten av forslagene gjennom.

I november i fjor satt internettgiganter som eBay, Facebook, Google, AOL, Linkedin, Twitter, Yahoo og flere inn en helsides annonse i The New York Times, der de ber om en middelvei.

Nå får også Google, som sammen med andre IT-giganter sammenligner reguleringene med sensur i land som Iran og Kina, kjenne Murdochs vrede: «Google er piratsjefen, som strømmer filmer gratis og selger annonser rundt dem. Ikke rart de bruker millioner på lobbyvirksomhet», sa han.

En rekke store nettsteder, deriblant Wikipedia, har sagt at de vil stenge nettsidene sine 18. januar som en protest mot lovforslaget.

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales advarer mot lovforslaget i en twittermelding. «Advarsel til studenter. Gjør leksene i god tid. Wikipedia protesterer mot dårlige lover på onsdag», skriver han. Nettleksikonet Wikipedia, ett av verdens mest populære nettsteder, stenger i 24 timer onsdag i protest mot forslaget om de nye reglene.

I stedet for de vanlige Wikipedia-sidene, som til sammen har 25 millioner besøkende hver dag, vil det onsdag bli lagt ut beskrivelser av hvordan man kan komme i kontakt med kongressrepresentanter. Jimmy Wales sier han håper det vil føre til at telefonsystemene i Washington kollapser.

EU går sterkt i mot både SOPA og amerikanske myndigheters taktikk på internett. I en resolusjon legges det blant annet vekt på at man må beskytte ytringsfriheten og internetts integritet. En taktikk der man endrer DNS-er for å ta over internasjonale nettadresser hører ikke hjemme noen steder.

Lovforslaget skal etter planen behandles på ny under en høring i den amerikanske Kongressen onsdag, før Senatet vil gjøre en votering på det modifiserte lovforslaget 24.januar.

Dette vil trolig danne grunnlaget for en videre debatt rundt håndteringen av piratkopiering på nettet, med mindre Obama og Det Hvite Hus spiller ut veto-kortet. På den andre halvdelen står Murdoch, og han har som kjent vært ute en vinternatt før.

Obama Administration Responds to We the People Petitions on SOPA and Online Piracy

– Obama støtter pirater

Twitter.com: Rupert Murdoch

Britiske kommentatorer håner Murdoch

Murdoch angrepet

Obama-administrasjonen er kritisk til SOPA-forslaget

Tar ned Reddit i SOPA-protest

– SOPA kan skade Internett for alltid

All About PIPA and SOPA, the Bills That Want to Censor Your Internet

How SOPA would affect you: FAQ

EU taler amerikansk piratlov midt imot

SOPA-dommen faller tidlig neste år

Stop Online Piracy Act – Wikipedia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: