Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Borgerlønn – En vei ut av fattigdommen?

Posted by Fredsvenn den januar 24, 2012

«The State owes all its citizens a secure subsistence, food, suitable clothes and a way of life that does not damage their health».

Montesquieu (1689-1755)

Frem til et for tiår siden var borgerlønn primært et reformforslag for å restrukturere rike velferdsstater i Vesten. I mange av disse landene har det pågått et tema for akademisk forskning og offentlig diskusjon. Den offentlige interessen har variert over årene i de ulike landene avhengig av de skiftende politiske agendaene. I Nederland for eksempel ble borgerlønn heftig diskutert på 1970-tallet og ble da adopted av politiske partier som var representert i parlamentet, men har nå nesten forsvunnet fra den offentlige debatten.

I andre industrialiserte land er debatten ved å starte eller ved å vinne momentum. Tyskland har en sterk borgerlønnbevegelse med flere aktive grupper, medieoppmerksomhet i aviser og TV programmer og foredrag og diskusjoner rundt om i landet. Innen de de største politiske partiene i Tyskland er det grupper og individer som offentlig støtter borgerlønn. Mer enn 50.000 tyske borgere har signert en elektronisk underskriftskampanje til det tyske parlament hvor de ber om  innføringen av borgerlønn.

Også i andre industrialiserte land, slik som USA, Canada, Australia, New Zealand og Japan, er det mange akademikere, NGOer, politikere og andre som debatterer og oppfordrer til innføring av borgerlønn. For eksempel arrangerer U.S. Basic Income Guarantee Network (USBIG) en nasjonal kongress hvert år. Alaska har allerede delvis innført borgerlønn.

Men borgerlønn er ikke kun relevant for rike land med et vellutviklet velferdssystem. Ideen har nå ekspandert til utviklingsland i Sør, som faktisk ser ut til å ta ledelsen når det kommer til debatten og innføringen av borgerlønn. Bistand, økonomisk vekstpolitikk og andre measures har mislykkes i å takle fattigdom på en effektiv måte. Hundrevis av millioner av mennesker lider ennå fra fattigdom og sult. Basert på den nåværende politikken vil fattigdom fortsette å eksistere i tiårene som kommer. Man søker derfor etter alternativer.

I Brasil, Namibia og Sør Afrika blir borgerlønn av mange nå ansett som den beste måten å ende absolutt fattigdom. Brasil er det første landet i verden som har innført en lov som oppfordrer til en gradvis innføring av borgerlønn. I Sør Afrika og Namibia forsøker fagforeninger, kirker og mange NGOer å overbevise sine regjeringer om å innføre borgerlønn. Og i Namibia har Basic Income Grant Coalition utført et to-års langt pilotprosjekt. Og de positive resultatene har overgått forventningene.

I januar 2011 ble India det tredje utviklingslandet hvor et pilotprosjekt for innføring av borgerlønn startet. Et prosjekt blir utført i en del av Delhi, mens det andre blir utført i 8 mindre landsbyer i Madhya Pradesh. The Self Employed Women’s Association (SEWA) begynte planleggingen og innsamling av penger  i Madhya Pradesh i 2008. Delhi regjeringen tilsluttet seg etter hvert og begynte å samarbeide med SEWA om å organisere et urbant pilotprosjekt i Delhi.

Basic Income in action – world wide developments

Occupy Wall Street: Discussion forum on BIG

Germany: New website with English materials and texts

BIEN NewsFlash and papers

USBIG Newsletters and papers

Basic Income News

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: