Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Organisert sniking på buss og trikk som sivil ulydighetsaksjon

Posted by Fredsvenn den januar 26, 2012

Ruter øker prisen for billetter som ikke er kjøpt på forhånd til 50 kroner fra 1. februar. Ingen andre byer i verden kommer nær en slik pris. I tillegg kommer at det i store deler av Oslo er langt mellom utsalgsstedene. Bor man for eksempel ved Ljabru må gå en kilometer forbi nærmeste holdeplass for å få tak i forhåndsbetalt billett.

Den nye prisen innebærer en prisøkning på 66 prosent siden 2003. Det var da Oslo Sporveier begynte med differensierte priser, der enkeltbilletter kjøpt av sjåføren kostet mer enn forhåndskjøpte billetter. Hensikten var å unngå forsinkelser som følge av at sjåførene må bruke tid på billettsalg.

En god idé i teorien. Men den blir ikke fullt så god når Ruter, som selskapet heter i dag, ikke har bygget ut mulighetene for forhåndskjøpt billett godt nok. Det trengs flere automater på holdeplassene. Og hva med små automater inne på busser og trikker?

En annen løsning er SMS-betaling. Bystyret vedtok å innføre det i 2010. Men det har ikke skjedd noe likevel. I følge Ruters Gry Isberg skyldes dette at «Vi gjennomførte et forprosjekt i fjor, og fant ut at SMS-betaling er for gammel teknologi. Vi mener at mobilapplikasjoner er fremtiden. Billetter gjennom mobilapper gir interoperabilitet, noe som bør være et krav til ny løsning. Dermed kan billettkjøp over fylkesgrenser og NSB videreutvikles.»

Det er blant annet de høye prisene som har ført til at man har begynt med organisert sniking på trikken som en sivil ulydighetsaksjon. Planka er en sivil ulydighetsaksjon som jobber for en avgiftsfri, skattefinansiert kollektivtransport. Økt innflytelse fra de som arbeider i og benytter seg av kollektivtransporten, vil gjøre byen til et mer sosialt og bærekraftig sted å være.

Verdens dyreste

Sniking satt i system

Planka Oslo

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: