Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Stop ACTA

Posted by Fredsvenn den januar 26, 2012

Mange har laget anti-ACTA-filmer og bilder for å spre bevissthet om loven. Denne illustrasjonen kommer fra Deviant Art-brukeren Paul Design.
 

«As concerned global citizens, we call on you to stand for a free and open Internet and reject the ratification of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), which would destroy it. The Internet is a crucial tool for people around the world to exchange ideas and promote democracy. We urge you to show true global leadership and protect our rights.»

Avaaz: Stop the biggest threat to Internet freedom

Youtube: ACTA Explained – Spread the Word

Youtube: ANTI-ACTA – What can you do?

Youtube: Say NO to ACTA

Youtube: ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Youtube: ACTA – Anonymous Broadcast Announcement

Youtube: Anonymous – An Official Message (ACTA)

Mens man for denne gangen har klart å stanse angrepet på internett som ble forsøkt gjennom SOPA- og PIPA-stormen i USA er EU i ferd med å signere papirene til et svært likt lovforslag, kalt Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), som er en ennå større trussel. Nå blusser internettdemonstrantene opp igjen, sider blir utsatt for DDOS-angrep og nettsteder prøver å flytte søkelyset fra USA over til problemene i Europa.

ACTA er en global avtale som kan tillate selskaper å sensurere internett. Avtalen vil kunne føre til et nytt organ som vil tillate selskaper å stanse alt som skjer på nettet og innføre massive straffetiltak, inkludert fengsling, mot folk de hevder skader selskapene.

Forhandlingene har som hovedoppgave å finne et felles rammeverk for bekjempelse av fysiske piratprodukter, primært for beskyttelse av merkevarer. I forhandlingene er det også en omfattende del som omhandler internett, men nøyaktig innhold er det ingen som kjenner. Planene til gruppen er at offentligheten ikke skal få tilgang til avtaleteksten før den er så ferdigspikret at den er klar for samtidig godkjenning i alle land som er med på forhandlingene.

En annen ting som får EFF til å heve på øyebrynene er mangelen på åpenhet rundt saken, og hvordan den ser ut til å bli dyttet gjennom rettsystemet for å få en endelig godkjennelse: «ACTA blir forhandlet frem av en utvalgt gruppe av industrialiserte land, på utsiden av eksisterende, internasjonale samlinger som driver med lignende lover, slik som World Intellectual Property Organization og World Trade Organization», skriver EFF.

ACTA er forhandlet fram i dyp hemmelighet av et lite antall rike land og selskaper. Det er massive handelssamtaler mellom blant annet EU, USA, Canada, Japan og Sør-Korea. ACTA-loven ble opprinnelig skapt i 2007 for å stoppe forfalskning av fysiske goder, slik som medisiner. Etter en drøssevis av endringer og diskusjoner hvor ting har blitt lagt til og fjernet, ble en ferdig utgave klar i 2011.  I tillegg ble det avslørt at loven vil bli tatt opp til vurdering her i Europa den 26. januar, av den Europeiske Unionen.

Til tross for at ACTA-forhandlingene er hemmelig, har det likevel lekket noe informasjon. Noe av det mest oppsiktsvekkende er at en ser ut til å ønske å gå inn for en ordning der nettbrukere permanent vil miste tilgangen til internett om de blir beskyldt tre ganger for å drive med piratkopiering på nett – så kalt «three strike»-lovgivning. Det skal ikke i dokumentene være noe som tilsier at beskyldningene faktisk må bevises.

Ifølge Electronic Frontier Foundation dreier loven seg om langt mer enn bare forfalskning av fysiske goder. Loven har nemlig flere avsnitt om hvordan internettdistribusjon og informasjonsteknologi bør kontrolleres og overvåkes. Blant annet vil loven gi rom for å påtvinge internettdistributører å fungere som vakthunder for rettighetshavere, for å passe på at ingen driver med aktiv forfalskning, også kjent som fildeling.

Frankrike har innført et lignende system, til tross for sterk EU-motstand, og nå har EU-parlamentet sett seg lei på de hemmelige forhandlingene som EU-kommisjonen bedriver i denne saken.

Hvis ACTA blir godkjent den 26. januar i EU, vil det fortsatt bli nødt til å bli godkjent av EU-parlamentet, samt hvert individuelle land. Blir det imidlertid ikke ratifisert i første instans den 26. januar, vil loven legges død i hele EU. Norge er for ordens skyld verken med på listen over land som vil signere avtalen, og vil heller ikke direkte påvirkes av EU-avgjørelsen. Internett vil imidlertid kunne påvirkes drastisk, og nettsider vi bruker i dag vil raskt kunne forsvinne.

Norge er ikke en del av landene, og regjeringen i Norge har flere ganger vært svært avvisende til å kommentere ACTA-forhandlingene. Dette til tross for at Norge, gjennom EØS, trolig vil være pålagt å følge det samme rammeverket.

Stop ACTA

Denne loven kan være enda verre enn SOPA

What is ACTA and why we demand a stop and more transparency

Current news about the progress of ACTA, both nationally and internationally

What’s Wrong with ACTA

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) and Its Impact on Access to Medicines

ACTA vs. SOPA: Five Reasons ACTA is Scarier Threat to Internet Freedom

If You Thought SOPA Was Bad, Just Wait Until You Meet ACTA

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: