Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

USAs forsvarssjef Martin Dempsey: Slett ikke sikkert at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen

Posted by Fredsvenn den februar 20, 2012

https://i1.wp.com/i42.tinypic.com/6zarno.jpg

https://i0.wp.com/images.sodahead.com/profiles/0/0/1/8/8/7/6/0/9/american-military-bases-around-iran-57313194844.jpeg

Den siste tiden har det vært mye spekulasjoner rundt et mulig israelsk angrep på Irans atomanlegg, og USAs forsvarssekretær Leon Panetta tror angrepet kan bli gjennomført i løpet av våren.

De siste månedene har en iransk atomforsker blitt drept i Teheran, mens det har vært bombeaksjoner rettet mot israelske diplomater i India og Thailand. Israel og Iran beskylder hverandre for å stå bak attentatene.

USAs forsvarssjef Martin Dempsey frykter hevnangrep hvis Israel bomber de iranske atomanleggene og sier at det slett ikke er sikkert at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen. Han håper Israel lar bombeflyene stå på bakken inntil videre og peker på at det fortsatt er uklart om Iran faktisk ønsker seg atomvåpen.

«Jeg føler meg trygg på at israelerne forstår at vi er bekymret for at et angrep på det nåværende tidspunkt vil være destabiliserende. Vi tror ikke det vil føre til at Israel når målene sine på lengre sikt», sier Dempsey, som legger til at det er uklart hvorvidt israelerne lar seg overbevise.

Iran insisterer på at atomprogrammet kun er ment for fredelige formål som strømproduksjon og forskning. Men USA, Israel og andre vestlige land har lenge erklært at målet i virkeligheten er produksjon av kjernefysiske våpen.

Dempsey tror de iranske lederne foreløpig ikke har bestemt seg for om de ønsker atomvåpen og mener i likhet med den britiske utenriksministeren William Hague at USA og landets allierte bør fortsette å satse på diplomati og sanksjoner for å presse Iran til å droppe eventuelle våpenplaner.

«Jeg tror det vil være uklokt av Israel å gjennomføre et militært angrep på Iran nå», sier Hague.

En gruppe FN-inspektører er på plass i Iran for nye samtaler om landets omstridte atomprogram. Samtidig begynner iranerne å merke sanksjonene på kroppen. Mens valutaen stuper, har prisene på blant annet brød og kjøtt skutt i været, og det er blitt stadig vanskeligere å få overført penger fra utlandet.

«Plutselig er prisene doblet, eller det finnes ikke noe å få kjøpt over hodet. Det er ute med oss», sier en konditor i hovedstaden Teheran. Iran er avhengig av å importere mat, og selv om sanksjonene ikke omfatter matvarer, blir det vanskelig å betale for leveransene når landets banker er stengt ute av de internasjonale betalingssystemene.

Vestlige diplomater har imidlertid lite håp om at forhandlingene skal føre til et gjennombrudd i den årelange striden om Irans atomprogram. Flere eksperter spørsmål ved om enkelte land, som Israel og USA, har en egeninteresse i å overdrive betydningen av det iranske atomprogrammet.

Ikke sikkert at Iran ønsker atomvåpen

FN-inspektører på plass i anspent Iran

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: