Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Ingen krig mot Syria

Posted by Fredsvenn den februar 21, 2012

https://i1.wp.com/www.atlastours.net/syria/syria.jpg

Welcome to Syria

Det er stor kamp om Syria for tiden. Det syriske folk har reist seg mot Assads brutale maktmisbruk, men den syriske opposisjonen er fragmentert. Ikke engang i Oslo kan en markering foregå uten indre strid. Det er kun enighet om at det sittende regimet skal bort.

Som vanlig blander Vesten seg inn. Og da kan man jo sjeldent vente seg noe godt. Moderne historie har vist oss at Vesten sjeldent tar hensyn til menneskerettigheter. Hverken i Vesten selv eller i andre land. Nei, de kler på seg sine imperialistiske briller og ser hva de selv kan få ut av situasjonen.Det de ønsker er regimeskifte, men det er neppe så viktig om det dukker opp et nytt regime som er ennå mer brutalt.

Uansett så ser Vesten at Syria vil bli langt vanskeligere å handskes med enn Libya. Ikke minst på grunn av at Syria har betydelig større militære muskler enn Libya hadde. I tillegg kommer at de innflytelsesrike landene i regionen har egne agendaer når de velger side i denne interne konflikten. Blant annet er skillelinjene mellom øst og vest, sunni og sjia tydeliggjort.

USAs forsvarssjef Martin Dempsey advarer mot å tenke på militært angrep mot Syria. Han er også skeptisk til å bevæpne opprørsgrupper. Men utenlandsk etterretning forsyner opprørerne i Syria med våpen og utstyr, som blir blitt fraktet over grensen fra Tyrkia.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høyskole deler Dempseys syn. «Jeg tror Assad kan sitte en stund til. Han kan spørre seg selv: Er USA interessert i å intervenere? Nei. Har han fortsatt støtte fra Russland? Ja. Er hæren lojal? Ja», sier Gundersen, og legger til at «Jeg tror den splittelsen må skje internt i eliten, og at man ser at det ikke er formålstjenstlig at Assad er president.»

Vi får håpe at Vesten holder seg unna denne gang. Sanksjoner skader det sivile samfunnet og folk flest, mens en krig ville vært rene galskapen. Desverre ser det ut til at opposisjoen er fragmentert og svak. Men vi får håpe at den klarer å samle seg og velte Assads regime for å danne som er mer demokratisk og tar hensyn til menneskerettighetene.

Tror Assad blir sittende en god stund

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: