Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Occupy COP 17

Posted by Sjur Cappelen Papazian den februar 24, 2012

http://1.gravatar.com/blavatar/150f6a32c4e859bb80c2613dbdf75cd6?s=300

https://i0.wp.com/www.groundwork.org.za/images/OccupyEarthsm.jpg

http://occupycop17.files.wordpress.com/2011/11/oil-in-the-soil.jpg

Fra den 28. november til den 9. desember pågikk den 17ende klimakonferansen – Conference of the Parties (COP 17) i UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) i Durban, Sør Afrika. Det er her avgjørelser vedrørende hva man skal gjøre for å unngå klimakatastrofe blir tatt.

Under FN klimaforhandlingene i Durban  ble det avholdt et alternativt forum kalt Occupy COP 17. Man kom her blant annet frem til at man ville støtte erklæringen til Climate Justice Now! (CJN!), som er bred koalisjon av sosiale bevegelser og NGOer.

Den britiske grønne aktivisten Polly Higgins foreslo i 2008 opprettelsen av en egen internasjonal klimadomstol. Morales gikk inn for dette ved å framsette krav i FN om opprettelsen av en klimadomstol for å sanksjonere stater som engasjerer seg i «økomord», definert som forbrytelse mot biodiversitet, naturen og Moder Jord. På samme måte som Den internasjonale domstolen i Haag dømmer krigsforbrytere skal en domstol for klimasyndere kunne dømme land som forurenser for mye.

Ifølge CJN! utgjør resultatet fra COP17 klimamøtet i Durban en forbrytelse mot menneskeheten. De rikeste statene har kynisk skapt et nytt regime av klima-apartheid. Verdens forutrensere har blokkert handling og ennå en gang valgt å kausjonere investorer og banker gjennom å ekspandere det nå fallende karbonmarkedene, som i likhet med alle andre finansmarkedsaktiviteter i dag kun synes å berike noen få utvalgte.

“Det å forpurre handling frem til 2020 er en forbrytelse av global format,” sa Nnimmo Bassey, leder av Friends of the Earth International, og la til at “En økning i globale temperaturer på 4 grader, slik man går inn for under denne planen, er en dødsdom for Afrika, mindre øystater og fattige og sårbare rundt om på kloden. Møtet har styrket klima-apartheid, hvor den rikeste 1% i verden har bestemt at det er akseptabete å ofre de 99%.”

Ifølge Bolivias ledende forhandler ved Occupy COP 17, Pablo Salon, er det ”uærlig å si at en ny satsingsperiode med Kyoto protokollen har blitt innført i Durban. Avgjørelsen vil si å utsette til neste COP med ingen forpliktelse for utslippsreduksjoner fra rike land. Dette betyr at Kyoto avtalen vil bli holdt i live frem til den blir utskiftet av en ny avtale som vil bli ennå svakere.”

Talspersoner for CJN! ba verdenssamfunnet huske at et ekte klimaprogram, basert på planetens behov identifisert av akademikere så vell som av et mandat fra sosiale bevegelser ved møtet i Cochabamba var blitt brakt til FN, men utelatt fra forhandlingsteksten, gir en rettferdig og effektiv vei forrover som det er et desperat behov for – Cochabamba erklæringen.

Occupy COP 17

FN foreslår at retsforfølge USA for ”økomord”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: