Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

USA advarer på nytt mot å angripe Iran

Posted by Fredsvenn den mars 1, 2012

President Barack Obama advarer på nytt mot å bruke militærmakt mot Iran, slik Israel gjentatte ganger har truet med. Advarselen kommer få dager før Obama tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus. «Enhver militæraksjon i den regionen vil resultere i økt ustabilitet», sier en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, som legger til at «Iran grenser både til Afghanistan og Irak. Vi har sivilt personell i Irak, og vi har militært og sivilt personell i Afghanistan.

«Israel anklager iranerne for å utvikle atomvåpen i skjul, noe amerikansk etterretning, Pentagon og Det hvite hus sier at det ikke foreligger beviser for. «USA har heller ingen beviser for at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen», understreker Carney. Iran fastholder at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter og knyttet til elektrisitetsproduksjon og kraftbehandling.

Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi sier til og med at landet ser på produksjon av atomvåpen som en «stor synd». «Jeg vil nok en gang understreke at vi ikke ser på atomvåpen som noe ærefullt, noe som man kan være stolt av eller noe mektig», sa Salehi under en tale på en nedrustningskonferanse i Genève tirsdag.

«Tvert imot, basert på det religiøse dekretet vår religiøse leder har utstedt, der det går fram at produksjon, eierskap, bruk eller trussel om bruk av atomvåpen, både er ulovlig, nytteløst, skadelig, farlig og en stor synd», fortsatte den iranske utenriksministeren, som også understreker at Iran ønsker en fredelig løsning på atomstriden med Vesten.

Salehi anklager Vesten for dobbeltmoral i atomstriden. De ser med kritiske øyne på Iran, men støtter samtidig Israel – det eneste landet i Midtøsten som står utenfor ikkespredningsavtalen NPT.

USAs forsvarsminister Leon Panetta sluttet seg nylig til konklusjonen i en rapport fra Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington, som slo fast at ledelsen i Teheran ikke har fattet noen beslutning om å utvikle atomvåpen.

Lederen for USAs militære etterretningstjeneste (DIA), generalløytnant Ronald Burgess, tror heller ikke at iranerne søker konfrontasjon. «Det er lite sannsynlig at Iran vil ta initiativet til, eller med overlegg framprovosere en konflikt», slo han fast under en kongresshøring tidligere i måneden.

Obama-administrasjonen mener derfor nå at det må finnes en politisk løsning på atomstriden med Iran, som inkluderer regelmessige inspeksjoner fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). «Vi fortsetter med å øke presset på Iran. Det er også viktig å merke seg at selv om Teheran ikke alltid har levd opp til sine internasjonale forpliktelser, så har vi innsyn i deres program», sier Carney.

Tror ikke Israel vil lykkes med Iran-angrep

USA advarer på nytt mot å angripe Iran

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: