Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Hundretusener demonstrerte i Spania

Posted by Sjur Cappelen Papazian den mars 30, 2012

Nesten en million mennesker demonstrerte i gatene under generalstreiken i Spania torsdag. Dette er sjette gang siden gjeninnføringen av demokratiet i 1978 at Spania gjennomfører en ny 24 timer lang generalstreik. Streiken er en protest mot den nye konservative regjeringens arbeidsmarkedsreformer som gjør det enklere og billigere for bedriftene å sparke ansatte.

Generalstreiken kommer dagen før regjeringen legger fram sitt 2012-budsjett, som vil bli svært stramt og  inneholde store nedskjæringer i offentlig sektor og økte skatter. De to største spanske fagforbundene, UGT og CCOO, mener regjeringens nye reformer på arbeidsmarkedet, som de hevder er et resultat av press fra EU, Den europeiske sentralbanken og IMF, åpner for lønnskutt, gir arbeidstakerne mindre sikkerhet – og bare vil skape større arbeidsledighet.

Generalstreiken begynte torsdag morgen og skulle vare i 24 timer. De streikende bar røde flagg og plakater utenfor forretningsbygg, banker og knutepunkt for kollektivtrafikken i Madrid. Generalstreiken markerte at det er gått hundre dager siden Mariano Rajoy tok over som statsminister. Han har lovet å få ned den skyhøye arbeidsledigheten på 23 prosent, men har så langt ikke lyktes. Spania har i dag nesten fem millioner arbeidsløse og er den høyeste ledigheten innenfor hele EU-systemet. Regjeringen venter at arbeidsledigheten vil stige ytterligere i år.

Over hele landet la folk ned arbeidet i protest mot regjeringens foreslåtte arbeidsmarkedsreformer og budsjettkutt. I Madrid ble flere lettere skadd i sammenstøtene med politiet, og én demonstrant fikk en batong i ansiktet da han forsøkte å stanse busser som kjørte ut fra en busstasjon i Madrid. I Barcelona skjøt politiet med gummikuler mot en gruppe som tente på en Starbucks-kafé, uten at noen ble alvorlig skadd. På landsbasis ble over 170 mennesker pågrepet.

Spanske fagforeninger har inntrykk av at oppslutningen rundt generalstreiken har vært god. Ifølge UGT og CCOO var oppslutningen massiv og lå rundt 77 prosent. Fagforeningene hevder at nærmere én million demonstrerte bare i hovedstaden Madrid, mens myndighetene anslår at 800.000 marsjerte i gatene over hele landet. Men flere arbeidsgiverorganisasjoner hevder at streiken har blitt ignorert av mange og at flertallet av bedriftene har operert som normalt.

Generalstreiken startet offisielt ved midnatt. Da blokkerte streikevakter virksomheten ved en rekke bedrifter landet rundt. Ifølge de første rapportene er det industrien som er hardest rammet av streiken, sammen med bygnings- og renholdsbransjen. Ifølge UGTs talsmann for metallindustrien er oppslutningen her anslått til 95 %, selv om tallet fortsatt ikke er offisielt. Generalstreiken har gjort at produksjonen ved store bedrifter som bilfabrikkene Nissan og Seat er totalt lammet, ifølge avisen El País.

Kollektivtrafikken er kraftig redusert og bare rundt 30 % av rutetilbudet på tog, metro og t-baner vil opprettholdt under streiken. Derimot er aktivitetene ved mange av de store transportbedriftene som står for utkjøringen av varer til forretningene, blokkert som følge av streiken. Mange spanske radio- og fjernsynskanaler er også rammet av streiken og har svært redusert programtilbud, noe som særlig går utover nyhetsdekningen. I de større byene holder mange større forretninger og kjøpesentre oppe, til tross for generalstreiken, bl.a. ved hjelp fra politiet.

UGT og CCOO krever nye forhandlinger med regjeringen om arbeidsmarkedsreformene innen 1. mai. Hvis ikke det skjer, vil forbundene trappe opp konflikten med regjeringen ytterligere. Så langt står Spanias statsminister Mariano Rajoy fast på at regjeringen ikke planlegger å endre reformene. De er helt nødvendige for å øke sysselsettingen og gi innsparinger, hevder regjeringen. «Vi vil gjerne snakke med fagforeningene, men vi endre ikke den nye loven», er svaret fra arbeidsminister Fátima Báñez.

Rajoy sier de tøffe arbeidsmarkedsreformene er nødvendig for å få fart i økonomien igjen: «Dette kommer til å skape nye jobber over tid. I 2012 kan vi ikke ha de samme reguleringene i arbeidsmarkedet som vi hadde i 1980», sier han.

Nye tall viser at Spania er på vei tilbake i resesjon, det vil si negativ vekst i to eller flere kvartal på rad. Ifølge prognoser fra den spanske sentralbanken vil den spanske økonomien krympe i første kvartal i år. Årsaken til den negative utvikling er nedgangen i privat forbruk i januar og februar. Ikke siden 2010 har forbruket vært lavere. Nå, med de nye kuttene, vil det bli enda mindre privat forbruk.

Fredag møtes eurosonens finansministre i København for blant annet å diskutere størrelsen på den nye brannmuren for de 17 EU-landene med felles valuta. EU-ledere er bekymret over Spanias store budsjettunderskudd, og de frykter landet kan bli tvunget til å motta krisehjelp, slik Irland, Hellas og Portugal er blitt nødt til.

Norske bedrifter vil ikke ansette søreuropeere

Oljekrig ved Kanariøyene

– Finanskrisen vil kunne eksplodere igjen

Generalstreik rammer industrien hardest

Generalstreik mot kutt og reformer i Spania

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: