Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Occupy Armenia: Mashtots Park

Posted by Fredsvenn den april 9, 2012

Who are we:

www.organize-now.am was initiated by the Institute for Democracy and Human Rights (IDHR) and is run by a group of young activists.

Our goal:

The purpose and goal of this initiative is to promote civic activism in Armenia by serving as a virtual platform for different activist groups and individuals to exchange information, events, ideas and by encouraging cooperation and solidarity work among these aforementioned groups.

Organize!

Erik Grigoryan sent this letter to all armenians in Norway:

Armenians of Norway Fully Support Mashtots Park Activists

Endelig kom vi avgårde til det forgjettede landet Armenia, som jeg i de siste årene har lest og skrevet så mye om. Sivilisasjonens vugge som bleomgjort til et bad av blod under folkemordet i 1915 for så igjen å reise seg.

Det er påske så trærne hadde ennå ikke blitt grønne og blomstene ennå ikke foldet seg ut. Fontenene, som det var mange av rundt om i Jerevan, lå der tørre og uterestaurantene hadde ennå ikke åpnet. Uansett må det sies at det er en usedvanlig vakker by. En by med lave og imponerende hus, butikker og markedsplasser, minnesmerker, statuer og symboler.

Armenerne har ennå ikke glemt at Ararat er sivilisasjonens vugge. Solhjul- og verdenstresymboler, samt statuer av kjærlighetsgudinnen Anahit, kan sees overalt sammen med det kristne symbolet, korset, som står for den kjærlighet Gud viste ved å ofre sin egen sønn til ære for mennesket.

Ut fra det har jeg lest har armenerne levd under utrolig vanskelige forhold opp gjennom historien der de har befunnet seg mellom ulike imperier, slik som Romerrike og Persia, Bysants og Russland, samt Det osmanske riket og ulike tyrkiske invaderende folkegrupper, noe som endte med folkemordet i 1915, da tyrkerne forsøkte å fjerne det armenske folk og den armenske kulturen fullstendig.

Det var kort sagt en skjellsettende opplevelse å være i Jerevan og Armenia. Men nok om det. Armenernes kamp fortsetter, og da ikke kun mot Tyrkia og Aserbaidsjan, men også mot sin egen regjering, som for tiden for en stor del blir styrt av søkkrike oligarker.

Vi ankom Jerevan sendt om kvelden etter først å ha fløyet fra Oslo til Moskva og derfra videre til Jerevan. Men det tok ikke lang tid før vi fant ut av hva som var ved å skje i Mashtots parken rett utenfor vinduene på stedet hvor vi bodde.  Occupy Armenia hadde okkupert parken i allerede over 50 dager i et forsøk på å redde parken fra å bli ødelagt.

Nå, etter å ha lansert kampanjer for å redde landets truede Teghut skog, en skog som omgir landsbyen Teghut i det nordlige Armenia og som blir ødelagt for å gi plass til en gigantisk kobber mine, og Trchkan fossen, som med sin 25.5 meters høyde er den største fossen i landet, men hvor det private selskapet Robshin Ltd. har fått tillatelse til å bygge en hydroenergistasjon, samt konfrontert politikere og regjeringsansatte vedrørende salg av land til kobberselskaper, har gruppen flyttet sin kamp til Jerevan

Jerevan har allerede begynt å flytte flere butikker til Mashtots, som er en av byens siste offentlige parker. Hvem som er eier av butikkene har ikke blitt offentliggjort, men demonstrantene, som anser konstruksjonsarbeidet som nå foregår i parken som et lovbrudd mot miljø- og bygningslover, hevder at det er oligarker med nære bånd til regjeringen.

Ifølge Bayandur Pogosyan, som sammen med andre deltagere i Occupy Armenia har befunnet seg i parken i flere uker nå og blitt en av ansiktene i bevegelsen etter å ha startet en sultestreik er det å redde Mashtots Park viktig for Jerevan ettersom det er en av byens siste offentlige parker.

Mange parker ble private da Armenia ble uavhengig fra Russland i 1991. De nye eierne har satt opp kafeer og butikker, noe som har betydd at det blir stadig mindre plass for grønne områder. Private sikkerhetsvakter kan i dag stanse en hver de vil fra å gå inn i disse parkene.

Ifølge Vaché Thomassian utførte politiet en aksjon mot okkupantene i mars. De satte opp et teater av et gateslagsmål hvor de ropte og bandet mellom sivile og bak de nye kioskene. Med okkupantenes oppmerksomhet rettledet dit omringet nesten hundre politifolk teltene deres hvor folk ennå lå og sov inni teltene. Teltene ble ødelagt og folk ble arrestert.

Få dager etter, den 17 mars, motsatte flere tusener mennesker i Jerevan seg et regjeringsforbud vedrørende antiregjeringsdemonstrasjoner og holdt en demonstrasjon som opposisjonsledere advarte at kunne komme til å utvikle seg til en arabisk lignende revolusjon

Demonstrasjonen, som ble ledet av hovedopposisjonsgruppen Armenian National Congress (HAK), inkluderte 10.000 mennesker. I sin tale til demonstrantene gjentok HAK leder og tidligere president Levon Ter-Petrossian at dagens president, Sarkisian, snart vil konfronteres med samme type folkelig opprør som i Tunisia, Egypt og andre arabiske land hvis ikke regjeringen vil gå med på å forhandle.

Okkupasjonen foregår den dag i dag, og kommer til å bli enda heftigere enn det den allerede har vært. Fire brigader, som har som mål å rive ned kioskene plassert i parken, har blitt laget av aktivister.

I et brev til politisjef Vladimir Gasparyan skriver aktivistene at nedrivingen vil skje på en organisert måte, som vil si uten å bryte den offentlige orden, med profesjonelle metoder og verktøy og uten å forårsake skade for eiendomseierne. Men politiet har frem til nå ikke vært samarbeidsvillige. Hva som vil skje i fremtiden er derfor noe uklart, men en ting er sikkert og det er at Occupy Armenia fortsetter sin kamp.

Selv ble jeg spurt om å avholde en appell for Occupy Armenia. Jeg snakket da om Occupy bevegelsen og situasjonen i Norge, både når det kommer til den norske regjerings politikk og vår egen Occupy bevegelse, samt dagens globale situasjon og hvorfor det er viktig at vi befinner oss i Occupy bevegelsen og at vi samarbeider globalt. Appellen ble mottatt med stor glød. Sammen er vi sterke!

Armenia: Activists #Occupy Yerevan Park

Armenian Opposition Reoccupies Key Square As Protests Grow In Strength

Occupy…Armenia? Protesters battle to save Yerevan public park

Occupy Mashtots Park Update from Armenia, Police action underway

Occupy Mashtots Park Activists Add 4th Brigade, Send Another Appeal to Police Chief

Occupy Mashtots Park Activists Regroup. Prepare Grounds for Demolition

Copper Mine Menaces Armenia’s Teghut Forest

Trchkan: Waterfall conservation saga ends in rare victory for Armenian environmentalists

AYF Lends Support to Occupy Wall Street Movement

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: