Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Global aksjonsdag mot militært overforbruk den 17. april – Åpent møte 17. april

Posted by Fredsvenn den april 17, 2012

Tirsdag 17. april bidrar Fredslaget til den nasjonale markeringen av den internasjonale aksjonsdagen imot militært overforbruk. Over 130 aksjoner er planlagt i 40 land den 17. april. Dette samtidig som ny global militærforbruksdata har blitt publisert av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). 

Rapporten ”Militært Forbruk og Global Våpenflyt: En analyse av aktuelle trender i internasjonal våpenhandel” av Alexander Harang lanseres i dag på Fredshuset kl. 18:00. Dette er i sammenheng med Global Day of Action on Military Spending (GDAMS), og at SIPRI legger frem sin årlige statistikk for verdens militære forbruk. Det blir også seminar om de norske kampflykjøpene.

Våpenoppkjøp var årsak til den greske gjeldskrisa og hindrer i dag landets muligheter for en bærekraftig økonomisk utvikling. Rapporten som legges frem viser at Hellas militære overforbruk både har ført landet inn i den dype økonomiske krisa landet er i, og hindrer landet i dag fra å få til en bærekraftig økonomisk utvikling.

De siste ti årene har Hellas vært en av verdens største våpenimportører, og per januar i år er Hellas rangert som verdens fjerde største våpenimportør. Landet er det EU-landet som har brukt størst andel av sitt BNP på det militære det siste tiåret. Med et militært forbruk på linje med de andre EU-landene, kunne landet spart hele 52% av sitt årlige BNP, og dermed unngått å havne i en større resesjon enn andre EU-land.

Og mens folket tar regninga gjennom kutt i pensjoner, lavere minstelønn og færre offentlige ansettelser, fortsetter Hellas sine massive våpenoppkjøp. Mye på grunn av krav fra Tyskland og Frankrike om at offentlige kutt ikke må gå ut over gresk våpenimport.

Fredslaget stiller med stand forran Stortinget fra kl 16.00, legger frem rapport om verdens militære forbruk på Fredshuset (Møllergata 12, Oslo) kl 18.00, og bidrar deretter i paneldebatt om Norges kampflyinnkjøp med Forsvarsdepartementet, SV, Frp Fredslaget og forsvarsanalytiker John Berg.

I 2012 skal Stortinget vedta kjøp av jagerfly til en anslått pris på 150 milliarder kroner. I anledning Global aksjonsdag mot militært forbruk tirsdag den 17. april arrangerer norske fredsorganisasjoner møte med forsvarsanalytiker John Berg, forfatteren av boken “Flyene som bomber forsvarsevnen”.

Amerikanernes F-35 er velegnet til å angripe Russland og Iran, men dårlig egnet til forsvar av Norge. – Prosessen rundt kjøp av nye kampfly må stoppes og granskes hvis vi skal unngå katastrofe, mener forsvarsanalytiker John Berg. Mens regjeringen har hevdet at F-35 blir billigere enn Gripen viser dokumentasjonen i saken at flyet til USA tvert imot blir tre ganger dyrere.

Åpent møte: Tirsdag 17. april, klokka 18.00-19.30.
Sted: Fredshuset (Møllergata 12, 7. etg. Vis-a-vis Sosialen og Justisen).

18.00 – 18.15 Rapport om militært forbruk legges frem av Alexander Harang fra Norges Fredslag.
18.15 – 19-30 Forsvarsanalytiker John Berg presenterer sin nye bok “Kampflyene som bomber forsvarsevnen”. Alexander kommenterer John Bergs innlegg, deretter spørsmål fra salen.

Forsvarsdepartementets ledelse og rødgrønne politikere er invitert, men har avstått fra debatten.

Arrangører: Norges Fredsråd, Norges Fredslag, Bestemødre for Fred m.fl.

Global Aksjonsdag Mot Militært Forbruk

Ny rapport: Militært Forbruk og Global Våpenflyt

17. april: Global aksjonsdag mot militært forbruk

ABC Nyheter: – Norge ga USA tidlige signaler om kampflykjøp

ABC Nyheter: Stoltenberg – Flykjøpet en ryddig prosess

ABC Nyheter: Strøm-Erichsen: – Prosessen var helt åpen

ABC Nyheter: Ørnhøi: SV ble lurt i kampflysaken

ABC Nyheter: Støre: – Sverige ble ikke lurt

ABC Nyheter: Si unnskyld Norge

ABC Nyheter: Føler meg ikke lurt

Cut global military spending now!

Action Events

Norges Fredslag

Arms Trade Treaty

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: