Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

60 Minutes: «Christians of the Holy Land»

Posted by Fredsvenn den april 28, 2012


Christians of the Holy Land

The last Christian village in the Holy Land

Pushing for a boycott of Israel

Beregninger av antallet arabiske kristne i den arabiske verden varierer, men man regner med at de utgjør omkring 9.2 % av befolkningen i Sørvest Asia. I Libanon utgjør de rundt 39 % av befolkningen, i Syria 10-15 % og i Egypt utgjør de. på tross for at de offisielle tallene hevder at de kun utgjør 6 %, mellom 9-16 % av befolkningen. Rundt 2/3 av araberne i Nord- og Sør-Amerika, samt Australia, er kristne, og da især fra Palestina, Libanon og Syria.

I Palestina før dannelsen av Israel i 1948 utgjorde de 40 % av befolkningen, men masseemigrasjon har fått antallet ned til 3.8 %. Kristne utgjør mindre enn 5 % av de palestinerne som lever innen grensene til det tidligere palestinske mandatet og rundt 30 % av alle palestinere globalt, som til sammen vil si rundt 3 millioner mennesker. Palestinske kristne i Israel utgjør 2.1%, som vil si 10 % av befolkningen av arabiske borgere i Israel.

De palestinske kristne er kristne fra mange ulike denominasjoner som har etnisk eller familiær opprinnelse i Palestina. I både den lokale palestinsk-arabiske dialekten og i klassisk eller moderne standard-arabisk blir kristne kalt nasrani, som nedstammer fra det arabiske ordet for Nazareth, al-Nasira, eller Masihi, som nedstammer fra det arabiske ordet Masih, som betyr Messiah, som vil si lysbæreren.

60 Minutes: «Christians of the Holy Land»

Det er en dårlig bevart hemmelighet at mediadekningen av den kristne emigrasjon fra  Sørvest-Asia er mangelfull. (Deler av forklaringen kan skyldes at kristne befinner seg i vestens ideologiske blindsone, ifølge journalisten John Allen: «too Christian» to excite the left, «too foreign» to interest the right).

Bra er det da at den jødiske studieværten Bob Simon fra det kjente og populære programmet «60 Minutes» tok opp saken i sitt program, med hovedfokus på Israel og de palestinske områdene. Det ble avslørt hvorfor stadig flere kristne flykter fra området. Det er snart ikke flere kristne palestinere igjen i et såkalte «hellige land».

Mens kristne flere steder i Sørvest-Asia står overfor en direkte og brutal kristenforfølgelse er årsaken(e) til emigrasjonen herfra mer komplekse og sammensatte: Den palestinsk-israelske konflikt, arbeidsløshet, islamsk fundamentalisme m.m.

Selv før programmet var ferdig ringte den israelske ambassadøren i USA, Michael Oren, til den jødiske lederen for CBS News Jeff Fager for å få ham til å stanse programmet. Men «60 Minutes» besluttet seg i stedet for å avsløre den ladede konfrontasjonen med det israelske regime over en historie som handler om hvordan Israel behandler sine kristne arabiske borgere i de okkuperte palestinske områdene.

«Vi var ikke klar over at programmet ville være så kontroversielt», sa Simon under sin presentasjon av programmet hvor kjernen er det faktum at palestinske kristne, i Simons egne ord, har blitt «det usynlige folk, klemt inne mellom en voksende muslimsk majoritet og de ustandselig ekspanderende bosettinger.»

Programmet viser en palestinsk familie som har blitt klemt inne på alle sider av den israelske apartheidsmuren som har blitt opprettet på den ulovlig okkuperte Vestbredden og dokumenterte at mange kristne palestinere flykter fra deres hjemland.

Ifølge Simon er en av grunnene til at Israel reagerte på programmet det at man frykter for å miste deler av sin turistnæring. Turisme en milliardindustri i området noe som gjør Israel følsom for inntrykket man har av landet i USA. De fleste turister er kristne, og mange av dem kommer fra USA.

Før sendingen ringte Oren til  Simon og sa han hadde «informasjon» om historiens negative vinkling, en vinkling han hadde følt «bekreftet» i sitt intervju med ham. I intervjuet kalte Oren historien for «skandaløs», og «ufattelig» på et tidspunkt kristne ble «massakrert» i  Sørvest Asia. «‘Intet har blitt bekreftet av intervjuet hr. ambassadør, for du vet ikke hva som vil bli sendt», svarte Simon tilbake.

«Jeg har aldri før fått en reaksjon på en historie som ennå ikke har blitt sendt,» sa Simon, hvorpå Oren svarte: «Vel, én gang skal være den første Bob».

60 Minutes ble etter sendingen angrepet. På mindre enn 24 timer ble målet på 10.000 støtteerklæringer nådd, men den pro-israelske okkupasjonsmaskinen hadde på den tiden allerede nådd 29.000 sinte meldinger. Man har derfor satt i gang en støttekampanje: http://ThankYou60Minutes.org

KAIROS-dokumentet

En gruppe palestinske kirkeledere lanserte fredag den 11.desember 2009 et nytt KAIROS-dokument, kalt ”KAIROS PALESTINE – A moment of truth. A word of faith, hope, and love from the heart of Palestine suffering”, i Betlehem. Det første ble skrevet av sørafrikanske kirkeledere for snart 25 år siden, og ble et viktig bidrag i kampen mot apartheidregimet.

Representanter fra flere av verdens kirkesamfunn var til stede og undertegnet det viktige dokumentet. I tillegg til de kristne kirkeledere var også jødiske og muslimske representanter invitert. Samtlige ga sin fulle støtte til innholdet i dokumentet, og de oppfordrer kristne over hele verden til å støtte opp rundt kravet om å få en slutt på den israelske okkupasjonen av palestinsk land.

I dokumentet uttrykker kirkeledere følgende:

“Gud skapte oss ikke til å engasjere oss i strid og konflikt, men sammen bygge opp landet i kjærlighet og gjensidig respekt. Vår tilknytning til dette landet er en naturlig rett. Faren er når retten til land gjøres til et ideologisk eller teologisk spørsmål. Deres klare og sterke budskap er at Israels okkupasjon er en “synd mot Gud.”

60 Minutes smears Israel for Christian exodus from Holy Land

«60 Minutes,» Israeli Ambassador Clash Over Story About Arab Christians

Israeli PR machine in frenzy over CBS report on Christians

Israeli Officials: 60 Minutes Report on Treatment of Christians a Strategic Threat

Rabbisletter.org

Markeringen av Nakba

KAIROS-dokumentet: “Okkupasjonen er en synd mot Gud”

Kamp om retten til å bli anerkjent som israeler

Diplomatisk press mot Israel – Og Tyrkia

Markering for avvikling av Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza

Israel – et demokrati?

Knuste illusjoner om Israel

Palestine Papers – Hvorfor vi trenger Wikileaks

“The Palestine Papers” – Realitetene bak fredsprosessen mellom Israel/Palestina

Et åpent brev fra Gaza: To år etter massakren, et krav om rettferdighet

Palestinerne får sin første ambassade i verden – i Oslo

USA vedla veto i FNs sikkerhetsråd

Israel – Et stadig større problem for USA

Nå er tiden inne – boikott Israel!

Israels demokratiske verdier: Straff menneskerettighet-sorganisasjoner, ikke krigsforbrytere

Demonstrasjon: vi fordømmer Israels etniske rensning av Øst-Jerusalem

Apartheidstaten Israel

Når skal vi lære å sette hardt mot hardt?

Fra konflikt til forsoning

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: