Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Kontroverser rundt årets Melodi Grand Prix-finale

Posted by Fredsvenn den mai 19, 2012

President Ilham Aliyev i Aserbajdsjan, som arvet presidentembetet av sin far, har utnevnt sin kone, Mehriban Aliyeva, til å lede komiteen som skal arrangere den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Baku i slutten av mai den 26. mai.

Sammen med blant annet seks av landets ministere, sjefene for Azerbajdsjan Airways og landets største energiselskap samt flere andre næringslivstopper, skal de planlegge Europas største musikkonkurranse for 2012.

Kampanjen Sing for Democracy har stått bak mye av kritikken før finalen. Kampanjen, ledet av Rasul Jafarov, er drevet av flere organisasjoner som engasjerer seg i menneskerettigheter,  inkludert Alliance for Defense of Political Freedoms (SAMA), Institute for Peace and Democracy (IPD), Institute for Reporters’ Freedom and Safety (IRFS) og Human Rights Club (HRC). Sammen krever de at Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) tar tak i problemet. De ser helst at EBU krever politiske fanger frigitt og fordømmer menneskerettighetsbrudd.

Jafarov mener at EBU har kommet med krav om løslatelse av journalister i andre situasjoner, og reagerer på at de ikke har gjort det samme i Aserbajdsjan. «Vi skriver et tredje brev til EBU nå. De svarer at de ikke vil politisere konkurransen, men vi er ikke politikere. Vi jobber for menneskerettigheter, og slik vi har forstått det har Eurovisjonen samme mål», sier han.

Men for å holde arrangementet, som årlig blir sett av flere hundre millioner, har Baku Crystal Hall blitt bygget og under byggeprosessen av den nye, store hallen, som kan romme opptil 23.000 tilskuere og har egne vipområder, ble fredssenteret i hovedstaden Baku revet, sammen med en rekke boliger. samtidig har arrangørene blitt anklaget for ikke å ha gitt kompensasjon til de som har mistet hus og hjem.

«Lokale aktivister har blitt fengslet, og ytringsfriheten har blitt innskrenket ytterligere. Folk blir kastet ut av sine hjem uten kompensasjon», sier Jafarov som ikke kan forstå hvordan det europeiske folk og medlemmer av EBU kan glede seg over den internasjonale finalen når landet har så store problemer med å overholde menneskerettighetene.

Ifølge Aserbajdsjans ambassadør i Sverige, Rafael Ibrahimov, som hevder at «Ytringsfrihet og pressefrihet er noe vi ivaretar i landet vårt. Ikke bare til dette arrangementet, men alltid», garanteres sikkerheten og ytringsfriheten til utenlandske journalister. Dette samtidig som folk har blitt fengslet uten dom, og mistet hus og hjem for at finalen blir arrangert.

En rekke norske organisasjoner, inkludert Amnesty International, Human Rights House Foundation, Norsk Journalistlag, Norsk p. e. n og Den norske Helsingforskomiteen, har oppfordret pressen til å rette søkelyset mot den manglende respekten for menneskerettigheter i Aserbajdsjan og til å skrive om Aserbajdsjans utfordringer med menneskerettigheter i forkant av årets finale og når de skal dekke finalen.

På et seminar sist måned hadde organisasjonene samlet Vugar Gojajev (leder for Human Rights House og skribent) og gravejournalist Khadija Ismajilova, som fortalte om et land med flere politiske fanger, et land uten fri presse, og en familie som styrer landet med jernhånd.

Organisasjonene oppfordrer derfor pressen til å se bak glansbildet som republikken prøver å skape ved å bruke over 4 milliarder kroner på arrangementet.

Israels representanter vil være musikerne i Izabo, som vil fremføre med sangen «Time». Lederen av bandet, Ran Shem-Tov, anser seg som halvt-azeri ettersom hans far er fra Baku. Ifølge Shem-Tov er det en dobbelt glede for ham å ankome Baku.

Azerbaijan og Israel har samarbeidet nært siden 1992 og Israel har i all hemmelighet forberedt et luftangrep mot Iran fra Azerbaijan. Ifølge et memo lekket av WikiLeaks hevder Aliyev at landets forhold til Israel er som et isfjell hvor «ni tiendedeler befinner seg under overflaten

En nylig publisert Kongress rapport skrevet i etterkant av at forsvarssekretær Leon Panetta hevdet at han «tror» Israel vil angripe Iran i april, mai eller juni bekrefter at en potensiell amerikansk eller israelsk luftangrep mot Iran ville være verdiløst ettersom Iran kan komme seg etter angrepet på kun 6 måneder.

Det betente forholdet til Aserbajdsjan gjør at Armenia har trukket seg fra årets finale. Avgjørelsen ble offentligjort på Grand Prix sine offisielle hjemmesider allerede i mars.

Azeri NGOs Launch Human Rights Campaign On the Eve of Eurovision 2012

World Report 2012: Azerbaijan

Activists seek Eurovision conscience

Aserbajdsjan kritiseres for brudd på menneskerettigheter

Ansatte kona til å lede Eurovision

Did the US just break the secret Israeli-Azerbaijani alliance against Iran?

Congressional report: Attack on Iran would be a failure

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: