Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Hva nå i Syria?

Posted by Fredsvenn den juli 8, 2012

https://i2.wp.com/wa2.cdn.3news.co.nz/3news/AM/2012/7/4/260076/damascus-syria-800.jpg

Krigen i Syria er en proxy krig mellom Vest (Israel, USA og Europa) og Øst (Russland, Kina, India, Iran, Brasil mm). En krig som i verste fall kan føre til verdenskrig!

Full støtte til en fredelig opposisjon i Syria som støtter demopkrati og et pluralistisk Syria fremfor en islamo-fundamentalistisk opposisjon støttet av USA og Arabia. 

FNs og og Den arabiske ligas utsending Kofi Annan hevder å ha mislyktes med sitt oppdrag om å få fred i Syria. Lørdag ble minst 60 personer drept i nye voldeligheter, som nå også sprer seg til Libanon.

Konflikten spredde seg til Libanon da president Bashar al-Assads styrker natt til lørdag åpnet ild over grensen til Libanon. De traff landsbyer i nord og drepte 5 mennesker etter at opprørere krysset grensen for å søke ly. Syriske styrker har flere ganger angrepet over grensen til Libanon, men lørdagens hendelser er de alvorligste hittil.

Den libanesiske hæren i grenseområdet Wadi Khalid er nå satt i høy beredskap, og nødvendige tiltak er satt i verk for å kunne håndtere enhver overtredelse langs den syrisk-libanesiske grensen.

Annans fredsplan innebærer en umiddelbar slutt på voldsbruken og etablering av en våpenhvile overvåket av FN. Våpenhvilen skulle gjelde fra 12. april, men både opprørerne og regjeringsstyrkene har brutt denne. Ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights er minst 16.500 mennesker drept siden opprøret i landet startet.

Kofi Annan har advart om at Syria vil erfare en borgerkrig som kan spre seg hvis ikke Russland, Vesten og araberstatene slutter sin «ødeleggende rivalisering», men heller tvinger frem en våpenhvile og lanseringen av en politisk prosess som opposisjonen insisterer på at vil innebære president Assads avskjed.

FN-sjef Ban Ki-moon mener oppdraget til FN-observatørene i Syria nå bør endres. I en 25-sider lang rapport skriver Ban at i stedet for å overvåke en ikke-eksisterende våpenhvile, bør observatørkorpset gå over til aktiviteter som kan fremme en politisk løsning på den 16 måneders lange konflikten.

Ifølge Al Jazeera tar generalsekretæren også til orde for at antall observatører kuttes til rundt 100 sivile observatører, som i sitt arbeid for en politisk løsning skal jobbe med spørsmål som menneskerettigheter.

Det sterkt splittede Sikkerhetsrådet må innen 20. juli avgjøre hva som skal skje videre med Syria-observatørene. FNs sikkerhetsråd skal diskutere Bans anbefaling onsdag og stemme over saken 18. juli.

Frankrikes president François Hollande, som hevder at krisen har blitt en fare for internasjonal sikkerhet, tok ved åpningen av Venner av Syria-møtet i Paris som startet fredag til orde for at sanksjonene mot det syriske regimet må strammes til og at opprørerne må få mer støtte.

Vestlige land vil nå forsøke å få Russland og Kina, som ikke deltar på Paris-møtet, skal kunne presses til å gå med på sanksjoner mot Assad-regimet. Planen er å sende et resolusjonsforslag til FN i New York så fort som mulig. Foruten representanter fra nesten hundre land, deriblant statssekretær Torgeir Larsen (Ap) fra Norge, deltok også syriske opposisjonelle på møtet.

Den britiske utenrikssekretær William Hague har erklært at Storbritannia er forberedt for handling for å løse konflikten i Syria, selv uten støtte fra Russland og Kina.

Samtidig er Syria nå i ferd med å ta plass i FNs Menneskerettsråd på grunn av at det er deres tur. Alle medlemmer må velges av et flertall av generalforsamlingens medlemmer, noe som vil si at de må få minst 96 stemmer.

Mens USA og Europa kjemper mot at Syria skal få plass i rådet og har kommet med et forslag om at Syria ikke møter rådets høye standarder og derfor ikke bør få plass i rådet (akkurat som om USA f eks følger rådets standarder), mener blant annet Cuba, Egypt, Kina, India og Brasil at Suria bør anerkjennes.

Cuba mente at EU og USA sitt forslag måtte fjernes med en gang, og fikk straks støtte fra Kina. Nå står det igjen å se om politikerne blir enige om en løsning, eller om verden er delt mellom USA og Europa på en side, og de kommende supermaktene Kina, India og Brasil på den andre.

Den amerikanske generalen Wesley Clark, tidligere leder for de allierte styrkene i Europa, erklærte få uker etter 9/11 at den daværende forsvarssekretær Donald Rumsfeld hadde sagt: «Vi skal ta ut syv land på 5 år. Vi starter med Irak, og deretter følger Syria, Libanon, Libya, Somalia og Sudan før vi avslutter med Iran.» Etter først å ha invadert Afghanistan selvsagt.

Okkupasjonen av Irak i 2003 gikk imdlertid ikke som planlagt og Israel ble slått i Libanon i 2006. Nederlaget til USA-Saudi Arabias allierte Zine al-Abidine Ben Ali i Tunisia og Hosni Mubarak i Egypt var alarmerende og ledet til NATO bombingen av Libya.

I dag er det Syria, som ligger i hjertet av hva Jordans King Abdullah har valgt å kalle «Shia halvmånen, som vil si Libanon, Syria, Irak og Iran (og som kan sammenlignes med det som har gått under den fruktbare halvmånen ettersom det er her jordbruket og dagens sivilisasjon ble født), som står for tur.

Det er halvmånens opposisjon til et hegemoni ledet av USA og Israel, heller enn religion eller menneskerettigheter, som bekymrer Washington og deres allierte i regionen. For det var ikke lang tid siden saudierne slo hardt til mot det såkalte «alawitt-shia» regimet til den tidligere syriske presidenten Hafez al-Assad og hadde gode forhold til «shia» Iran under shahens diktatur.

Saudi Arabia støtter Iraks tidligere pro-USA shia-statsminister Ayad Allawi mot den nåværende shia-statsministeren Nouri al-Maliki og USA har støttet det iranske Mujahideen e-Khalq, en «shia» organisasjon klassifisert av USA som en terroristgruppe.

Strategiske revurdering av USAs-Saudi Arabias-Israels regionale prioriteter har fulgt etter store amerikanske tap i Irak og økende motstand i USA mot USAs krigføring. I sin tekst i The New Yorker i 2007 skrev den prisbelønnede journalisten Seymour Hersh at ledende amerikanske militærledere endret sin strategi ikke kun i Irak, men også i Libanon og Syria:

«I Libanon har administrasjonen samarbeidet med Saudi Arabias regjering, som er sunni [wahhabi], i hemmelige operasjoner som har til formål å svekke Hezbollah, shia-organisasjonen som blir støttet av Iran. USA har også tatt del i hemmelige operasjoner mot Iran og deres allierte Syria. Et biprodukt av disse aktivitetene har vært styrkingen av sunni ekstremistgrupper som espouse en militant visjon av Islam og er fientlige mot USA og sympatiserer med al-Qaida.»

Men det ble anslått at Syria og Iran er «farligere» enn al-Qaida sympatisører. Kongressprosedyrer ble endevendt «gjennom at utføringen eller støtten gikk via saudierne». Iran har også pekt på at Israel har en “terroristtreningsbase” i irakisk Kurdistan, som er en større rute for intervensjon i Syria. USA og NATO tolleranse av tidligere al-Qaida terrorister ble vist i Libya og al-Qaida har nå erklært krig mot det syriske regimet.

USA-Saudi Arabia-al-Qaida-Israel kjemper mot anti-USA «halvmånen» er en allianse som ligner på den som ble utført mot kommunisten i Afghanistan på 1980-tallet. Mange irakere hevder at den USA-ledede okkupasjonstyrken fulgte den samme strategien gjennom å tillate al-Qaida-type sekterisk terrorisme i Irak på grunn av at den svekket den patriotiske motstanden mot okkupasjonen og splittet landet.

Da trusselen mot hegemoniet på grunn av opprørene ble enda mer faretruende i Jemen og Bahrain, hvor hovedkvarterene til USA 5te flåte befinner seg, la Saudi Arabia og Qatar deres intense rivalisering til side for sammen å knuse de folkelige opprørene og å ødelegge de demokratiske protestbevegelsene i Jemen og i resten av regionen. CIA og Tyrkia støttet utvalgte opposisjonsgrupper med petro-dollar og militariserte konfliktene.

Nå finjusterer Pentagon de amerikanske militæralternativene mot Syria, mens CIA organiserer The Free Syrian Army (FSA), som også blir støttet av NATO-medlemmet Tyrkia, og støtter Syrian National Council (SNC). Dette mens Vestens og Arabias medier, og da spesielt al-Jazeera TV eid av den herskende Qatari-familien, nå, som under konflikten i Libya, støtter pro-intervensjonsgruppene SNC og FSA.

Hva som går urapportert hen er at demokratisk opposisjonsorganisasjoner, som har blitt undertrykt av regimet og som trolig representerer viljen til majoritet av syriere, motsetter seg militarisering av protestene og hevder at militarisering svekker den voksende massebevegelsen for radikal demokratisk endring, har åpnet døren for utenlandsk intervensjon, truet det syrian pluralistiske sivilsamfunnet og hjulpet israelske styrker som okkuperer de syriske Golan-høydene, hvor israelske tanks er en times kjøretid fra Damaskus. De har også lært fra ødeleggelsen i Irak og de hundretusener av irakiske flyktninger som flyktet fra Irak til Syria i etterkant av USAs invasjon.

De som vil at NATO skal intervenere hevder at Syria ikke er Irak, og de har helt rett. Syria vil bli mye verre. de må si hva som vil skje med Syrias 25 etniske og religiøse minoriteter, inkludert de 10% kristne og 10% alawitter hvis en saudi-arabisk-qatarisk støttet leder kommer til makten, eller til millioner av syriske kvinner, som inntil nå har hatt langt flere rettigheter enn i Saudi Arabia, eller til de irakiske flyktningene som ennå befinner seg i Syria.

Kofi Annan attacks Russia and west’s ‘destructive competition’ over Syria

Clinton lambasts China and Russia as Annan urges unity

Annan: international community has failed to solve Syria violence

Syria crisis: Western meddling is Russia’s main fear

Syria’s opposition has been led astray by violence

Iran is trying to broker a political solution in Syria

Turkey learns who its real friends are – so much for ‘strategic realignment’

U.S. Bolsters Ties to Fighters in Syria

C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition

Arab leaders watch in fear as Shia emancipation draws near

Russia accuses West of distorting Syria agreement

Rifts split Syria’s opposition at Cairo meeting

Syria: a long, hard slog

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: