Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Sergei Parajanov: «Granateplenes farge»

Posted by Fredsvenn den juli 10, 2012

[1968] [Ru + Eng subs] Color of the Pomegranate (Sayat Nova)

Color of the Pomegranate (1968)

Sergei Parajanov

Sergei Parajanov

Sergei Parajanov Museum

Sergei Parajanov, en av forrige århundres største mestre innen film, fødtes i Tbilisi, Georgia, Sovjetunionen, den 9. januar 1924 av armenske foreldre (en del av Georgia er faktisk okkupert armensk land).

I 1945 reiste han til Moskva og begynte ved Russian State Insitute of Cinema (VGIK), en av de eldste og mest respekterte filmskolene i Europa. Der studerte han under Igor Savchenko og senere Aleksandr Dovzhenko, hvor av begge blir ansett for å være blant de største tidlige sovjetiske filmmakere og på linje med Sergei Eisenstein, Vsevolod Pudovkin og Aleksandr Dovzhenko. Først i Russland og deretter i Kiev, Ukraina.

Parajanov flyttet til Kiev, hvor han etter noen få få dokumentarer og flere spillefilmer skapte den storslåtte “Shadows of Forgotten Ancestors” i 1964, som etablerte ham som et fenomen uten sidestykke i kunstnerverden. Suksessen til “Shadows of Forgotten Ancestors”, som blant annet vant British Academy Award, blir sammenlignet med den innflytelsesrike ”Kampskipet Potemkin” fra 1925, men Parajanov ble svartelista ettersom den ikke fulgte standardene for sovjetisk film.

Parajanov reiste til Armenia for å filme dokumentaren Hakob Hovnatanyan, som kom i 1967, før han i 1968 skapte “Sayat Nova”, som ble hans mesterstykke. “Sayat Nova” ble forbudt av de sovjetiske myndighetene og ble omdøpt til ”Color of Pomegranates” – «Granateplenes farge».

I 1973 arresterte de sovjetiske myndighetene Parajanov og han fikk en dom på 5 år i arbeidsleir. En større gruppe verdenskjente kunstnere, filmmakere og aktivister protesterte og han ble løslatt, men kun etter å ha tjenestegjort 4 år i det sovjetiske straffesystem.

Parajanov returnerte til Tbilisi, men regimet fortsatte å holde ham borte fra filmen. Under og etter fengselet skapte Paradjanov ekstraordinære bildemontasjer, tegninger og flere andre kunstverk, som nå blir utstilt rundt om i verden.

I 1984 – 15 lange år etter “Sayat Nova” -startet det politiske landskapet å endre seg og med hjelp fra georgiske intellektuelle fikk Parajanov til å skape den multiprisvinnende Ambavi Suramis tsikhitsa.

I 1988 skapte Parajanov den multiprisvinnende filmen Ashug-Karibi basert på en fortelling av Mikhail Lermontov. Men fengseloppholdet hadde gått utover hans helsemessige tilstand og han døde i 1990.

Parajanovs venner og kollegaer, slik som Federico Fellini, Tonino Guerra, Francesco Rosi, Alberto Moravia, Giulietta Masina, Marcello Mastroianni og Bernardo Bertolucci, var blant dem som sørget ved hans begravelse.

Color of the Pomegranate

The Color of Pomegranates

Sergei Parajanovs “Color of the Pomegranate”, en biografi om den armenske trubaduren Sayat Nova (Sangenes konge), viser poetens liv mer gjennom poesi enn det en konvensjonell fortelling av viktige hendelser i Sayat Novas liv ville ha gjort. Vi ser poeten vokse opp, forelske seg, ankomme klosteret og dø, men disse hendelsene are avbildet i kontekst av bilder fra Sergei Parajanovs fantasi og Sayat Novas dikt, dikt som ofte blir sett, men sjeldent hørt.

Sofiko Chiaureli spiller 6 roller, både han- og hunkjønn, og Sergei Parajanov skriver, leder, redigerer, koreograferer, lager kostumer, utarbeider og dekorerer, samt gjør alle andre aspekter av dette revolusjonære arbeidet inkludert dialog og kamerabevegelse.

Watch Amazing Movies

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: