Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Finnes det alternativer til kapitalismen?

Posted by Fredsvenn den juli 27, 2012

https://i1.wp.com/www.cathtatedirect.com/files/imagecache/thumbnails/files/products/1698_capitalisml.jpg

https://i0.wp.com/www.howardbloom.net/reinventing_capitalism/index_files/image004%5B1%5D.jpg

http://yearof1989.files.wordpress.com/2012/01/capitalism11.jpg

https://i1.wp.com/img.allvoices.com/thumbs/event/609/480/78450084-anticapitalism.jpg

https://i0.wp.com/bipolarx.com/blog/wp-content/uploads/2010/06/ANTI-CAPITALISM.jpg

http://caelumetterra.files.wordpress.com/2012/02/how_capitalism_works_by_13vak.jpg

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-8SFj67Uivgg/T6h7uo1CsFI/AAAAAAAAAg0/0iuGt3Bk7vU/s1600/Latuff_-_CapitalismGlobalWarming.gif

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Make_Capitalism_History_Rostock_1.jpg

Her er dagens fremste antikapitalistiske bevegelse:

https://i2.wp.com/iberosphere.com/wp-content/uploads/2011/10/PROTESTORS-AT-LONDON-ANTI-CAPITALISM-PROTEST.jpg

Capitalism Making Life Better?

Vi utnytter denne verdens ressurser stadig raskere i egoistisk favør og dermed utarmer vi kloden. Dette kan ikke fortsette. Vi kan ikke lenger ha en vekstøkonomi, men blir nødt til å skape en økonomi bygget på andre prinsipper, som f eks steady-state eller ny-økonomi. Dette ikke kun fordi en kapitalistisk økonomi er uønskelig i seg selv, men fordi det er nødvendig.

Det er viktig å huske at hverken penger (som egentlig kun er et byttemiddel) eller det å bytte kun er kapitalistisk, men også kan falle inn under andre økonomiske systemer. Kapitalisme danner et urettferdig samfunn med en skjev fordeling av godene og kan føre til konflikt og krig i et både nasjonalt og globalt perspektiv.

For å ta et standpunkt i livet bør man velge seg en sak og kjempe for denne og i det man gjør dette får man seg automatisk en «motpart». I en verden hvor bankene styrer din frihet, og nivå av verdighet, har begrepet kapitalisme talt for seg selv.

Vi må ha et alternativ til både sosialisme og kapitalisme. Vi må skape et nytt alternativ som høster gode og dårlige erfaringer fra dem begge men, ved å tenke grønt, helhetlig og langsiktig skape en ny samfunns- og økonomisk modell uavhengig av foreldet tankegods.

Vi har et mål; et samfunn i økologisk balanse. Med det målet for øyet må man så lete etter hvilke løsninger det er som kan bringe oss dit.

Vi må ha en økonomi som representerer helt andre grunnleggende verdier enn profitt, overflødig produksjon, konsum osv. Vi må ha symbiotisk samhandling mellom natur, dyr, mennesker, gjenbruk og utvikle alternativ miljøvennlig teknologi osv.

En annen utfordring i dette er krig – fredsspørsmålet. Ikke tvil om at krigsindustri/profitt er en bærebjelke i vårt vestlige samfunnssystem. Jo mer krig, jo mer velstand hos oss. Det nåværende økonomiske systemet vårt er avhengige av alt dette. Der er utfordringen!

Skal en mindre-/ikkevoksende økonomi fungere krever det nettopp at man tenker nytt, kreativt og ikke i gamle baner. Det må kuttes der hvor kapitalistene har skodd seg som verst, for å få utjevnet noe av den økomomiske skjevhet og urett som er blitt gjort i verden.

Så lenge vi har et rentesystem, kan vi ikke unngå veksttvang. Kaken må hele tiden ekspandere for å kunne betale tilbake lånet med renter. Ikke veksttvang => ikke rente. Ikke rente=> ikke økonomisk opportunisme => tvungen aktiv boligpolitikk/sosialpolitikk for å hindre rigide økomomiske strukturer med tapere.

Vi må rive grunnen vekk under de økonomiske motkteftene ved å skape en økonomi uten veksttvang. Vi må gjennvinne vår frihet ved å reversere vårt vekstkalas, som har gått fullstendig av skaftet. Vi må satse på samarbeid fremfor blind konkurranse, på andre verdier enn det å tjene profitt og holde fast ved individers og tings iboende verdi.

Vekst er kreftcellens ideologi, men begrepet vekst kan jo defineres både positivt og negativt. Man må likevel forstå konsekvensene av sitt forbruk, helst først og fremst lokalt, før man begynner å predikere om dette i global sammenheng.

Antikapitalisme betegner synspunkter vendt imot kapitalisme. Som oftest vil det være tale om en kritisk innstilling overfor lønnsarbeide (lønnsslaveri), privat eiendomsrett til produksjonsmidlene, markedsøkonomi og sosial ulikhet. Mer utbredt brukes antikapitalisme som en kritikk av samfunnstendenser preget av konkurranse og individualisering.

Den dypøkologiske plattform, som ble formulert av Arne Næss i samarbeid med George Sessions, kan på dette tidspunktet i vår sivilisasjons utvikling være for radikal, men er bra å ha i mente.

Mange mennesker rundt om på kloden utarbeider alternativer for kapitalismen, som vi i stadig større grad opplever å ikke å ha fungert. Både Indignados og Occupy bevegelsen er svært løsningsorienterte og opptatte av å dyrke frem ny praksis på mange områder. Det er viktig å være proaktiv og fremme de oppegående løsningene som folk ser at faktisk kan funke.

Vi må raskest lese oss opp på de økonomiske alternativene og glemme kapitalismen for godt. Faktisk ble ordet «kapitalisme» i begynnelsen brukt for å kritisere enkelte som skodde seg på andre – et skjellsord. Og det burde det ennå være, også selv om det var kapitalistene som vant den første seieren – ingen vinner mot naturen!

Det vi nå er i ferd med å transformere samfunnet og forlate dette barnesteget i vår sivilisasjon og skape en bærekraftig økonomisk modell hvor målet ikke er profitt og som ikke er hierarkisk. Det er denne kampen vi må stå i fronten på! Ja, vi er antikapitalistiske ettersom vi tror at et alternativ er tvingende nødvendig!

En ny soloppgang

Anti-capitalism – Wikipedia, the free encyclopedia

Participatory economics – Wikipedia, the free encyclopedia

Alternatives to Capitalism – SourceWatch

Anti-Capitalism in Five Minutes » Counterpunch: Tells the Facts, Names the Names

Is There an Alternative to Capitalism?

Economic Alternatives to Capitalism

Sacred Economics with Charles Eisenstein – A Short Film

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: