Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Har vi kommet til veis ende?

Posted by Fredsvenn den juli 29, 2012

The Corporation

The Corporation (film) – Wikipedia, the free encyclopedia

Den nordiske modellen noen mente eksisterte, en slags sosialdemokratisk «tredje vei» mellom sosialdemokrati og kommunisme, har fra 1980-tallet blitt skiftet ut med populisme og mediegigs, marked og liberalisme, likegyldighet og narsisisme. Solidaritet har gått fra å være et positivt til negativt ladet ord, mens ord som privatisering og konkurranseutsetting, som i sin begynnelse var negativt ladet, i de siste årene har blitt del av norsk dagligtale. Mange vil til og med hevde at det ikke lenger finnes noe annet enn nyliberalisme, noe som skinner klart ut av Francis Fukayamas bok End of History.

Fukayama skrev at historien var ved å svsluttes. Dette på grunn av det i etterkant av at den vestlige verden hadde vunnet Den kalde krigen så ut til at det hadde oppstått en unipolar internasjonal konsensus, som hadde fred og menneskerettigheter i sentrum. Det korte 20. arhundrede kalte Eric Hobsbawm perioden fra 1914 til 1991, da kampen sto mellom en liberalistisk og en sosialistisk verdensorden. Men med den vestlige verdens absolutte seier talte Fukujama om en verden hvor den vestlige verdens liberale og demokratiske verdier var universelle.

Den 11. september 2001 satte en stopper for konsensus og Krigen mot terror trakk de nye fiendebildene skarpt opp og gjorde Samuels Huntingstons teori om ”Clashes of Civilizations” til virkelighet. Dette på grunn av at det ikke dreide seg om de vestlige verdiene, men om amerikansk hegemoni og motstand mot dette.

Systemkritikken presser seg fram fordi kapitalismen ikke lenger virker. Den er ikke bærekraftig hverken i økonomisk, økologisk eller i politisk forstand. Hva er alternativet?

Susan George tror ikke på noen revolusjon. Ei heller på at kapitalismen kan få et menneskelig ansikt. Hun er forfatter og visepresident i franske Attac. Folkevett traff henne i Paris.

– Det finnes ikke noe vinterpalass å storme. Ei heller noen internasjonal arbeiderklasse. Den eneste internasjonale klassen vi har er eliten – de som drar på ferie til Davos. La oss derfor ikke fortape oss i revolusjonære drømmer. Forandringene av verden må skje gradvis, innenfor rammene av en demokratisk beslutning.

– Et markedssystem som er rettlede tav etiske grunnprinsipper?

– Nei, kapitalisme kan ikke ha et menneskelig ansikt. Dets mål er å gjøre alt til en del av markedet: enhver handling gjort av ethvert individ.

– Er velferdsstaten truet?

– Selvsagt er den truet. Jo mer rendyrket et kapitalistisk system er, jo bedre for den økonomiske eliten. Og denne er ikke mer moralsk i Europa enn i USA. Forskjellen består i at Europa har gjennomgått en historisk utvikling der kapitalismen har fått en form som er mindre brutal. Det er denne formen som nå er under angrep.

Vestens Store Sammenbrud

History to Fukayama: The Show Must Go On

En alternativ samfunns- og økonomimodell er nødvendig

Den nye verden: Skape ja, men dele? – RORG-samarbeidet

Demokrati med gulrøtter og bomber

På sporet av den tapte strid

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: