Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Hvor bør vi stå i spørsmålet om Syria?

Posted by Fredsvenn den juli 31, 2012

Vi bør støtte den fredelige opposisjonen i Syria og deres krav om demokrati. Det var dem som startet protestene mot Assad-regimet. Denne kampen ble militarisert, noe som ikke har tjent kampen for demokrati.

Den væpnede opposisjonen som blir støttet og finansiert av USA/Tyrkia/Den arabiske halvøya, som selv på det voldeligste undertrykker den opposisjon som eksisterer i sine egne land, og det med stilltiende samtykke fra Vesten, hevder i både ord og handling at alawitter og kristne skal utryddes, noe som ikke akkurat kan sies å tjene demokratiet i et sekulært og pluralistisk Syria.

Mens Syrian National Council (SNC) og Free Syrian Army (FSA) består av syriere i eksil, avhoppere fra den syriske hær og hellige krigere som får støtte av Vesten med sine allierte og krefter i Vesten snakker om muligheten til intervensjon, noe som absolutt vil forverre situasjonen, er det krefter i Syria som kjemper for demokrati og frykter for en intervensjon som ligne den som ble utført mot Irak.

Den demokratiske opposisjonen, som frykter for at den væpnede opposisjonen skal vinne frem hevder at militariseringen har svekket den voksende massebevegelsen for radikal demokratisk endring, har åpnet døren for utenlandsk intervensjon, truet det syriske pluralistiske sivilsamfunnet og hjulpet israelske styrker som okkuperer de syriske Golan-høydene, hvor israelske tanks er en times kjøretid fra Damaskus.

Det er ikke kun Assad som har brudt våpenhvilen ved å fortsette volden, men også den voldelige opposisjonen. Hva som gjelder den ene part bør derfor, og kanskje i ennå høyere grad, gjelde den andre. Det er langt fra Russland og Kina som bryter internasjonal lov, men heller USA, Tyrkia og araberstatene. Vi bør stanse all våpensalg og støtte til noen av partene ettersom dette kun vil føre til en enda høyere grad av voldelig konflikt.

I alt for lang tid har USA benyttet seg av sanksjoner som et middel til å svekke land, som de senere angriper av full kraft. Dem som i første rekke blir truffet av sanksjonene er folk flest, noe som gjør at vi kan stemple dem som inhumane. Irak bør stå alt for sterkt i vårt historiske minne til å glemme eller ignorere dette.

Regeringen i Syria blir angrepet av utenlandske våpen og hærer – hvordan hadde vel ikke USA reagert om Mexico angrep landet på samme måte som man nå angriper Syria?

De som vil at NATO skal intervenere hevder at Syria ikke er Irak, og de har helt rett. Syria vil bli mye verre. de må si hva som vil skje med Syrias 25 etniske og religiøse minoriteter, inkludert de 10% kristne og 10% alawitter hvis en saudi-arabisk-qatarisk støttet leder kommer til makten, eller til millioner av syriske kvinner, som inntil nå har hatt langt flere rettigheter enn i Saudi Arabia, eller til de irakiske flyktningene som ennå befinner seg i Syria.

Flere land, inkludert USA, har en stor krigsindustri som trekker i trådene. Krig utgjør ingen mulig løsning på politiske uoverenskommelser. Man kriger for økonomiske ressurser og kontroll over geostrategiske områder.

Krig er på mange måter en av sykdommene vår kultur og sivilisasjon har pådratt seg. Krig er forrakt for liv og medmennesket, og er en strategi som det sjeldent, eller aldri, kommer noe konstruktivt og positivt ut av. Krig fører til ødeleggelse av samfunn og utgjør en kraftig kilde for forurensning og ødeleggelse av naturen. Ofrene er for det meste sivile. Det er på tide at vi finner og benytter alternativer til krig som vår strategi.

Kofi Annan har advart om at Syria vil erfare en borgerkrig som kan spre seg hvis ikke Russland, Vesten og araberstatene slutter sin “ødeleggende rivalisering” eller tvinger frem en politisk prosess som opposisjonen insisterer på at vil innebære president Assads avgang.

Ingen bør derfor fremsette krav om Assads avgang, eller noe som helst av den karakter. Dette er det opp til syrierne selv å avgjøre. Av historien har vi lært at dersom stormaktene involverer seg militært, enten passivt i form av våpen eller direkte med styrker/kampfly, så gjør det vondt verre.

Støtte og militarisering av både regime og opposisjon vil kun forlenge konflikten, men man bør støtte den delen av opposisjonen som ikke tyr til vold, men som nå har blitt satt på siden og som trolig representerer viljen til majoritet av syriere, som har lært fra ødeleggelsen i Irak og de hundretusener av irakiske flyktninger som flyktet fra Irak til Syria i etterkant av USAs invasjon.

Dette går hånd i hånd med Kofi Annans fredsløsningsforslag for landet. Vi bør støtte den pågående fredsmeglingen. Annans fredsplan innebærer en umiddelbar slutt på voldsbruken og etablering av en våpenhvile overvåket av FN. Det har blitt foreslått å opprette nasjonal enhetsregjering i Syria. Ifølge forslaget må denne strukturen ta opp i seg representanter for både den nåværende makten og opposisjonen. Dem som vanskeliggjør overleveringen av makten eller skader stabilitets- og forsoningsprosessen vil ikke være med i en slik regjering.

Den syriske opposisjonen er splittet, og de væpnede styrkene er fortsatt tro mot Bashar Asad. Representantene for USAs etterretning bedømmer mer eller mindre adekvat situasjonen. Det er opplagt i dag at den syriske opposisjonens beskyttere så langt ikke klarer å forene dens splittede krefter, og anstrengelsene for å samle opposisjonen har løpt ut i sanden.

Den ikkevoldelige motstanden til dem startet demonstrasjonene og som var en del av den arabiske våren må ikke på noen måten blandes sammen med de væpnede gruppene som blir støttet av Vesten, Tyrkia og araberstatene.

Syria trenger en Gandhi, en mann/kvinne som maner til ikkevold selv når den ene parten bryter våpenhvilen. Men Gandhi hadde en fordel: Hans meningsfeller/støttespillere ble ikke foret med våpen av fremmede nasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: