Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Kurderne i Syria

Posted by Fredsvenn den juli 31, 2012

Kurderne har så lenge man kan huske utgjort et problem i Sørvest Asia. De har vært med på utføring av folkemord, ikke minst mot armenere, assyrere og arameere, og bosatt seg på andres land. Dette i tillegg til at de øker i befolkning er grunnen til at det kurdiske område er så stort som det er i dag. De hare latt seg bruke av stormakter for egen vinning, men stadig tapt både anseelse og slag. Etter å ha blitt brukt så ha de samme kreftene som har benyttet seg av dem gått til angrep på dem. Og det er årsaken til at de ikke har noe eget kurdisk territorium. Et annet problem er at de er splittet seg imellom, og i stadig konflikt med hverandre.

Den kurdiske minoriteten i Syria utgjør 10% av den samlede befolkningen, som vil si omkring 1,8-3. millioner. De har av den syriske stat blitt utsatt for voldsomme restriksjoner med en begrensning av deres politiske og kulturelle rettigheter til følge. I likhet med i Tyrkia anerkjennes ikke kurderne.

Opprøret, og nå i økende grad, den internasjonale krigføringen i Syria, hvor kurderne spiller en rolle har skapt bekymring i Ankara. En vesentlig kilde til Ankaras bekymring er det kurdiske Democratic Union Party (PYD), som er det mektigste av de kurdiske partiene i Syria og som samarbeider tett med Abdullah Öcalans Kurdistan Workers Party (PKK), som har ført en geriljakrig mot Tyrkia og for kurdiske rettigheter.

Den tyrkiske stat frykter en destabilisering av Syria som potensielt kan føre til at en pro-PKK-bevegelse får en frisone i de kurdiske områdene i Syria, som grenser opp til Tyrkia og hvorfra de kan angripe Tyrkia.

Problemet for den tyrkiske stat er at kurderne i Syria på lik linje med kurderne i Tyrkia krever anerkjennelse av sitt språk, forfatningsrettslig anerkjennelse av kurderne som en etnisk minoritet og mulig autonomi. Man frykter at de syriske kurdere vil oppnå større innflytelse og rettigheter i det potentselle nye Syria og at dette vil brede seg til landets egen kurdiske minoritet.

Assad-regimet har støttet PKK som ledd i sin rivalisering med Tyrkia, og PYD har gode forbindelser i Damaskus. En gruppe partier som står nær de irakiske kurderne er samlet i National Kurdish Council of Syria (NKCS), som inneholder ulike partier og selvstendige aktivister både i og utenfor Syria og som står i opposisjon til PYD. Det har vært vondt blod og væpnede sammenstøt mellom disse to grupperingene.

President Barzani i Kurdistan-Irak har meglet fram en samarbeidsavtale mellom dem, som har lagt grunnlaget for de siste dagenes kurdiske offensiver.

PYD har lenge hatt en milits, som nå har fått forsterkninger fra PKKs treningsleire i Qandil-fjellene i Irak. NKCS omfatter desertører fra den syriske hæren som har fått trening i Irak. Sammen har disse styrkene nå tatt makta i store områder øst og nord i Syria. De kurdiske grupperingene oppretter tverrpolitiske administrasjoner i de frigjorte områdene, og hverken Baath-hæren eller Den frie syriske hær er velkomne.

Om denne kurdiske offansiven er bra eller ikke er fortsatt et åpent spørsmål. I Irak benyttet de irakiske kurderne sin sjanse til å masakrere og jage kristne og andre minoriteter. Hvis dette på nytt blir utfallet så hadde det vært bedre foruten.

Kurderne i Syria

Deling av Syria?

Syrias plass i verden

Abdullah Öcalan har på vegne av det kurdiske folk har skrevet en erklæring hvor han beklager folkemordet på armenerne og Ragıp Zarakolu, som er nominert til Nobels fredspris, er holdt fengslet i 135 dager (pr. 14. mars 2012) i høysikkerhetsfengsel. Han er anklaget for medlemskap i en ulovlig organisasjon (Koma Civakên Kurdistan, stiftet av Abdullah Öcalan), og mistenkt under tyrkisk anti-terrorlovgivning.

Zarakolu, som holdes uten tiltale, har blant sine utgivelser bøker som omtaler folkemordet på armenerne 1915-1917. Tyrkisk straffelov har en artikkel som forbyr å «fornærme det tyrkiske», og intellektuelle har også tidligere blitt utsatt for rettsforfølgelse med støtte i denne artikkelen. Zarakolu har utelukkende benyttet seg av fredelige midler i sin virksomhet.

Kurdistan Recognizes the Armenian Genocide

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: