Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Finansskatt på plass i Frankrike

Posted by Fredsvenn den august 3, 2012

Bilde:<br />
Foto: ForUM/Mona Wærnes

Forslaget til slutterklæring fra FNs toppmøte om utvikling og miljø i Rio de Janeiro bekrefter at innovative finansieringskilder for klima og utvikling må på plass, og åpner dermed for finansskatt. I EU går Frankrike og Tyskland denne uka i tet for et utvidet samarbeid for å få på plass finansskatt i EU.

I mai gikk et flertall i Europaparlamentet inn for EU-kommisjonens forslag om å innføre skatt på finanstransaksjoner i EU innen 2014. Robin Hood-skattkampanjen er veldig glade for denne nyheten.

Frankrike innførte fra 1.august en skatt på finanstransaksjoner, slik tidligere president Nicholas Sarkozy lovte at han ville gjøre tidligere i år. Hans etterfølger, Francois Hollande, har fulgt opp med å doble skattetaksten fra 0,1% til 0,2%. Skatten vil omfatte alle transaksjoner med aksjer i franske selskaper med markedsverdi over 1 milliard euro.

Hollande har tidligere sagt at en del av pengene skal gå til et fond for å bekjempe AIDS, men den franske Robin Hood-skatt-kampanjen, der Attac Frankrike er med, tar innføringen kun som en delseier. De presser nå på for at pengene fra finansskatten skal bli øremerket til tiltak for utvikling og miljø.

Samtidig så er dette en viktig delseier. Den viser at det er mulig å gå foran, og vi kan nå bare håpe at andre land følger etter. Når kommer Norge på banen?

Motstanderne av skatt på finanstransaksjoner sprer en rekke myter om virkningene ved innføringen av finansskatt, mer og mer aktivt jo bredere politisk støtte skatten har fått. I dokumentet nedenfor omtales de viktigste av de mytene som nå spres, og det vises at dette faktisk er myter som ikke er basert på realiteter.

Last ned: Myter om finansskatt 2012

Robin Hood er hot i Rio

Finansskatt på plass i Frankrike

EU er klar for å skattlegge skadelig spekulasjon. Hvor er Norge?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: