Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg!

Pussy Riot – Et oppgjør med den russiske stat!

Posted by Fredsvenn den august 3, 2012

punk (AP)

Pussy Riot

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Jekaterina Samutsevich har sittet fengslet siden februar.

Patti Smith (Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix)

«Putin has pissed himself» sto det med store bokstaver på T-skjorten til rockelegenden Patti Smith da hun entret scenen i Oslo i går. «Free Pussy Riot» sto det like under, og gjorde beskjeden til den russiske statslederen klar og tydelig.

«Jentene i Moskva står tiltalt for å ha vært frie og for ha uttrykt seg», sa hun i et eksklusivt intervju med NRK like før hun gikk på scenen. «Pussy Riot er unge mennesker fylt med energi og idealisme, og konsekvensene av idealisme er ikke alltid åpenbare for unge mennesker», sa hun for å forklare hvorfor hun støtter de tre jentene.

– Flere ganger under konserten stoppet hun opp for å komme med støtteerklæringer, samtidig som hun beskyldte president Putin for å mangle humor.

Støttet Pussy Riot fra scenen i Oslo

The Wrong Reasons to Back Pussy Riot

Pussy Riot er et russisk, feministisk pønkrockkollektiv dannet i august 2011. Gruppen består av rundt 10 kvinner som alle opptrer under pseudonym og alltid med strikkede balaklavaer. Nadezhda Tolokonnikova (22), Mariya Alekhina (24) og Yekaterina Samutsevich (29) har nå blitt tiltalt for hooliganisme, motivert av religiøst hat og fiendtlighet, etter at en av deres anti-Putin sanger ble delt på internett.

Pussy Riot er kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva på plasser som Moskvas metro, Den røde plass og på taket av en trolleybuss. De ble arrestert etter en politisk protestkonsert i den russisk-ortodokse Vår Frelser-katedralen i Moskva den 21. februar.

Under opptredenen var de kledd i prangende farger og masker, og ropte «Hellige mor, velsignede jomfru, jag Putin ut!», i protest mot patriark Kirills åpne støtte til Putin i valgkampen. De var iført finlandshetter og fargerike klær.

Også i februar vakte Pussy Riots oppsikt, da de opptrådte maskert på Den røde plass i Moskva, med slagord som «Opprør for Russland» og «Putin er redd» blant refrengene.

Rettssaken har fått stor oppmerksomhet i Russland, og jentene får både støtte og kritikk fra sine egne landsmenn. Den russisk-ortodokse kirka anklager dem for blasfemi, mens tilhengerne sier at saken mot dem reflekterer statens økende intoleranse for opposisjonelle.

Et åpent brev som krever kvinnenes løslatelse har blitt signert av 25.000 russere, hvorav rundt 100 kjente kulturpersonligheter, inkludert skuespillerne Tsjulpan Khamatova og Jevgenij Mironov som tidligere har stilt opp i videoer for å få Putin gjenvalgt.

De tre kvinnenes advokat har klaget saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i begynnelsen av juli besluttet å prioritetsbehandle saken.

Både Amnesty, russiske demonstranter og forsvarerteamet til Pussy Riot mener rettssaken er politisk motivert, og trekker paraleller til den tidligere forretningsmannen Mikhail Khodorkovsky, som har sittet fengslet siden 2003. Forskjellen er kun den at Khodorkovsky er en kriminell oligark, mens Pussy Riot roper opp om urettferdigheten i det russiske samfunnet og overtrampene som blir begått av den russiske regjeringen.

«Istedenfor å forfølge medlemmene av Pussy Riot for deres politiske meninger som er kritiske til det russiske maktapparatet og noen kirkelige ledere, burde russiske myndigheter anerkjenne at deres protesthandlinger er beskyttet av prinsippet om ytringsfrihet, forankret i internasjonale menneskerettigheter», sier Amnesty.

Tilhengere av Pussy Riot mobiliserer nå flere steder i Russland, både med demonstrasjoner, konserter og bannere, for å få frigitt de tre kvinnene. Putin er på offisielt besøk i London i forbindelse med OL, men det var spørsmål rundt den mye omtalte rettssaken som prega pressetreffet torsdag.

I forbindelse med Putins OL-besøk i London har ei gruppe britiske pop- og rockemusikere gått sammen med krav om at presidenten sørger for en rettferdig rettssak mot jentebandet. Blant de involverte er Pet Shop Boys, Pete Townshend, Alex Kapranov fra gruppa Franz Ferdinand, Pulps Jarvis Cocker, Johnny Marr fra The Smiths og folkesangeren Corinne Bailey Rae.

I et brev i torsdagens utgave av avisen The Times kaller de tolv musikerne rettssaken mot de tre unge kvinnene i det russiske pønkbandet «hårreisende». «– Opposisjon er en rett i ethvert demokrati, og det er helt utenfor alle proporsjoner at de risikerer sju år i fengsel for det vi opplever som en hårreisende anklage om forbrytersk virksomhet motivert av religiøst hat», skriver musikerne.

Da rettssaken startet mandag erklærte de tre jentene seg ikke skyldig. Blir de likevel funnet skyldig, risikerer de opp mot sju års fengsel. De har allerede innrømmet at de har begått en etisk feil. Putin selv sier at punktrioen Pussy Riot bør få en mild straff for protestene mot ham i Moskva tidligere i år. Han mener trioen trolig allerede har lært leksa si.

Domstolen i Russland lytter vanligvis til signaler fra myndighetene. Putins uttalelser i dag gir derfor et tydelig signal om at dommen vil bli mildere enn først antatt.

Pussy Riot: – Venter det verste

Pussy Riot fengslet ut året

Ingen nåde for Pussy Riot

Ber Putin frigi punkbandaktivister

Putin: – Pussy Riot bør få mild straff

Ber Putin frigi punkbandaktivister

Pussy Riot – Wikipedia

Pussy Riot Hit Back at Church Criticism

Amnesty Calls on Russia to Free Pussy Riot Suspects

Russia’s Rights Ombudsman Calls for Pussy Riot Release

Russia’s Pop Queen Wants Freedom for Pussy Riot

Pussy Riot to Remain Behind Bars

Moscow Court Prolongs Custody for Three Pussy Riot Members

Russians join in call for Pussy Riot trio’s release

European Rights Court to Give Priority to Pussy Riot Case

PuSsY RiOt: Free Music, Tour Dates, Photos, Videos

Free Pussy Riot!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: